När man efterlyser bra radio eller poddar

När jag bodde i USA lyssnade jag mycket på "En underbar pod", eftersom den tog upp ämnen man ofta inte pratar om, diskuterade och analyserade men kanske mest, delade med sig. Det är utan tvekan den bästa "pod" jag hört. Nu när jag landat i Sverige sitter jag i ett växthus halva dagen och har radion på, och hoppades så klart på at kunna njuta av liknande program, men jisses så fel jag hade. I Växthuset så var P3 på och fick mig att känna mig uråldrig. Programmet är verkligen "ungdomsradio" där man dejtade i direktsändning, pratade om "feta" artister och diskuterade kring vilken festival som var bäst och varför. Det där är säkert jättekul för många, men verkligen inte för mig. Jag vill ha någonting utvecklande, tankeengagerande som inte bara (även om det gärna får) får en att skratta, utan också gå därifrån med en tanke. Jag försökte med P1 idag, men det var mest upprepningar hela tiden och inte så utvecklande i fem timmar. 
 
Jag har lyssnat på några "podar", men det verkar mest finnas liknande "ungdomspoddar" med dåligt språkbruk och humor, eller föräldrapoddar där det diskuteras barn och blöjor - vilket inte riktigt är vad jag är intresserad av just nu i livet. Men det måste ju finnas bra "poddar" och radiokanaler för oss andra? Vilka är era favoriter och vad kan ni rekomendera?
#1 - - Erika :

kan tipsa om p3 dokumentär, jag har även fastnat för mordpodden :)

Svar: Är det en annan än vanliga P3?
Annie Brickman

#2 - - Anonym:

P3, P1 och P4 Dokumentär, S-Town, This American Life, Mystery Show, Serial, Spår

Svar: Skrev just att jag inte fixar P3. ;-)
Annie Brickman

#3 - - Pauline:

Fotopodden, Hundcoachen Fredrik Steens pod, Lyxfällanpodden, Penntricket och parpodden är några favoriter hos mig :)

Svar: Tack!! :-D Låter som grymma förslag!
Annie Brickman

#4 - - Erika:

Nu var det länge sen jag lyssnade på vanliga p3, men p3 dokumentär är mer av karaktären en story om något/någon händelse per avsnitt.

såhär står det om p3 dokumentär på sr.se om du vill läsa mer :)

"För att förstå hur händelser i vår nutidshistoria skapar avtryck och förändrar vårt sätt att leva, måste de sättas in i ett sammanhang. I Sverige finns en mängd skeenden och historier som påverkat både oss och andra länder. På samma sätt har vi i Sverige tagit intryck av små och stora händelser i världen; det kan röra sig om enskilda människors kamp eller om storpolitiska maktspel."