När man pratar material

 
Nu när vi ska få barn hör jag från andra saker jag själv sagt att vi gillar eller inte gillar, och det är intressant när man hör andra formulera om ens egna tankar. Ibland blir det helt rätt, ibland blir det lite knasigt. Jag pratade med en kompis häromdagen som sa att "ni två som hatar plast" och sedan någonting om leksaker. Jag var tvungen att rätta det lite och jag tyckte det var lite roligt, så jag tänkte dela med mig av det här också. Jag och sambon "hatar" inte plast. Plast är ett bra material, starkt och användbart. Däremot gillar vi återvinning och kvalité, så vi föredrar trä, stål och stenmaterial. Är det plast vill vi helst att det ska vara återvunnet, så att man inte slösar på oljan och därmed miljön. Vi gillar miljö och klimatsmarthet, men det innebär inte att vi "hatar" plast. Många gånger går det inte att undvika, men om vi kan, så väljer vi helst andra material.
 
Vi älskar båda två trä, helst rustikt och mörkt och slitet. Betong och grov sten. Plast har en annan känsla och lyster, och det är inte riktigt vår smak. Vissa älskar det glansiga, svala, högblanka. Vi har hellre trä om vi kan välja, för att vi tycker att det är snyggare och det är ett materialval som oftast är klimatsmartare. Men återvunnen plast är otroligt klimatsmart. Det dumma med plast är när man utvinner ny. Sedan har naturmaterial ibland fördelar, t ex som skärbrädor. Jag lärde mig av en TV-kock att trä sväller i varmt vatten och därmed kommer man åt att diska bort smuts ur repor, medan plast inte gör det så smuts och bakterier fastnar lätt i skårorna och ska därmed bytas en gång i halvåret. Då jag vill ha det fräscht och inte byta saker ofta, är därför skärbrädor av trä för mig ett bättre val än plast. Dessutom, blir dem fula slipar man bara ner och oljar in dem. Blir en plastskärbräda ful, finns det inget att göra åt det.  
 
Därför vill vi också helst ha träleksaker till vårt barn. Vi tycket helt enkelt att dem är finare och mer hållbara. Det handlar inte om kemikalier eller plastbantning, för det är garanterat kemikalier i allt och allt är behandlat på något vis. Jag litar på dett det som säljs i Sverige idag för barn är hårt kontrollerat och testat oavsett om det är plast eller trä. Vi älskar också gamla saker, så gamla träleksaker är någonting vi båda två tycker är riktigt snyggt. Det ska bli så kul nu att börja fixa barnrummet! Äntligen har vi köpt färg, så nu är det dags att dra igång!
 
 
Naturmaterial, bummul, ben, trä och betong.
Vi föredrar det både av estetiska och klimatsmarta anledningar.
 
Scrolla ner mot det förflutna