När man tipsar om second hand

Livias rum, nästan allt är ärvt, gjort eller köpt begagnat. Gungan och bollhavet är undantagen.
 
Handlar du second hand? Vissa säger ju knasiga saker som att det är äckligt eller ofräscht, vilket jag tycker är så festligt. Samma personer tycker det är lyxigt att sova i andras använda lakan och torka sig med andras använda handdukar när de är på hotell. Man tvättar ju sakerna man tar hem innan man använder dem. Då är det väl mer äckligt att köpa någonting nytt, som sprayats i brandsäkra vätskor, gasats med avgaser, fraktats instängda i billigaste möjliga plast kanske i månader på stora illaluktande, miljöfarliga fartyg i containrar som bara tvättas av med en vattenslang eller borstars av med en kvast. Och sedan tafsas på i butikerna av hundratals innan du väl köper produkten. Det är ju fräscht? Eller? Ett loppisfyndat plagg kanske har tvättats 60 gånger innan jag tar över det.
 
Ett butiksbiträde sa åt mig att jag borde lägga mina frukter i plastpåse för de kunde bli smutsiga på bandet. jag svarade att bandet troligtvis är renare än fingrarna på de som skördat frukten, plockat upp den samt kunderna som tafsat och klämt innan jag lade dem i min korg. De ska tvättas hemma oavsett. Det svaret gjorde honom helt ställd. Det hade han aldrig tänkt på... jag tror att vi människor gör så himla mycket på vana och väldigt lite baserat på logik. Vi har alltid gjort som vi gjort, eller gör så som "alla andra" gör. 
 
Second hand-fyndad box, ärvda böcker, ärvd brio-tågbana och en favoritnalle från moster instängd i begagnad men ommålad spjälsäng. Barnsaker är grymt prisvärda begagnade!
 
Det finns för mig bara två tre skäl att köpa någonting helt nytt:

1. Jag behöver ha tag på det så fort som möjligt.
(T ex Ett par stövlar till förskolan när Livia började igår, kommer inte på andra exempel för detta är nog ganska ovanligt då jag försöker att förutse behov. Jag har köpt stövlar på loppis i större storlekar, men behöver ha ett par hemma och ett par på dagis. Dock kommer dessa par att ärvas ner till framtida syskon för de slits ju inte direkt.)
2. Det är sjukt besvärligt att köpa begagnat, skicket som finns begagnat är för dåligt och kanske prylen inte finns i seciond hand-butiker eller på loppisar. 
(Nya däck, glödlampor, reservdelar, skruvar, vissa verktyg eller engångsprodukter som jag inte listat ut gur jag kan ersätta med flergångsartikar. Få loppisar har verktyg och reservdelar, men byggåtervinningsbutiker kan ha, så har man inte bråttom är det bra att kolla där först! Är det inte panik efterlyser jag på Facebook eller kollar i olika butiker först.)
3. Det finns lagar och regler kring hur länge produkten är godkänd att användas.
(Livias bilbarnsstolar. De har ju ett begränsat antal år de räknas säkra i trafiken och i vår bil åker hon varje dag och då vill jag ha det mest säkra jag kan hitta. Men extrastolar i bilar där hon inte åker mer än enstaka gånger känns lugnare.)
Mitt hemmakontor, "biblioteket" är nästan bara hemmabyggen och loppis. Fyndat, ombyggt skrivbord, ärvda, loppisfyndade och "fådda" ljusstakar och en ommålad second hand-köpt brevhållare. Bara koppen, den svarta ljuslyktan, kopp-underlägget och datorn är köpt nya. Till och med datamusen är begagnad. Underlägget är jätteenkelt att göra själv av en kakelplatta och möbeltassar.
 
Loppis och Second hand har fascinerat mig sedan barnsben. Mitt allra första fynd var en ljusstake för 20 kronor, ni vet en sådan där guldplätterad sak med prismor i någon typ blomsterform. Det står minst en på varje loppis. Den stod i mitt fönster och glittrade så fint i solen och jag tänkte att den var värd sjukt mycket eftersom den var i guld med juveler... kan jag ha varit 6 eller kanske 8 år? Den åkte i alla fall tillbaka till loppis när jag packade ner mitt barnrum efter att ha flyttat hemifrån och idag kommer aldrig en sådan över min tröskel. Idag tilltalar det inte mig med fejkad prålighet, utan jag vill att det ska vara äkta, men inte äkta metaller utan äkta hantverk. Ljusstakar har jag i sådana mängder att det är sällan det inhandlas. Det är det jag minst av allt önskar mig och tyvärr är det något de flesta gillar att ge bort.  
Ljusstakar i vårt sovrum, från IKEA. När jag väl köper något tröttnar jag inte, det flyttar bara runt. Dessa ljusstakar stod ovanpå en bokhylla i mitt rum 2013 och har flyttat med mig i mina sovrum sedan dess, det enda som byts är blockljusen, när de tar slut, ca 1-2 gånger om året.
 
Second hand vs Loppis
 
Loppis är när det är ett ställe som bara finns en dag eller en helg. Second hand är när det är köpt mellan privatpersoner via nätet från en annons, eller köpt i en butik med regelbundna öppettider som säljer donerade saker oavstet om det drivs av en organisation eller ett kollektiv av många säljare med varsitt litet bord. Jag brukar slarva och kalla allt loppis, men så är det ju inte riktigt. Second hand har ofta lite finare saker. Ordet loppis kommer från ordet Loppmarknad och ibland känns det som ett passande namn! Men under mina ca 20 år som "loppislover" har jag aldrig sett en loppa, lus eller andra skadedjur. Vissa ställen är renare än andra. I USA var det generellt äckligare inne i butikerna. I Sverige tycker jag det är väldigt fräscht.
 
Fyndad ljusstake jag haft sedan ca 2011-2012. Ramar från olika reor eller outlets i USA medan vi bodde där borta. Jisse, vad jag älskar mina ramar!
 
När man kommer hem med sitt fynd tvättar man det.
 
Jag använder oftast såpa och vatten, eller tvättar i tvättmaskinen eller diskmaskinen beroende på vad det är. Hårda leksaker i plast (t ex duplo) körs i diskmaskinen medan mjuka (gosedjur) körs i tvättmaskinen. Träleksaker sprayas med såpvatten och gnuggas rent, eventuellt oljas det lite med olivolja efteråt för att skydda träet. Lakan och kläder tvättas i tvättmaskinen och tumlas om möjligt första gången. Är det sommar hängs deyt på tok utomhus. Ingenting har någonsin bara ställts in. Är det möbler och det är sommar brukar jag spraya med såpvatten och/eller speciell textiltvätt. Jag brukar köra ett jag köper i djuraffär, som tar bort dålig lukt och egentligen är till om en katt eller hund kissar i typ soffan. Men det är en superprukt så den använder jag till allt möjligt, och den är säker för barn. Generellt är jag dålig på giftfria kemikalier (använder svanenmärkt tvättmedel, men that's it. Håller på att sakta men säkert lära mig nya sätt att städa och hålla rent med men det finns fortfarande typ 3 sorters sprayer hemma) men där försöker jag ta ansvar.
 
Lamporna är reafynd från Rusta, sladdarna med kopparfäste från Maxi och sedan är bäroket tvättat med såpa och vatten innan det monterats in i köket som lampa. 
 
Så om du är rädd för att handla second hand så fråga dig själv: Vad är du rädd för? Du använder andras bestik när du är bortbjuden på middag eller äter på resturang - vad är skillnaden mot att köpa begagnat, tvätta och använda hemma?