När man"fyndat" på Black Friday

 
Jag har handlat på Black Friday. Ingenting spontant. Två saker som vi behövt köpa och som vi snart kommer att börja använda. Det ena är en barnstol - om någon månad har Livia vuxit ur den hon har. Jag hade spanat in en helt okej variant och hoppades att den skulle vara prissänkt nu, men i mitt läste jag om många fler. När rabatterna väl poppade upp i dagarna ändrade jag val. Vi köpte istället en dyrare, men bättre variant, som nu var sänkt till en budget vi kände att vi hade råd med. Jag tror dock att alla barnstolar som säljs i Sverige och är godkända är bra, men vissa är bättre än andra. Nu har Livia en stol som håller många, många år och som vi känner oss väldigt trygga med. Det blev en Axkid, som jag spanat på i butik för 3900 men vi gav 2200 på nätet i en "Black Friday deal". 
 
Det andra vi köpte var en sulky, eller en sittvagn. Hon har ju aldrig tyckt om sin stora vagn och den är hemskt osmidig när man ska ta in den i bilen. Vi planerar att sälja stora vagnen och köra den här istället när vi byter bilbarnstol, för just ny har vi Doonas babyskydd som fälls ut till en vagn. Något liknande finns inte för barnbilsstolar så då blir det sulky istället. Den här var bekväm att köra och hade bra med förvaring under, plus att man kan fälla ner den till liggandes om barnet somnar. Egentligen ville jag ha en grå, men den var slut. Då kollade vi på nätet och såg att det var en tusenlapp billigare att köpa även den på nätet, så vi lämnade butiken och köpte en där istället. 
 
Jag håller inte helt med om att Black Friday är någonting dåligt. För oss med sämre ekonomi är det ofta enda sättet att ha råd att köpa produkter som toppar statistiker över säkerhet och kvalité. Jag tycker inte att bilsäkerhet ska vara en klassfråga, men det är det. Jag är egenföretagare, och just nu mammaledig. Inkomsten är inte fet, men vi reser mycket och jag vill att mitt barn ska åka säkert. Då är alla reor välkomna. Reajippon är bara dåliga om man köper saker man inte tänkt köpa. Köper man det man planerat köpa, men till lägre pris, ser jag inte hur det skulle vara dåligt för miljön. Det är lika illa att köpa 2 julklappar till ordinarie pris som att köpa 2 julklappar på Black Friday.
 
Istället för att skuldbelägga reajägare tycker jag att affärerna ska titta efter i hyllorna på produkterna. Behöver man sälja allt som finns? Vad väljer dem egentligen att ta in, hur är det tillverkat och fraktat? Konsumenter köper vad de har råd med och vad som finns. Handlarna bestämmer vad utbudet blir. Det finns många som "hets-handlar" och överkonsumerar, men det gör dem 365 dagar om året och inte bara på Black Friday. Istället för att skuldbelägga handlande tycker jag att man ska skuldbelägga slängandet: det finns massor av loppisar och "secondhand-affärer". Varje ÅVC borde ha en container för återbruk, varje återvinningsstation ett litet skåp för byt/skänkes där man kan lämna mindre saker man inte vill ha, så andra kan ta. Att det slängs hela grejor är värre än att man köper saker man inte behöver, i mina ögon. Black Friday, mellandagsrea och övriga säsongs-reor är räddningen för många med sämre ekonomi. Istället för att shame-a dem tycker jag att modebloggare och inredningsbloggare kan ta sig en funderare på vilka budskap dem skickar och hur mycket av det dem handlar och tipsar om gör mot miljön. Unga människor uppmuntras till en hel del shopping 365 dagar om året varje dag - vilket i mina ögon är ett mycket större problem än att en eller ett par dagar om året vigs åt reor.
 
Har du gjort några fynd eller inköp? Eller har du några tankar kring black Friday?
 
Scrolla ner mot det förflutna