När man firat julafton del 2

Efter frukost så tog vi det lugnt. Vi slog på Arthur Christmas, min absoluta favorit-jul-film. Jag kan se den om och om igen, det är så många detaljer så man ser något nytt varenda gång man ser den. Livia tyckte också filmen var spännande. Hon och hennes "gocka" såg den tillsammans med mig. Vid ett kom Livias farmor och vi åt en enklare lunch innan jag och Livia tog en tupplur. Jag sov väl i ungefär tjugo minuter, Livia i 1,5 timma. Vi väckte henne när "tomten" kom förbi med ett paket. Det var hennes farfar! I och med att han är i riskgrupp "i kvadrat" som han själv säger, så vinkade han genom dörren. Livia som var nyvaken blängde mest och tryckte sig mot sin pappas axel. När farfar gick hittade hon farmors knä och en superplats i soffan mitt emellan farmor och mormor! Farmor hade med sig två gulliga juldiadem och när hon vaknat till tyckte Livia att dem var helfestliga!
Vi skulle turas om att ha dem på sig och hon pekade vem som skulle ha vad. Hon smakade även någon pepparkaka men nöjde sig annars med russin. Russin är något Livia verkligen älskar! Hon är inte så intresserad av lussekatterna, men russinen gräver hon girigt ut! Hon har inte fått smaka socker och godis så hon vet ju inte vad hon missar, men det hon väl smakat vill hon ha mer av. Russin är det sötaste hon smakat och det är hon tokig i!
Tre andra saker hon är tokig i är farmor, mormor och moster. Att ha alla samlade och att leka med diademen var mycket roligare än fikat på bordet. Till hundarnas stora indignation fick dem också prova diademen. De hade hellre tagit en pepparkaka eller lussekatt, men icke. De fick nöja sig med att prova diademen. Och slicka tallrikarna efter lunchen. Med hundar behöver man inte fördiska!
Efter fikat blev det mer mys i soffan och julfilm, den här gången blev det "The Christmas Chronicle I" som vi alla såg lite av, men jag tror inte någon av oss satt ner och såg hela. Jag försökte, det var hela tanken med julen, att jag skulle sitta så stilla som möjligt för att inte råka föda barn på julafton. På det hela taget tyckte jag att jag gjorde riktigt bra ifrån mig. Jag satt mest still!
Till sällskap hade jag Livias "gocka" och "katt". Sedan hade jag min egen katt Sauron och Hollie, och Livia skulle ju också vara med, i alla fall stundvis. Sedna kom hon på att "gockan" skulle byta från pyjamas till blöja, så farmor fick hjälpa till. Det är bara att öva! Snart har vi ju en liten skrutt i typ den storleken att byta blöja på. Livia tycker att det är jättekul när vi byter blöja på "gockan".
Men det bästa hon vet är "hoppla!", det vill säga rida på någons rygg. Hon knuffas och pekar att man ska ner på alla fyra, eller så klättrar hon upp på någons rygg och lägger armarna om ens hals och ropar "hoppla!". I vanliga fall är det bara hennes pappa som gör det, men nu på julafton ställde farmor upp och lekte "hoppla", till Livias enorma lycka. Hon skrattade så att det ekade i hela socknen!
Efter det var det ju dags för julklappar. Vi har som sagt inte befäst traditionerna än, men vi kände oss alla mätta efter fikat och klockan var fem, så vi bestämde oss för att öppna paket först och sedan äta julmiddag efteråt. Men mer om det i nästa inlägg!