När man önskar sig saker inför jul

Så var det dags igen! Rusta har ju släppt sitt julpynt och jag har nämnligen köpt årets första julklapp. Därmed känns det också dags för årets önskelista. Att ge och få presenter är en del av svensk jultradition, men det är en del som jag och många andra har/haft svårt med. Det blir lätt hysteri med att handla, många är ute i sista minuten och köper saker som bara blir liggande i förråd eller i skåp, vilket inte är bra för varken miljö eller plånbok. Mina bästa tips när det kommer till julklappar (och presenter över lag) är:
 
Fråga dig detta när du står med en eventuell present i handen:
- Var ute i tid. Stressa inte. Jag köper ofta presenter ett halvår i förväg. Då får man bra priser och bra idéer. Dagen före julafton är alla stressade och besluten blir förhastade.
- Har personen uttryckt ett behov för något?
- Vad har personen för färgskala och stil? Speciella intressen?
- Är det här något du själv skulle bli glad för?
- Är det här något personen verkligen vill ha, eller är det något du vill att personen har?
- Hur ofta kommer den användas?
 
Om man är osäker anser jag det mycket bättre att ge bort ett presentkort, en fin godisask/vin/matkorg eller snittblommor. Inte lika minnesvärt, men alltid uppskattat!
 
Mamma slog ofta in knasiga saker, såsom tandborstar.
Vi fick ofta många paket, men sällan dyra. Det var jättekul som barn! På bilden är jag 10-11 typ?
 
Det var länge sedan det var så här roligt att drömma om saker! Sedan tonåren har jag tyckt att det varit obehagligt att få presenter. Ofta får man ju saker som andra tycker är fina men som man inte behöver själv. Givaren menar ju väl, men det kan bli så himla fel, och i en materialistisk värld känns det ännu dummare att ge och få saker som inte behövs eller önskas. Att ge för givandets skull är ju inte roligt för någon. Jag kan inte minnas att jag sett fram emot att få presenter sedan jag var i 13-14års åldern. Då började jag skriva en lista på saker jag absolut inte ville ha, just för att inte få saker som samlades på hög men som alla verkade tro att en ung kvinna ville ha (T ex ljusstakar, smink, smycken med fejkpärlor). Det här med att ha hus gör underverk! Plötsligt önskar jag mig saker igen. Här kommer årets önskelista. Kanske är det något du också önskar dig eller kanske ger den dig tips för vad man kan köpa till någon annan?
 
 
Från förra årets önskelista kvarstår...
A. FårskinnRusta har ett helt underbart, mörkt med långa lockar. Helt underbart. Men fårskinn i olika grå eller svarta färger överlag önskas! Mysigt och så gotländskt. Jag har haft dille på fårskinn i många år och nu har jag plötsligt ett hem att drapera!
B. Tofflor i grått fårskinn. Jag vet, fårskinn, igen... men det är så mjukt och så himla varmt och gott. Fårskinnstofflor kan ju hittas på marknader överallt. Dessutom håller dem ju mycket längre än fejkskinn eller tyg.
C. Ett klösträd, grått helst, till våra monster här hemma. Helst golv- till tak, men så litet som möjligt.
D. Den här underbara kronan! Tänk vilka magiska bilder man kan ta med den, och vad fin den skulle vara på medeltidsveckan!
E. Kvar på önskelistan står en Lensbaby, en billigare variant av ett tiltshiftobjektiv. Med ett sådant kan man få magiska eller häftiga effekter! Jag brukade låna ett i USA, men äger inget. Det saknar jag så himla mycket!
F. Outlander är min favoritserie på svenska, men nu vill jag läsa den på engelska. Det här är den bästa bokserie jag någonsin läst. Om du gillar Skotland och sjuttonhundratal, starka kvinnor och humor, så är det här verkligen en serie som du ska spana in, oavsett språk. Men nu är det dags för mig att ta del av den engelska versionen.
G. En radio till köket i retrostil! Typ som den här, med cd-funktion.
H. Kok/bak-böcker av Linda Lomelino!
Nytt för i år är...
I. Trådlös grästrimmer! Vi har ju mossmatta snarare än en gräsmatta, så en trimmer skulle fungera utmärkt hos oss.
J. Jag önskar mig fler bestick i den serie jag har. Nordager Renessanse av Odd Leikvol & Hakon Amundsen.
K. En brödrost för 4st brödskivor!
L. Fler tallrikar, skålar och assietter i Rustas serie Ester, med namnen "Blå" och "Grå". Tycker inte att namnen passar deras verkliga fäger, men jag tycker dem är himla fina! Onödigt, men kul...
 
 
 
Och sedan lite småsaker som de flesta önskar sig...
1. Bakplåtar! Vi fick bara ett par med huset och det går ju åt när man bakar bullar, pepparkakor eller liknande! (Mina är ca 46,5x39cm)
2. Vetevärmare! En sådan man värmer i mickron och sedan har på en värkande axel eller liknanden.
3. Hårband... Maiko har stulit de flesta. 
4. Turkos jordglob och liten fruktpress från Indiska. Så fina!
5. Kavlar med vackra mönster! Gärna spetslika eller juliga, med hjärtan eller dalahästar...
6. Tre-fyra balformar med avtagnar botten i samma storlek, för då kan man göra häftiga, höga tårtor!
 
 
Vad önskar du dig i år?