När man firade julfest i Ramnäs

 
I lördags möttes vi av den här synen när vi körde upp på gårdsplan och parkerade intill Tersmedenska Herrgården i Ramnäs. Sambon arbetar deltid åt ägarna, som har flera företag varav flera involverar det här magiska huset. Det var julfest med alla anställda och deras familjer, och jag fick veta det här en dryg vecka innan vi skulle dit. Vi lämnade Hollie hos sambons mamma och begav oss till fastlandet över natten för att träffa alla de underbara människor vars bekanskap snabbt utvecklats till vänskap. Just den här gruppen håller på med presentationsteknik i olika former. Jag och sambon kom näst sist dit, eftersom vi hade en bit att åka. När vi kom fram blev vi överraskade med att ha tilldelats "sviten". 
Det är det rum som brudpar kommer kunna boka för att göra sig i ordning i på sin stora dag, om dem gifter sig på eller kring gården. Jag fotograferade det första bröllop som ägde rum här tidigare i höstas, och dregglade verkligen över det här rummet. Så ljust och ombonat. Ägarna till gården har ägnat de fyra år som gått sedan dem köpte byggnaden till att renovera den. Från och med nästa sommar kommer man kunna boka den för olika event och till och med som air b n' b! Hur häftigt är inte det?
 
Jag ville typ inte lämna rummet utan hade lätt nöjt mig med att kasta mig på sängen och stanna där resten av helgen. Särskilt badrummet är helt min stil. Jag hade dock önskat mig ett badkar, men annars älskar jag de grå och vita nyanserna, kranarna och att handfatet liksom står på bordet istället för att ligga i skivan.
 
Tänk att ha ett badrum stort nog att ha en fåtölj i?! Kranarna var så himla snygga. När vi renoverar vill jag ha samma stil, fast i borstat krom. Det här badrummet har marmorgolv, medan mitt drömbadrum har marrakeshkakel. Men just basen, det här ljusa utan att vara helt vitt, dansen mellan gammaldags och modernt... jag älskar det!
 
 
Men tyvärr kunde jag ju inte stanna på rummet hela dagen. Jag fick gå ner i byggnaden och vara med på julfirandet. Vilket jag absolut inte var ledsen över! Det var ju därför vi var där. Sviten var ju bara en jättefin bonus! Herrgården var sparsamt men fint pyntad med hela tre julgranar i olika rum. Till barnens stira förtjusning fanns det en liten julvärld i hallen.
 
Vi trodde alla att själva julbordet skulle vara på "vår" herrgård, men vi blev överraskade med att vi skulle gå till granngården, Schenströmska, och äta middag där. Så jag lämnade kameran på rummet och tog därför inga mer bilder. Min mobil har ingen bra kamera, så den fick också stanna hemma. Men samons bästa kompis sambo (komplicerat va?) hade en bra mobil så hon tog ett par bilder. Det var helt enkelt alldeles för roligt för att vi skulle komma ihåg att fotografera något. Vi gick över i samlad trupp, ca 20 personer och två vilda tjejer på fyra respektive sex år. Det var julbord och lite liveband, fika och sedan återvände vi till "vår" herrgård för lite drinkar och mycket prat och en del dans. De flesta drack nästan inget, men det behövdes heller inte. Stämningen var på topp och vi hade så många roliga och bra samtal under kvällen.
Jag och sambon gick upp till sängen strax efter midnatt, för då började andra också trilla av. Så det var ingen vild partynatt, utan mer julmys i skenet av levande ljus. Morgonen därpå var vi typ först upp och det hade dukats fram frukost i salen ni ser på bilden under. Det fanns julskinka och bröd, gröt och allt möjligt. Och te, pepparkakor och clementiner. Vi satt där i halvdunklet och hade bara stearinljus som belysning. Pratade om framtiden, marknadsföring och bebisplaner. Hälften ungefär hade barn, andra halvan är väl på väg att skaffa, så det var många som ville prata om bebisar, graviditeter och sådana saker. Det är lite intressant att se hur det påverkar samtalen och omgivningen när man är gravid. Jag är tydligen framme i stadiet att man börjar klappa på min mage och gärna ger sina bästa tips. Jag tycker (än så länge) bara att det är roligt!
 
Bild: Amanda Arnold
 
Jag har fått ett jättefint erbjudande om att komma upp igen efter jul och gå igenom vinden tillsammans med ägarna. Det ska tydligen finnas lite barngrejer där som inte används utan bara samlar damm, och det uppskattas ju jättemycket! Så det ska bli jätteroligt att gå igenom och kika. Vi har ju inte köpt så mycket än (ungefär exakt det jag hittills visat på bloggen) och det verkar som att vi inte behöver köpa så extremt mycket heller. Hittills har vi helt fantastiska vänner och familjemedlemmar som donerat en hel del! 
Bild: Amanda Arnold
 
Vi åkte därifrån vid två-snåret och stannade några timmar hos min farmor innan vi fortsatte mot färjan. Vi lämnade av julklappar till pappa och syrran, lagade och åt lunch innan vi fikade och satt och pratade i soffan. Helgen kunde verkligen inte ha blivit bättre. På färjan träffade sambon en gammal skolkamrat och vi satt och pratade med honom hela resan. Så det var verkligen en social och rolig helg!
 
#1 - - Dan Brickman:

Vilket otroligt vackert ställe. Håller med om den smakfulla renoveringen. Jag har lite svårt att tro att lilla trista Ramnäs kunde ha så fin herrgård. När jag var yngre var hela samhället där på dekis (iofs Hallstahammar också) så det är kul att det är så fint där nu.

Fast fint blir det bara och människor som bor där bryr sig och tar hand om byggnader och håller efter. Så det är bla dina vänner som skall berömmas. Hallstahammar har räddats tack vare en livaktig bygdeförening som gör att Hallsta är så mycket finare nu än för 30år sen :)

Svar: Ja så är det verkligen! Vi pratade mycket om det när vi åt frukost på söndagen. Det känns så fint att få vara delaktig i att hjälpa till att se till att herrgården bevaras och kan hållas öppen för människor så att man värnar om detta fina kulturarv! :-)
Annie Brickman