När man funderar kring mat

Det aktuella samtalsämnet hemma: mat. Diskuterar ni det hemma hos er? Vad ni äter, varför, vart ni köper det och hur det tillverkas?

Vi har just beslutat att aldrig mer handla icke ekologisk mat. Det kommer bli riktigt svårt, det gäller att tänka tre varv extra, göra mer själva och kanske helt sluta använda en del produkter. Men vi känner att det är värt det. 

Min sambo är uppvuxen på en ekologisk gård och har väl vuxit upp med en medvetenhet som är få förunnad. Han är i stort sett aldrig sjuk och har i stort sett inga fysiska problem alls. Jag brkar kalla honom för supermänniska, eftersom han inte ens har glasögon. Jag däremot har så många kroniska åkommor och skador, allergier, sjukdomar och nedsättningar att jag kan identifiera mig med de flesta människor, men jag ser det inte som problem som förstör mitt liv utan fakta som jag måste leva med. Jag pratar sällan om mina fysiska nedsättningar, och jag tänker sällan på dem över huvud taget. Och dem har säkert mängder av förklaringar, men det är ändå intressant att veta att jag är uppvuxen utanför och inne i en av Sveriges största städer i en familj som aldrig tänkt kring ekologisk mat. Det var först i tonåren jag blev medveten om vart min mat kom ifrån och att jag som kunsument både har ett val och ett ansvar, och det var skrämmande. Riktigt obehagligt.
I USA tillverkas idag 70% av allt kött i fabriker. Djuren föds inte längre upp, de massproduceras och lever i mörka fabriker där dem aldrig äter gräs eller ser dagsljus. Många kan knappt vända sig, korna lever med öppna sår rakt in i magen så att "bönderna" kan se magens innehåll och bedömma risken för sjukdomar som kommer av deras ensida kost. Alla djur i USA matas med majs, kost som inte är naturlig för dem. Människor dör varje år av sjukdomar som uppstår på grund av djurens dåliga behandling. Ändå står ingenting i media. Och matindustrin fortsätter att bli mer och mer centraliserad. Det är inte bara kött. All mat. Att bli vegetarian hjälper inte. Att bli medveten och att köpa ekologiskt och närproducerat är det enda som hjälper för att förhindra den här utvecklingen. En utveckling som kommit till Sverige utan att vi Svenskar märkte det, precis som de allra flesta amerikanerna är helt ovetande om att närstan varje produkt dem köper och äter är en potentiell dödsfälla. Mat, som är livsviktigt, har blivit livsfarlig i en värld där ekonomin är viktigar än djurens och växternas välfärd.
 
(Källa: Food, inc
Jag blir så ledsen när jag läsre om Mjölkdebatten i Sverige, eller bristen på den. Att bönder stänger igen, att mejeriindustrin blir allt mer storskalig och industrialiserad medan korna får det allt sämre och bönderna tjänar mindre och mindre. Arla var ett jättebra intiativ men håller nu på att döda bönderna i Sverige. EU- och Svenska lagar som menade väl urholkar idag landsbygden och gör det ohållbart att leva på och bedriva småskaligt, hälsosamt jordbruk. Antal kronor för ett möjlkpaket är viktigare för konsumenten än vad mjölken innehåller och hur den tillverkades. Hur många barn måste dö innan affärerna slutar sälja allt annat än ekologiskt, eftersom att konsumenterna slutat köpa det? Hur många bönder måste gå i konkurs och hur många djurfabriker i Polen eller Belgien kommer skicka besmittat kött till Sverige innan vi reagerar? 
 
