När man drömmer om vedspis i köket

 
Har ni tröttnat på mitt tjat om nya huset? Jag är rädd att bloggen kommer att uppdateras extremt mycket i det ämnet den närmaste tiden (läs, närmaste åren), så håll i hatten och häng med på vår husresa! Skriver jag alla tankar här istället så tjatar jag något mindre håli huvudet på min stackars sambo. Han klagade förr på att jag sa "Jag vill ha hus!" tio gånger om dagen. Skriver jag här slipper han kanske höra "Vi har ett hus!" lika många gånger... 
 
Men i alla fall: Vi drömmer om att ha en vedspis. I huset är det byggt som om det skulle finnas en, men det sattes aldrig in någon. Rökkanal och allt finns. Det är inte okej att elda där då det inte är lufttätt, så någon form av kassett behöver sättas in för att göra den eldningsbar. Så här ser det ut enl. mäklarannonsen:
 
 
På sikt kommer vi bygga om köket. Det är trångt och opraktiskt idag, men den öppna spisen kommer vi inte att flytta på oavsett då skorstenen går där. Så att sätta in en vedspis kan vi ju göra oavsett hur vi kan tänkas renovera resten av köket i framtiden. 
 
Sedan är ju den stora frågan om man ska skynda sig och sätta in en äldre spis, billigare, nu innan 1 juli, eller om man ska avvakta och betala mer för en ny senare. För i år träder de nya reglerna i kraft som gör det svårare (läs stört omöjligt) att sätta in en äldre vedspis. Det har kommit strängare regler angående utsläpp i luften, vilket egentligen är bra för både människor och miljön. Men det innebär ju att massor av äldre spisar kommer att åka till tippen istället för att leva vidare, vilket inte är super för miljön. 
 
Oavsett om det blir en ny eller gammal ska vi så småningom sätta in en vedspis i köket. I mitt släkthem finns en riktig vedeldad spis och det är en superbra värmekälla och allternativ då det är strömavbrott. Här på Gotland är strömavbrott inte särskilt ovanliga, även om de hittills i min mening varit ytterst kortvariga (som längst en halvtimme-fyrtio minuter som jag märkt) sedan vi flyttat hit. Men jag kommer ihåg hur det var under stormen Gudrun, och hur handikappad man kände sig när det saknades el och vi inte hade någon möjlighet att varken elda eller laga mat under många timmar. Kan man, tycker jag verkligen man ska ha någon form av eldningsmöjlighet hemma.
 
Jisses, vad jag längtar!
 
 
Vad har ni för tankar kring vedspis? Ny eller gammal?