När man visar Halner gård

I det här huset bor det drömmar. Här bor teoretiskt sett sambons pappa och hans fästmö, fästmöns yngste son och nu också vi. Men i praktiken, just nu, är det bara vi "barn" som bor här. Sambons pappa har en underbar liten stuga vid havet, där dem bor så mycket dem bara kan. En stuga med världens finaste havsutsikt och belägen på en plats så lugn att tystnaden ekar bland fågelkvitter och vågorlas taktfasta slag. På gården råder det mer liv. Här finns en rytm nästan som hjärtslag, rutiner så djupa att dem nästan blivit heliga. Samtidigt som det råder en kreativ vind av förnyelse och ständigt nytänkande över driften. Gammalt möter nytt på gården där sambon växte upp.
Just nu är det mest jag och sambon som bor här, eftersom att sambons blivande styvbror mest är på sitt rum, men till vintern, då kommer huset att vara fullt. Det kommer inte bli en lekande lätt dans det här, men det är en himla förbättring mot vad som varit. I vinter kan det bli jobbigt, när fem vuxna med massor av hundar och katter ska trängas under samma tak. Det vilar ett härligt lugn över gården, kanske är det lugnet före stormen eller så är det den Gotländska själen som bryter fram. Jag lyssnar på fåglarna och andas luft som luktar sommar och känner att ingen plats på jorden kan vara så fin som den här gården med alla sina framtidslöften.
Jag ser möjligheter. Vi drömmer, jag och sambon. Att drömma kostar inget, men det är nog ändå dags att börja spara. Om drömmen slår in och vi får ta över gården någon dag. Det är så mycket som behöver göras, lagas och förnyas. Och med våra drömmar om den verksamhet vi skulle vilja driva, även förändras. Men allt det där ligger i framtiden, och vi är här, nu, och njuter av att vara framme utan någon annan plats att stressa till. 
Halner gård är ett jordbruk där ekologi är grundvärderingen och den hållbara framtiden fokuset. Allting som produceras är ekologiskt och kravmärkt, vilket innebär att det råder ett visst lugn och en kärlek här som annars inte brukar förknippas med produktion av den här skalan. Här handplockas grönsakerna av härliga människor, lyckliga och nöjda med livet. Människor som älskar sitt jobb och varit här i många, många år. Inte alls som jordbruken man såg i Kalifornien, där underbetalda slavar svettades ute på fälten och drömde om ett bättre liv. Här jobbar människor som lever sina drömmar och trivs med att göra världen lite bättre, en grönsak i taget. Och nu har jag äran att vara en av dessa, som plockar och ser till att världen blir lite mer miljövänlig.
Jag plockar tomater. Jag trodde aldrig att det jobbet skulle vara så roligt, men det är det. Det är så mysigt att plocka, tungt, men mysigt. När ljuset silar ner genom glasrutorna om mornarna, eller när regndropparna smattrar mot taket. Doften, tung av djupa dofter av grönska. Surrandet av humlor. 
 Jag är stolt över att vara en liten arbetsmyra i det ekologiska jordbruket. Jag tror av hela mitt hjärta att ekologiskt är framtiden, att vi måste ta chansen att giftsanera vår värld innan det är för sent. Det går att odla utan gift. Jag har i hela mitt vuxna liv varit stolt över att vara en ekologisk konsument. Nu är jag lyckligt boende på en ekologisk gård, där jag kan göra, om än liten, skillnad. En tomat i taget. Halner är mitt hem från och med nu, och jag är stolt över att vara en del av gården.
#1 - - Anneli:

Välkommen hem! Vad fantastiskt att få bo på Gotland. Underbar gård. Hoppas den blir er en vacker dag.
Jag flyttade hem från ön Coronado i Kalifornien 2015 till mindre ort i Dalarna.

Ha det gott!

Anneli

Svar: Åh vad roligt med någon som gjort en liknande resa! :-D Hoppas du trivs i dalarna, det är ju en stor förändring!
Annie Brickman