När köket fick en lampa

 
Det har känts som om det saknats någonting i köket. Belysning över bordet. Men att hitta rätt kökslampa har varit mindre lätt. Någonting brett nog att balansera rummets och bordets bredd. Något som stilmässigt inte är för modernt men samtidigt inte för omodernt heller. Inte för litet eller som sitter uppe i taket, vilket skulle få den låga takhöjden att kännas ännu lägre. Men heller inget som hänger för långt ner eller känns skrymmande. Dessutom hittar vi inte väggknappen som hör till uttaget, så helst med en på- eller avstängningsfunktion direkt på lampan. Det var min kravlista. Efter att ha letat hela sommaren 2018 insåg jag att jag antagligen inte skulle hitta rätt. Så jag började titta efter allternativ.
 
Jag gillar stora glödlampor, helst ska de se lite handblåsta ut. Jag gillar industriell stil och gärna lite knasigt. Återvinning och trä, naturliga material. Det slog mig att jag skulle kunna designa något eget och låta en elektriker sätta ihop. Det var då kugghjulen började snurra på riktigt!
 
Vad är gjort av trä och kan bli snyggt över köksbordet? Vad kan jag sätta ihop en egen lampa av? Jag googlade och gick in på pinterest, kikade i inredningstidningar och på olika TV-program hela sommaren och hösten. Jag kom på tanken att det kanske fanns gamla seldon på min släktgård, men när jag frågade mammas morbror skakade han på huvudet och sa att han slängt allihop för många år sedan. Jag gick ut i fjöset och tittade men hittade ingenting som passade mina idéer. 
 
Men så slutligen, i november 2019, låg två stycken redskap i trä på min favorit-secondhand i Visby. Vad det kallas vet jag inte, men man bar dem över backen förr, kedjorna hängde ner och antingen bar man hinkar eller så drog man maskiner efter sig när man brukade jorden - jag minns inte. Det var i alla fall urholkat för axlarna och lagom bredd. Den ena var nyare och den andra äldre, med fantastisk patina. Jag köpte den gamla för 125kr. Sedan hittade jag armaturer på Maxi av alla ställen med mässingsfärg och svarta tygsladdar, 169kr/st. Jag köpte en dimmer man kopplar till sladden och en skarvdosa, sedan var det bara att fixa.
Livia kom och inspekterade mammas jobb iförd en fin tröja hon fick av morfar i somras.
Eller, bara och bara. Jag vågade inte göra det förrän jag hade mamma här som kunde dubbelkolla att jag gjorde rätt. Säkerhet är A och O och el ska man vara väldigt försiktig med. Jag har bara monterat stickkontakter förut så jag var lite nervös över att montera en hel lampa. I teorin visste jag precis hur man skulle göra och i teorin har jag ju gjort det förut, men i praktiken kändes det lite läskigt. Men det gick jättebra, för det är ju faktiskt himla enkelt. Och jäklarrrrr vad jag blev nöjd! Snacka om blodad tand. Det här blir inte min sista lampa. 
 
Jag ska fästa upp sladden, men annars är det klart. Jag monterade en dimmer direkt på lampan så vi kan släcka och tända och få perfekt mysbelysning direkt via lampan. Har man ca 1,90 i takhöjd är det inga problem! 
Jag älskar vår nya lampa och vårt kök är så mysigt nu! Nästa sak att fixa är skåpet.
Det ska bli så roligt!