När man utrotar dumma frågor

 
Den senaste tiden har jag sett massvis med listor i stil med "Tio saker du inte ska säga till en X", med allt från gravida till fotografer. Och jag förstår alla som skriver dessa listor. Det ÄR irriterande att få vissa frågor om och om igen. Särskilt frågor som vittnar om frågeställarens okunskap. Och som gravid eller sjuk är det garanterat en hel del frågor som verkligen sårar. Men vi kan inte ha ett samhälle där vi inte vågar fråga varandra saker av rädsla för att såra någon. Min mamma lärde mig att det inte finns några dumma frågor, bara dumma svar. Och ju sämre man frågar, ju dummare svar förtjänar man.

Om man inte tar sig tid att formulera sina frågor vettigt, förtjänar man inte något svar. Men vi kan inte skapa ett samhälle där man inte frågar varandra någonting. Vi kan inte vara så lättkränkta att vår rätt till en frågfri tillvaro är viktigare än att kunskap förmedlar i vårt samhälle. Istället föreslår jag att vi lär varandra hur man frågar, när man frågar och framförallt, vem och varför man frågar. Problemet är inte att folk är nyfikna. Problemet är att folk är ohyffsade och oförskämda när dem frågar.
 
 
Tio saker du måste tänka på innan du ställer en fråga:
 
1. Känner jag personen jag frågar väl nog för att frågan inte ska kännas för privat?
Är svaret nej, fråga inte personen. Googla eller fråga någon annan.
 
2. Är min fråga retorisk eller ställer jag den för att jag faktiskt vill veta svaret?
Är det en retorisk fråga och du tänker ställa den till en främling, fundera på om det ens är värt att ställa den. Slösa inte din och personens tid och energi. Om du vill veta svaret och vill ställa den, läs vidare.
 
3. Kan frågan uppfattas negativ för personen?
Om du frågar saker som "är det inte jobbigt..." så antyder du att deras situation är negativ. Tyck var du vill, men även om deras situation är jobbig, så vill dem garanterat absolut inte fokucera på det, så påminn dem inte och låt inte dina värderingar blöda på din fråga.
 
4. Ställer du frågan i ett försök att kallprata?
Om det är någon du känner väl, så skulle du inte fråga det här utan prata om vettigare saker. Personen du tänker kallprata med har garanterat hört frågan hundra gånger tidigare. Du är inte först med att fråga och är det bara för att kallprata, kan du bespara personen den hundraförsta gången. Vill du kallprata, försök komma på någonting nytt. Du blir inte bara trevligare, utan också intressantare att prata med.
 
5. Ställer du frågan för att vara rolig?
Du, även om du tyckte ditt skämt var riktigt fyndigt så har personen hört det förr och kan må riktigt dåligt för det. Oavsett om det är en person med ett udda namn, eller om du skojar om storleken på någons gravidmage, så är det faktiskt inte roligt för personen. I 99 fall av 100 är ditt skämt redan gammalt, och du kan begrava det istället för att säga det. Det är en hårfin skillnad på att håna någon och att vara rolig. Skillnaden kan vara personens humör den dagen.
 
6. Är din fråga passande för just den situationen du befinner dig i?
Hur kul tror du att det är att bli pratad om? Om du har en fråga till en personlig assistent, prata inte över huvudet på personen denne assisterar. Har du en fråga till en anhörig, prata med denne enskilt istället för bakom mammas, pappas eller makens rygg. Pratar du med en mamma, tänk på vad barnet hör. Det är inte kul att få höra att man är jobbig eller att personen är så duktig som tar hand om dig, till exempel, även om du menade det som beröm.
 
7. Din fråga kanske är jätteviktig för dig att få svar på, men har personen tid och lust att svara just nu?
Att ställa en fråga till någon i kassan, eller när dem kliver av bussen, är bara stressigt. Sitter du på ett tåg med någon i tio timmar eller på en timmas lunchrast kan du däremot fråga en hel del, om du visar respekt för personen. Men att slänga ur sig något i förbifarten är bara ohövligt.
 
8. Hur skulle du känna om du var i den situationen och fick samma fråga?
Skulle du känna dig förolämpad, trängd eller utelämnad? Försök att sätta dig in i andra männsikors liv. Vi är alla olika och vi vill dela olika mycket, men om du inte ens själv skulle svara på en bekants fråga, varför fråga din bekanta?
 
9. Kan jag få veta svaret bättre någon annanstans?
Troligtvis kan du det. Är du verkligen intresserad finns det massor av ställen att kolla upp fakta på. Gillar du internet kan google ta dig till vilken hemsida som helst, och gillar du hård fakta finns det massvis med bra böcker och magazin.
 
10Hur kan jag formulera min fråga så att den blir så trevlig som möjligt?
Du bestämmer dig för att frågan är okej att ställa, men var noga med att ställa den på ett positivt vis. Börja med att hälsa, med en komplimang och ett positivt bemötande. Berätta varför du är nyfiken och fråga om lov. Och tacka för svaret, oavsett vad det var för svar. Blev personen trots allt irriterad, be om ursäkt och tänk igenom vad som gick fel så att du nästa gång inte uppfattas som en total idiot.