När man fått sina siffror för februari!

 
 
Men alltså, vilka siffror! Jag höll på att trilla av köksstolen. Vad hände här? Hur lyckades vi med det här helt plötsligt? Det känns ju fantastiskt! Jag undrar om det bland annat beror på att vi inte köpte bröd under februari. Det finns inget ekologiskt bröd att köpa. Hittills har jag köpt gotländskt, emn vi slutade i januari med tänken att istället baka vårt eget framöver. Detta efter att jag mejlat Pågen och frågat varför dem inte hade några ekologiska bröd. De svarade att det inte fanns tillräckligt med eko-råvaror men att de använder så mycket svenskt som möjligt. Nå, det kanske inte finns så mycket att det räcker till massproduktion av bröd där typ 20% ändå slängs, men det finns så att det räcker till vårt hushåll om vi bakar själv. Så jag besrämde mig för att göra det, och sambon var snabb på det tåget. I helgen bakade vi egna vitlöksbaugetter för första gången. Det tar tid, men det är ju inte svårt. Vi har bestämt att vi ska baka på söndagar framöver, så har vi bröd under veckan, om vi vill ha. Men då bröd inte är särskilt nyttigt till att börja med, känns det bra att inte ha det hemma i mängder. Bakar man själv tror jag man äter det på ett annat sätt.
 
 
 
Generellt tror jag att det gäller all matlagning och bakning. Om man gör något från grunden själv, är man mindre benägen att trycka i sin. Man äter på ett annat vis och man tänker mer på vad man äter. Det blir en annan upplevelse och känsla. Svårt att förklara, kanske, men jag upplever mig själv mer sparsam när det är hemgjort och mer glumpsk när det är färdiglagat/färdigköpt. Jag äter mindre portioner, men njuter mer.
 
 
Vi har i alla fall ökar antalet ekologiska varor, vilket känns bra! Jag är fortfarande förbryllad över att det är 0% på rättvisemärkt. Om den här räknar på varor man köpt inom kategorierna "kaffe, te, chokladdryck, bananer och choklad" så borde den här siffran inte vara 0. Jag har köpt 1 pkt kaffe, typ 3st chokladkakor och ett par förpackningar te. Chokladen var märkt fairtrade och eko, så den borde ju ge i alla fall någon procent. Allt annat var ekologiskt, utom kaffet, för jag provade koffeinfritt och då fanns det varken fairtrade eller eko. Tråkigt! Förhoppningsvis kan jag snart dricka vanligt kaffe igen. Då köper jag enbart eko och gärna märkt med fairtrade också.
 
 
 
Sedan tycker jag inte riktigt att ICA räknar helt korrekt på det här med att man sparar på klimatet genom att byta ut vissa varor mot andra. T ex vill den byta ut färs mot corn. Jag har inte sett ekologiskt, svensktillverkat courn. Men kravmärkt, svenskt kött däremot, det har jag både sett och köpt, då dessutom gotländskt. Det kan knappast vara mer klimatsmart att köpa courn som åkt över halva jorden, först till Sverige med färja eller lastbil, och sedan med lastbil och färja från ICA:s centrallager till Gotland, än 1 paket kravmärkt lammfärs från Gotland. Fåren släpper ut en del, men dem gör också en hel del nytta, så det där tar jag med en nypa salt. 
 
 
Vad köper du för närodlade/lokala produkter?