När man byggde en adventsljusstake

Jag hittade en träbit. Jag ville ha en adventsljusstake som var lite mer naturnära, och jag kom att tänka på att det är ett enkelt sätt att göra, om man bara tar en träbit och borrar hål i den. Så jag gick och letade efter träbitar och hittade en sprucken sak som var väldigt fin, lagom termit/myr/insektsäten. Så den släpade jag hem (efter att ha kastat den i marken några gånger så att eentuella svarta änkor trillade ur) och grillade i ugnen på låg värme en timme, oljade och tvättade. På så sätt vet man att det inte finns insekter kvar i den.
Och så var det dags för att borra hålen! Jag lät sambon göra det. Främst för att han är grymt duktig och risken att ljusstaken sprack mer var mindre om han gjorde det. Men nästan lika mycket bara för att jag ville att han skulle vara delaktig i skapandet.
Det fungerade, som alltid. Han älskar att bygga och verkygen är, efter några år i en snickarverkstad, verkligen en förlängning av hans arm. Så han borrade fyra nästan raka hål till mig utan att brädbiten sprack!
Och sedan var det jag som tvättade den, oljade den ett varv till och sedan var det bara en grej kvar att göra. Att sätta in ljusen. En sådan enkel och billig ljusstake, men så charmig och rustik den blev! Den ska stå på vardagsrumsbordet och ett ljus ska brinna varje söndag i äkta, svensk adventstradition!
Kuriosa, här säljs stearinljus löst, i tvåpack, sexpack eller upp till tiopack. Inte ens på Cosco, Walmart eller Kmart har jag hittat större pack. IKEA kan man dock lita på, den har i alla fall 20 pack! Vintern är räddad...