När vi provade KETO

Jag hittade dessa bilder från i höstas i ett opublicerat inlägg här på bloggen. Jag minns inte vad som hände - troligtvis dog nätet och sedan glömde jag att gå tillbaka och publicera. Det var nästan intressant - jag hade skrivit ett par rader om Adam och hur han testade kosten Keto. Inlägget måste vara från september, typ.
 
Keto innebär att man utesluter nästan alla kolhydrater. En kost som innebär att kroppen slutar förbränna glykos och istället förbränner ketoner. Det är en jobbig omställning, men vissa mår mycket bättre av den typen av kost. Demenssjuka mår bättre av den typen av kost, enligt många studier, för ofta är problem att förbränna glykos en del av sjukdomen som gör minnet dåligt. Men det är en dyr kost, som består av en del kött och mest fett. Jag tyckte inte om det, men det var spännande att testa. Adam höll på i nästan ett halvår, innan han slutade. Han har aldrig mått så bra som då, men det var en svå balans med det sociala i att äta mat, för det blev verkligen specialkost. Det fick oss dock att fundera kring hur stor del av vår kost som oftast är kolhydrater. Tack vare den tiden har vi landat i en mer LCHF-aktig kost. Vissa dagar äter vi inte kolhydrater alls. Adam kan numera baka bröd utan det. Jag ser kolhydrater på ett annat sätt nu, som bukfylla snarare än näring. Det är så himla gott, men för Adams mage är det inte alls bra, och förbränner man det inte blir det lätt dåligt för kroppen. 
 
Enkla saker vi ofta ersätter kolhydrater med:
- Sallader av olika slag
- Strimlad zucchini ersätter eller blandar ibland ut pasta (hälften zucchini/hälften pasta är supergott till köttfärssås!)
- Blomkolsris
- Kikärtspasta (man får vara noga med märke bara, vissa är typ 30% vete!)
- broccoli & blomkol eller ungsbakade grönsaker
- I bröd: fröer, mjöl på mandel och nötter
- I bakning: kokosmjöl eller mandelmjöl
"Macka" är ett av Livias favoritord. Hon vill nästan alltid ha "macka" och det är ju något av det godaste som finns! På bilden åt hon en Keto-macka av ägg och andra saker Adam provade.