När man har köpt ett objektiv!

Som jag sa så var Tamron på besök i vår lokala kameraaffär, så jag fick fråga och känna och klämma på deras vidvinkelobjektiv. Jag flyttar hem till Sverige i sommar och behöver köpa ny kamerautrustning eftersom den jag använder just nu är lånad. Så nu behöver jag objektiv och en kamera så att jag kan starta fotoföretag och fotografera i Sverige. 
 
Idag fotar jag med en Canon 5d M3, ett 50mm, ett vidvikel och en telezoom. Sedan har jag lite annan utrustning för skojs skull, men vad jag verkligen kommer att behöva vid en hemflytt är just det här, och det är inte billigt. Så just nu sitter jag och förlker hitta så billigt och så bra som möjligt - vilket inte är en lätt kombination! 50mm:aren köper jag helt enkelt loss från min mentor, men det andra köper jag nytt eller begagnat. Vad för telezoom jag ska köpa var ett enkelt val - det finns bara ett på marknaden som är av good kvalité - så det svåra valet var vidvinklet. Det jag lånar av min mentor nu har jag inte varit helt förtjust i, så jag har verkligen finkammat marknaden i jakt på det "perfekta" objektivet. Men vidvinkel är inte mitt favoritobjektiv och jag använder det inte lika ofta, så det är det tråkigaste köpet jag måste göra.
 Valet stod mellan 4 allternativ:
 
1. Canon 16-35mm generation 1, 2 eller 3 2.8 (Det jag har idag)
2. Sigma Art 20mm 1.4 (Fast optik, ej zoom)
3. Tamron 15-30mm 2.8 (Ett märke som har ett ganska dåligt rykte)
4. Canon 24-70mm 2.8 (Superzoom, inget vidvinkel)
 
Tankegången var relativt enkel. Jag gillar att kunna zooma. Det finns roliga effekter man kan göra och det är praktiskt på dansgolvet. Jag är inte nöjd med det 16-35mm som jag lånar idag, vilket är generation II från Canon, så risken är att jag fortsätter ha någonting jag inte är helt bekväm med, och generation 3 är väldigt dyr. Jag känner tveksamhet över att spendera så mycket pengar på någonting jag inte är helt bekväm med. Tamron är ett otippat märke och deras objektiv är tyngre än det jag använder nu. Så jag lutade åt att köpa superzoomen 24-70mm, men samma sak där, det kostar extremt mycket. Det är ett objektiv jag absolut vill ha, men det är lite onödigt till en början eftersom det täcker brännvidder jag redan kommer åt med mitt 50mm och telezoomen. Så just nu känns det inte som ett rättfärdigat inköp.
 
Så när jag vägde behov, önskan och ekonomi var det Tamron som vann. Så jag har köpt deras vidvinkel och ska ut och prova det nu. Det kommer bli ett jättekul objektiv att leka med ute i naturen och jag ser fram emot att gå loss i de vackra landskapen i jämtland och på Gotland i sommar. Och sedan kan jag spara till Canons 24-70mm till hösten eller så. Eller till vintern. I framtiden.
 
Men det känns inte helt rätt. Vad som kändes grymt i butiken känns tveksamt nu Det är ett väldigt stort objektiv, svårt att hålla i och greppa. jag ska prova det över helgen, men det finns viss risk att det får flytta tillbaka till butiken. Det måste vara rätt - det här ett ett arbetsverktyg och måste fungera på alla plan. Jag kan inte köpa billigt skräp bara för att spara pengar, men jag kan inte heller köpa något som är grymt bra men som jag inte kan använda. Vi får se. Imorgon ska jag prova det!
 Så hej, Tamron! Jag hoppas verkligen du levererar!
#1 - - Hanna Karlsson:

Vad roligt med ett nytt objektiv!

Svar: Oja! :-)
Annie Brickman