När man lyser upp skuggorna

Sambons kommentar när vi klev ut ur huser dagen efter vi fått tillträde, var hur mörkt det var där. Huset ligger med en skog bakom sig, en glänta och mer skog framför. Många buskar och växter pryder trädgården, och när sommaren kommer, så kommer också deras lövverk skugga huset än lite mer. Då vi har en hund som går ut en hel del behöver vi också ljus för att hålla koll på henne. Men framförallt är det hemtrevligare att komma ut i trädgården om natten om det finns belysning där. 
Så jag har placerat ut alla solcellslampor jag köpte förra sommaren, och även köpt ett nytt ljussystem som lyser upp buskarna och ingången. Jag köpte även ett par glödlampor med ljussensor, som tänder sig själva eter skymningen. Så nu är trädgården inte längre skrämmande för den som inte tycker om mörker, snarare mysig. Jag och Hollie spenderade mycket tid där i helgen, jag med att gå omkring och njuta och hon letade rabbisbajs i mossan. Mörkret skrämmer inte mig. Mörker är enbart frånvaron av ljus, och som fotograf är mörkret min vän. I mörkret har jag kontroll, medan i dagsljus är det ljuset som kontrollerar mig. Men det är inte alla som tänker och känner som jag, så nu är huset mysigare för dem som kommer på besök. Och med skymningsrelä, ljussensorer och timers, sparar vi så mtcket ström som möjligt. För smakar det så kostar det ju. LED:lampor och att systemen stängs av när dem inte behövs gör det hela mycket mer ekonomiskt. Mysigt för både öga och plånbok!
 
Ett tips om ni köper billiga solcellslampor på Rusta, Ö&B, Jula eller Claes Ohlsson är att inte slänga dem när dem slutar lysa. Billiga lampor har ofta billiga batterier. Dem tål inte frost, så ta in dem när det börjar bli kallt. Byt ut batterierna mot uppladdningsbara batterier och era lampor håller i många år. Bättre för miljön!
Så här ser entrén ut på kvällen!