När man följer upp om mat

Jag tänkte att jag skulle följa upp matinlägget jag skrev för ett tag sedan. Jag skrev om att jag och sambon beslutat oss för att bara handla ekologiskt. Lyckades vi? Hur känns det? Ja, det har varit ett par "återfall" men då är det inte i handlandet av råvaror utan om resturangbesök. Vi kan ju inte veta vad allt kommer ifrån när det gäller resturangmat, även om vissa råvaror i det kanske är bra. Men vi har ätit ute mer sällan och tänker på vad vi beställer. Jag har till exempel bara ätit vildfångad lax som kött. Det är gott, och inte tillverkad i någon hemsk fabrik, inte matad med majs och inte förgiftad med antibiotika. Däremot kan den vara förorenad av utsläpp i vattnet, och den kan ha färdats långväga för att sedan hamna på min tallrik. Det är lite som att välja mellan pest eller cancer - båda potentiellt dödliga men den ena i alla fall långsam och behandlingsbar i de flesta fall. Inte som pest eller kolera. Eller så är det bara så att jag rättfärdigar mitt val trots att det är dåligt. 
 
Fördelar:
1. Först av allt, vi handlar smartare. Vi handlar mer sällan och vi tänker igenom vad vi handlar. Det blir billigare, för det blir inte massor av vändor till affären med småköp och spontanköp som då kommer. Rädslan att det kommer bli dyrt gör att jag kollar vad jag har hemma innan jag åker iväg och tänker sju gånger extra på vad jag verkligen behöver, istället för att chansa på att jag har eller inte har något. Jag håller mer koll på prislappen på varje vara och extrapriser.
2. Vi tittar på ettiketterna, och gör mer informerade val. Vad är det i produkterna? Kan man laga det själv istället för att köpa det färdigt? Vi stressar mindre och tar tid på oss i affären. Att handla är numera en mysig sak vi gör tillsammans och inget man gör i stressen på väg hem efter någonting.
3. Jag äter mindre sötsaker. Det är svårt att hitta ekologiska bakverk och godis, så det är ett mindre utbud. Sedan vi började köpa allt ekologiskt har jag bakat mer. 
 
 
Nackdelar:
1. Man måste planera, så det är svårare att vara lat.
2. Det blir dyrt om man inte planerar och tänker efter.
3. Det är mer tidskrävande.
 
Jag upplever mig själv piggare. Det kan vara annan stress som också har lagt sig. Men jag mår mycket, mycket bättre nu än vad jag gjorde för en eller två månader sedan. Nästa steg blir att skära ner mer på sockret. Ska jag vara ärlig är det tveksamt om vår diet innehåller så mycket socker. Beslutet att bara handla ekologiskt har ju gjort att vi skär ner på en hel del redan. Sambon är sämre på socker i maten än vad jag är, men han äter varken godis eller fika, så det jämnar nog ut sig senare. Ingen av oss konsumerar alkohol för tillfället, så där är vi ju ganska nyttiga. Jag har inte vetat vilket jätteproblem socker är. Jag trodde det var fika och godis som var problemet, men det är faktiskt socker i maten som är boven i dramat när det kommer till ökad fetma och diabetes typ 2. Se gärna den här dokumentären om du vill lära dig mer om dolt socker och hur det påverkar din hälsa:
 
 
En annan bra dokumentär, som är mer skrämmande, är den med Jamie Oliver.
 
#1 - - Inger :

Det är helt otroligt det här med socker i dryck och mat! Hur har industrin lyckats lura oss så väl med det? När min systerson bodde i Australien var jag alldeles häpen över att höra hur barnen inte fick ta med sig hemgjorda pannkakor. Nej det var mycket bättre att de köpte pizza, chips och godis i skolan... Godis?

Svar: Eller hur!? Men skolmaten ska ju vara bra. Skolmaten ska vara nyttig! I Sverige är det ju superbra att mat ingår gratis, sedan finns det skolor som absolut måste lyfta sig när det kommer till kvalitén på maten. Men om man måste köpa mat där, då måste dem ju erbjuda vettiga alternativ! Och personligen anser jag inte att någon skola, varken låg-, hög- eller mellanstadie ska erbjuda kakor, godis eller läsk. Till och med gymnasieskolor borde begränsa möjligheten till sådant. Fritt val är inte fritt om man är sockerberoende eller inte har så mycket pengar. Då blir det ju det billigaste möjliga och gärna något sött...
Annie Brickman

#2 - - Inger:

Ska tillägga att jag har full förståelse för tanken bakom att köpa mat i skolan. Att ingen ska ha en finare eller dyrare matlåda med sig. Det är jättebra att det ska vara lika för alla barn. Fast då kanske man som skola ska ta sitt ansvar och servera bättre mat.