När Livia blivit 16 månader

Bilden med stekpannan, som tagen ur en skräckfilm?
 
Herregud unge, vad stor du blivit. Livia, nu är du sexton månader och snart kommer vi att sluta räkna. Du är ett litet barn, fullt av idéer och kreativitet! Setet med stekpannor fick du på namngivningsdagen av din mormor och du älskar dem. Jag ska sätta upp krokar vid din lilla spis till dig. Du uppför dig som en miniatyrvuxen. Härmar det vi gör och säger så gott du kan. Mest är det tjatter vi inte förstår, men rätt som det är dyker det upp ord eller korta meningar med två-tre ord. Vi vet inte hur mycket du säger medvetet och hur mycket du härmar, men du förstår väldigt mycket av det vi säger. Mest säger du titta, där och Livia. När vi gör som du inte vill säger du nej eller aj.
Du vill gärna torka bordet efter att vi ätit eller fikat. Du ser ju hur vi gör efter varje gång. Och du torkar dig ofta om munnen med servetten själv, innan du inser att man kan tugga på den istället. Du vill hjälpa till att klä av och på dig och du har listat ut hur man tar av sig blöjan. Har du inte kläder på dig, så åker blöjan av. Du älskar dina "kor" (skor) och de åker på och av konstant. Du provar våra och bär runt dem i hela huset om du får chansen. När du ser ett djur tjuter du högt av lycka och vill klappa. Du ska äta allt vi äter och det är svårare att hålla dig undan från socker. Enstaka gånger får du smaka. Men du älskar mat och äter det mesta än så länge! Även det du spottar ut brukar slinka ner om man testar ett par gånger till. 
Du kan gunga själv nu och klättrar stadigt, så vi är inte lika rädda längre även om vi självklart håller dig under vaksam uppsyn. Du springer snabbt och man måste vara uppmärksam hela tiden! Förra veckan eller så satte vi in din säng, så nu har du en växasäng du sover i. Det går fantastiskt bra. Du sover hela nätter och kommer in till oss på morgonen som en liten solstråle för morgon-gos och lite bus. De senaste veckorna har du börjat älska bebisar och vill krama eller bära dem, vilket känns bra inför att du ska få ditt första syskon! Vi pratar mycket om bebisar här hemma och du leker mycket med din babydocka. Lilla skrutt, vad du förgyller vår vardag. Fantastiska lilla tjej. Älskade lilla skrutt. Så liten men ändå så stor.