William 14 månader

 Fantastiske lille William. Vårt busfrö.

 

Du är heltokig. Mer spring i benen går nog inte att ha. Du springer istället för att gå. Klättrar på allt du hittar, dansar genom att snurra runt, runt tills du blir yr och tappar balansen vid minsta antydan av musik. Du blir övertrött och ännu mer vild om man inte lyckas natta dig i rätt ögonblick. Men du är vild på ett finurligt vis, inte hyper, snarare alltid gång. Du är så otroligt smart och alltid har du något för dig. Helst det du vet att du inte får! Det är roligast, så klart.

 

Om du tror att vi kommit på dig rusar du iväg, eller så gömmer du dig med något du inte får ha. Du kan också pressa in något i munnen och fly hals över huvud om vi frågar dig vad du har i handen. Oj vad du skrattar när du vet att du hittar på bus! 

 

Du är så himla glad. Det är så sällan du är arg eller ledsen, det är nästan enbart när du är hungrig. Du kan vara så trött att du vacklar fram, men ändå är du glad. Men matar, det är du verkligen. Du ska smaka allt alla andra äter, annars blir du som besatt. Argare unge har jag aldrig träffat, men du blir en liten solstråle igen så fort du får smaka.

 

Mat är det bästa du vet, men du är kräsen. Blomkål och ärtor går absolut inte. Gröt på morgonen tycker du mycket om, och pasta. Vi är noga med att inte ge dig pasta förrän du ätit annan mat först, annars äter du glatt enbart pasta och slänger allt annat vi erbjuder. Du är generös och ger mer än gärna bort det du inte vill ha till hundarna, eller försöker mata oss med det. Du älskar att få mata andra!

 

Att ge bort saker är också väldigt roligt, tycker du. Du säger “tah!” och håller fram allt möjligt, men det är svårt att veta om du säger tack eller ta. Du blir jätteglad om vi tar emot och säger tack. Det är himla smidigt om du har något du inte får ha, om man bara håller huvudet kallt och ler och säger tack medan man håller ut handen ger du gärna glatt tillbaka stöldgodset du lagt vantarna på.

 

Favoritlekar just nu? Det är sommar och du älskar att bada, leka i sanden och att vara ute i trädgården utan blöja. Att klättra på allt, särskilt rutschkanan. Gunga, det är jätteroligt, särskilt när dina systrar ger dig fart. Saga har inte riktigt listat ut att hon ska släppa gungan efter att hon puttat den, men det bryr du dig inte om. Du skrattar glatt ändå, lycklig över att få någon av dina systrars uppmärksamhet.

 

De slåss ofta om dig, att få ge dig något du tappat eller hämta något åt dig. Båda älskar dig så sjukt mycket även om de stör sig på dig när du busar för mycket eller för våldstamt. Men de älskar att leka med dig och bära omkring på dig. Det gillar du. Men ofta tycker tjejerna att du är jobbig och lämnar dig att leka själv. tar sina leksaker dit du inte kan följa efter. Ibland blir du ledsen, men du roar dig mestadels på egen hand ändå. Inne är det roligast att öppna lådorna och dra fram innehållet på golvet. Hundkopplen är spännande, hundbajs-påsarna är också roliga. Dina systrars skor är roligast av allt, särskilt sedan du insåg att du kan prova dem. Hittills är det bara högerfoten, du har inte greppat att man oftast har en sko på varje fot, utan byter så att båda växelvis sitter på högerfoten.  

 

Sömn? Nej, inte kul. Du vill helst inte sova, inte på natten. På dagen sover du 1-2 gånger och det brukar gå bra, men på kvällen vill du verkligen inte. När du väl somnar brukar du sova hela natten, ibland vaknar du pigg vid midnatt men somnar om efter en stund mellan oss. Kanske ett par gånger i veckan eller så. Du vaknar pigg vid 7-8 varje morgon oavsett när du somnade eller om du varit vaken under natten. Nattningsrutinerna är nu att du är med och läser. Du gillar boken “blocks”, men annars härjar du mest. När vi släcker brukar vi lägga in dig i din spjälsäng, numera har vi resesängen eftersom vi ska försöka flytta snart och plockat ner spjälsängen.

 

Du känns så mycket störra än 14 månader, så mycket äldre. Du förstår så mycket av vad vi säger och kommunicerar genom att peka och låta. Vi har precis bytt och du är ledig med pappa nu, ni har sommarlov och är hemma tillsammans allihop medan jag jobbar, Det innebär att ni formar en så himla fin gemenskap just nu, alla fyra. Du har fått prova att plaska i havet och lär din pappa att hålla uppsikt. Det är helt otroligt roligt just nu! Tack för att du är en så himla rolig liten plutt!

Scrolla ner mot det förflutna