När man sett "the social dilemma"

 
 
Alla pratade om den. Skrev om den på nätet. Så jag kände att jag var tvungen att se den. Halvvägs in kom Adam förbi och ville se den med mig, så vi skrollade tillbaka och började om. The social dilemma är en dokumentärfilm där många av de ansvariga för dagens Social Media (Facebook, instagram, Google osv) talar ut om branchen och om AI. Dokumnetären berättar om hur AI, artificial intelligence, alltså hur datorerna med algoritmer anpassar sig själva att lista ut hur vi människor reagerar, tänker och agerar. Detta kan användas till gott, men utan regulation - vilket saknas idag, så används det till mycket ont.
 
Jag vill inte låta som en pessimist, men om inte det här reguleras på något vis, och det nu, så kommer vi stå inför kaos redan inom några år. Det har redan börjat. Sättet AI används på är en fara för demokratin och för samarbetet mellan länder, mellan människor såväl för skadligt för den enskilda, lilla människan. Varje dag dör någon på grund av hur AI används. Oftast unga. Ibland barn.
 
Se filmen här. Se den. Se den så fort ni kan. För det är bara genom att bli medvetna om problemet som vi kan göra något åt det. Begränsa problematiken, precis som man gjort med rökning. alkohol och socker när man insåg hur skadligt det var för vår hälsa och kultur. Det här hotet är mycket, mycket alvarligare.
 
 
Har du en adblocker? Inte? Skaffa det nu. Och se den här dokumentären. Så fort du kan.
 
Scrolla ner mot det förflutna