Ja, bra mat kostar mer, men vad vi inte lägger på maten, måste vi i efterhand lägga på mediciner eller gravstenar. Personligen lägger jag hellre några extra kronor på mjölk varje vecka, än på en vacker gravsten till mina barn, när de dör av bakterier från fabriker som matat kor med ensidig kost för att maten ska bli så billig som möjligt. Det är den mest onödiga och hemska död jag kan tänka mig, och det händer, idag. Jag hoppas att det aldrig kommer att hända mig och min familj. Genom att välja ekologiskt, att inte äta på snabbmatställen såsom McDonalds elelr Burger King, genom att vara medveten kring vad min mat innehåller, så kan jag undvika det. 
Jag och min sambo har länge varit medvetna kring hur matindustrin är, men det var ändå en chock att se en dokumentär om det idag. Att se och att veta är olika saker. Vi har varit duktiga på att äta ekologiskt innan. Men nu kommer vi aktivt att välja bort vissa affärer. Vi kommer lägga mer pengar på riktig mat och mindre på annat. Det kommer att kosta mer att alltid köpa allt ekologiskt, men det kommer att vara värt det i längden. Det handlar inte om snobbighet, det handlar om liv och död och ett samhälle där vi visar respekt för allt levande. Det kommer att bli riktigt svårt att gå ut och äta framöver, eftersom att de flesta resturager köper kött och grönsaker från dessa fabriker. Tungt besprutat och grovt genmodifierat. I viss mån förstår jag och accepterar besprutning och absolut GMO, men nu förstår jag till vilken grad det görs och varför. Det handlar inte om att rädda liv och bekämpa hunger, som jag trodde. Det görs för att pressa priser och öka försäljning. Viss GMO är superbra, annan fruktansvärd. GMO som får växter att ge bättre skörd och stå emot ohyra känns väl bra, men GMO som får kycklingar att växa så snabbt att deras inälvor inte hänger med i deras tillväxt så att dem inte ens kan gå, är inte försvarbart.
Om ni har en stund över, se dokumentären Food Inc. och vill ni lära er mer om GMO kan ni kika på den här videon. Länken för er till ett ställe ni kan se den gratis, annars finns den på Netflix, i alla fall i USA. Och tror du inte att det händer i Sverige? Jag är ledsen. Men det är lika illa här. Och många av våra matvaror tillverkas i USA eller av Amerikanska företag. 
 
Så, hur tänker ni kring er mat? 
#1 - - Anna ML Holm:

Bra skrivet! och bra beslut!
Jag har själv nyligen beslutat mig för att bara köpa ekologiskt kött/kyckling osv och min tallriksmodell är ungefär 25% "protein" och 75% grönsaker och rotfrukter.
Jag försöker anpassa mig mycket efter utbudet, går omkring i butiken och kollar vilka ekologiska varor har bra pris just nu och så gör jag mina måltider efter det. Jag äter lite mindre nu också, vilket funkar riktigt bra, jag får i mig allt jag behöver.
Sen finns det alltid mer att lära, så kul att du skriver om det i bloggen!

Svar: Åh, så bra!! <3 Ja, ofta äter vi ju onödigt mycket kött och ofta är det ju från hemska tillverkare, så där känner jag verkligen för att skära ner. jag längtar verkligen efter att bo så att jag kan odla så mycket jag kan själv, då vet man ju att det inte är besprutat. Så smart att utgå efter utbudet!!
Annie Brickman

#2 - - sandra:

Vi tänker verkligen jättemycket men handlar i dagsläget tyvärr mat som inte är ekologisk. Helst ska den ju vara det men utbudet i vår lilla Ica-butik är så skralt att allt helt enkelt inte finns. Eftersom vi redan äter veganskt och sojafritt är valmöjligheterna i dagsläget rätt begränsade så vi känner att det får vara såhär ett tag till. I framtiden, när vi ätit såhär ett tag, hoppas jag verkligen att vi också kan bojkotta allt som inte är ekologiskt!

Svar: Exakt! <3 Man blir ju begränsad när allt inte finns! Sambon sa dock något som jag tyckte var ganska smart: "om det inte finns, och vi inte kan göra det, behöver vi det verkligen då?". Och jag som tycker att glass är livsnödvändigt men besvärligt att laga kände att han har en poäng där. Det där man "vill" ha behöver man ju oftast inte. Så vi får se hur det kommer att gå, men de första dagarna har gått jättebra i alla fall! Jag tror att det svåraste för mig är just det begränsade utbudet.
Annie Brickman

#3 - - Dan Brickman:

Superintressant. För inte alltför många år sen köpte jag alltid det billigaste för jag tyckte inte att jag hade råd med ekologisk mat (senaste nallen typ hade jag råd med..) men numera gör jag som Adam jag läser innehållsförteckningar och kollar om det är KRAVmärkt. Arla bojkottar jag helt. Nu finns när-producerad mjölk och andra eko alternativ :)

Svar: Åh vad bra! <3 Ja, Arla ger jag inte mycket för alls. Om jag nu måste handla av dem så blir det deras ekologiska. Men närproducerat köper jag alla gånger!
Annie Brickman