När det är första december

 
 
Hej och välkommen December! Vi invigde julmånaden med sovmorgon och en brunch bestående av mannagrynsgröt och te. Idag ska vi julpynta, sambon ska gräva lite i trädgården och jag ska städa. Det blev nämligen ingenting med det igår. Vi blev klara på jobbet till halv åtta och sedan var vi för trötta och hungriga, så det blev Netflixshowen Final Table och en egen tolkning på English Breakfast, som var deras tema just på det avsnittet vi såg. Vissa verkar ha fått för sig att vi är vegetarianer, men så är det ju inte riktigt. Vi skär ner på köttet för både ekonomin, djuren och naturens skull. Vi vill nämnligen inte sponsra köttfabriker och djur som lever hela sina liv i plåga, så vi köper enbart kravmärkt, helst närproducerat gotländskt kött. Och det är dyrt. Därför blir det inte kött på menyn varje dag. Men vi både lagar och äter kött, dock inte så ofta.
 
Dock hade jag fått tag på ekologiskt, gotländsk lammfärs häromdagen, så igårkväll blev det (istället för korv, för det hade vi inte hemma) lammbullar till vår "English Breakfast" som egentligen snarare blev en Gotlandic Nightmeal. Jag brukar passa på att köpa kött när det är kort datum. Då är det riktigt bra pris. Jag fick både lövbiff och lammfärs för 3-4 pers för unde 80kr. Ekologiskt och framförallt kravmärkt. Något kan vara ekologiskt utan att djuren far bra, men kravmärkt betyder att det finns en hel del regler och koll på bonden. Men nog om det! Vi är i alla fall inte vegetarianer. Vi tror bara på hållbar matlagning, bra djurhållning och att äta mindre kött överlag. 
Något annat vi köper mycket nu vid jul är Julmust! Vi dricker inte mycket åt gången. En sådan här flaska räcker för oss att dela på till maten. Det här är Nygårdas specialmust. Den finns lagrad på Ekfat, Romfat och ytterligare något som jag inte minns. Den som är lagad på Romfat är så mycket godare än vanlig julmust. Jag drack den första gången förra julen när jag var på julbord med dåvarande jobbet och jag blev helt tokig i den. Ett hett tips om ni vill ha lite lyxigare julmust och inte dricker så stora mängder. Den brukar kosta omkring tio kronor per flaska. En av de få icke-ekologiska produkter vi inte kan låta bli att köpa. Vi dricker den helst i vinglas. Det känns ännu lyxigare då...
Och så här såg vårt take på English Breakfast ut. Kockarna hade nog skrattat åt det. Jag lyckades krydda min stekta potatist på tok för mycket, äggen stekte fast och vi hade som sagt ingen korv. Men lammbullarna blev supergoda och de svarta bönorna också! Sambon har fått dille på svarta bönor. Vi har ätit det i någon form nästan varje dag den här veckan... jag reagerade på hur lite grönsaker kockarna hade till sina English Breakfast-menyer, men det hör inte riktigt till tydligen. Så det blev en liten skål gurka och tomat bredvid i alla fall. Bättre än inget och så gott att ha och rensa smaklökarna med när potatisen blir för salt!
Med det här har vi invigt julmånaden! Nu ska här pyntas!