När man skriver en önskelista

Det närmar sig så sakta juletider och personligen gillar jag att vara ute tidigt i jakten på julklapparna, så att det blir kvalité istället för kvantité. Så jag tänkte dela med mig om mina önskningar för i år, så kanske ni där hemma får lite tips till er eller till andra, antingen i julklapp eller bara som present.
 
Förr stod "häst" eller "ponny" allra högst upp på den här listan, men med åren har det till och med helt trillat av. Inte för att hästar eller ponnyer är mindre älskade av undertecknad, utan därför att tiden helt inte räcker till som det är. Däremot skulle "medryttarhäst" eller "ridlektioner" kunna vara med på listan, för hästars närhet har jag inte vuxit ifrån.
 
I år består den här listan främst utav böcker. Jag har det mesta jag behöver, men det finns ju alltid någonting man vill ha. Just nu vill jag inget hellre än att krypa upp i soffan med en bra bok. Böcker är portaler till andra världar och dem håller inte bara några år utan livet ut, generationer framåt, om man vårdar dem väl. Vissa tror att böcker är på väg att dö ut. Det tror inte jag. Här är några böcker jag önskar mig i julklapp:
 
 
1. Linda Lomelino är en kock och fotograf som jag halkade in på av misstag tidigt i våras, och sedan spred över skolan så att hennes bilder numera visas som inspiration för Santa Barbaras fotoelever när dem ska lära sig matfotografering. Hennes bilder är fantastiskt ljussatta och har de allra vackraste tillbehören. En fröjd för ögat och så inspirerande! Så för mig som älskar bakning och foto är hennes böcker en riktig dröm! Allra helst den här, Sweet Food & Photography, men hon har även rena matlagningsböcker och en underbar bok om glass. Kika in på hennes hemsida här och dröm dig bort du också!
 
2. The mortal Instruments har också blivit en TV-serie på Netflix som jag rekomenderade för ett tag sedan. Jag vill så hemskt gärna läsa böckerna. På engelska, så klart. Annars skulle det bli jättekonstigt när man har ett hum och storyn och alla namn på alla platser eller personer byts ut och ändras. Jag är inte sådan som kräver att böcker ska läsas på sitt originalspråk, men i det här fallet är det ett absolut måste.
 
3. Outlander är min favoritserie på svenska, men nu vill jag läsa den på engelska. Det här är den bästa bokserie jag någonsin läst. Om du gillar Skotland och sjuttonhundratal, starka kvinnor och humor, så är det här verkligen en serie som du ska spana in, oavsett språk. Men nu är det dags för mig att ta del av den engelska versionen.
 
4. Jag köpte första boken i Game of Thrones på svenska för några år sedan men det var så skrattretande att höra alla namn på svenska att jag snabbt slutade läsa. Jag har lyssnat på böckerna som ljudböcker, i alla fall de första, men längtar efter att sätta tänderna i dem antingen på papper eller som ljudbok. Uppläsaren på engelska är helt fantastisk, men det är ju en speciell känsla att hålla boken i sina händer, kunna stänga den, öppna den igen och läsa om någonting man verkligen tyckte om utan att behöva teknikens hjälp.
 
 
Men om man nu inte bara ska önska sig böcker så finns det ju andra, dock dyrare saker som definitivt står på önskelistan! Nu som vuxen har man ju det mesta redan, men vissa saker vill man ha trots att man inte behöver dem. Andra vill man ha för att dem ingår i tokiga intressen, såsom foto eller historia/medeltiden/sagovärlden.
 
A. Fårskinn! Rusta har ett helt underbart, mörkt med långa lockar. Helt underbart. Men fårskinn i olika grå eller svarta färger överlag önskas! Mysigt och så gotländskt. Jag har haft dille på fårskinn i många år men nu känns det liksom logiskt.
 
B. Tofflor! Grå i fårskinn. jag vet, fårskinn, igen... men det är så mjukt och så himla varmt och gott och fårskinnstofflor kan ju hittas på marknader överallt. Dessutom håller dem ju mycket längre än fejkskinn elelr tyg.
 
C. Ett katträd, grått helst, till våra monster här hemma. Helst golv- till tak, men så litet som möjligt.
 
D. Tekulor! Indiska har så himla fina med grå löv längst ut. Både jag och sambon älskar te, och jag har löstéer i mängder. Under mitt andra gotlandsbesök försälskade jag mig i Kränku och har flera av deras hemma. Även teburkar i silver och löstéer vore trevligt att få i julklapp!

E. Den här underbara kronan! Tänk vilka magiska bilder man kan ta med den, och vad fin den skulle vara på medeltidsveckan! Eller/och detta underbara bälte. Magiskt!
 
F. Ett riktigt bra makroobjektiv! Just nu kör jag med makroringar på mitt 50mm men det är inte lika bra. 100mm 2.8 med bildstabilisering. Helt klart en dröm men alldeles för dyr för att få i julklapp.
 
G. Men mer inom budget vore en Lensbaby, en billigare variant av ett tiltshift. Med ett sådant kan man få magiska eller häftiga effekter! Jag brukade låna ett i USA, men äger inget. Det saknar jag så himla mycket!
 
 
H. Den här väskan! Så vacker och ytterligare något för nästa års medeltidsmarknad.
 
 
*Och adderat till listan som jag kom på i efterhand som jag faktiskt verkligen vill ha? En fin liten radio! Två, helst. En till köket och en till ovanvåningen. Det är så hemskt tyst och tråkigt här hemma när jag är själv, särskilt på morgonen. Vi hade alltid radio när jag växte upp så jag är van vid ständiga ljud omkring mig. Så ja, en eller två små söta radioapparater vore ju jättetrevligt i julklapp! Något i vintage-stil, som den här lilla gullegrisen. Någonting ganska litet men praktiskt, som den här. Eller som den här, med cd-funktion.
 
 
Vad önskar ni er i julklapp?