När man startat en ny tradition

Så här trött blir man av att leka med sina kompisar, äta socker, titta på barnprogram, klappa hundar och vara med när mamma och pappa julstökar! Livia kom inte i säng förrän runt 11 igårkväll, så hon sov till 10 idag. Så skömt! Jag vaknade väl omkring halv tio och Adam vid nio. Sedan ska vi i rättvisans namn säga att Livia däckade i bilen på hemvägen, sedan somnade hon om i sin säng efter att ha blivit inburen från bilen och hon vaknade till vid sjusnåret för att blöjan var full - Adam somnade i hennes säng med henne och bar in henne till vår säng där de somnade om bredvid mig.
 
Men dagen, den var så himla härlig! vi har haft en tradition av att bjuda in vänner till oss på knytkallas vid jul, men på grund av pandemin blir det inte av i år. Däremot så har vi startat en ny tradition med de två par vi umgås med mest - julbak med lite knytkallasmiddag a la jul! Vi är sex vuxna och i år hade alla ett barn var varav den yngsta snart fyller ett, så det var både livat och lugnt! Nästa år lär det bli helgalet! Då är de två äldsta 2,5 och vi får se om det finns någon som är liten nog att krypa runt våra fötter eller om yngsta precis tagit sina första steg. Omöjligt att sia om!
Vi delade i alla fall på allt, alla hade med sig någonting. Jag hade gjort pepparkaksdeg, ägg och deg till lussekatter, värdparet ordade deg till lussebullar med vaniljkräm och potatis och korv, det tredje paret knäckkola, janson och köttbullar. Barnen var väl mest i vägen. Livia snodde allt hon fick tag på. Pepparkaksdeg, en chokladbit, lussedeg, en hel lussebulle... 
 
Det blev bara mobilbilder för mig och Adam, då jag i stressen åkte ifrån kameran. Men så blir det ibland!
Det är så roligt, för barnen är så nära i ålder. Mellan tjejerna skiljer det bara en dag (vi skojade om att vi skulle ligga på BB ihop efter som vi hade 20 dagar mellan våra BF, vilket inträffade för Livia anlände 3v tidigt dagen innan kompisens BF och efter igångsättningen kom kompisen på BF, så det är bara en dag emellan dem!) och lillkillen är 9 månader yngre men lika lång som Livia och med större fötter! Lite roligt är det, att han var beräknad samma datum förra året som vårt andra barn är beräknat i år, den 27:e december. Han kom den 3:e januari 2020 som årets (och deceniets!) första gotlänning. Vi får se om vår skrutt blir årets sista, eller ett julbarn, eller ett luciabarn eller första barnet 2021. You never know!
Helt klart var det i alla fall att de var liiite för små i år för att greppa det här med att baka. Slå kaveln i degen och sedan äta upp den (degen alltså, inte kaveln) var mer tjejernas grej, och att äta allt inom räckhåll var mer grabbens. Det är en hisknande känsla att tänka på att den som ligger i magen nu kommer vara i hans ålder nästa jul! Och att Livia inte längre kommer säga ett par ord utan babbla som en liten radioapparat. Hon förstår typ allt man säger nu på både svenska och engelska men svarar sällan. Hon säger mest ja, nej, titta, "den", "där" och vovve. "Den" betyder "kan jag få den?" och "där" betyder "men för i helvete fattar ni inte att jag vill ha den?!". Sedan kommer de mängder med ord och små fraser men unte när man pratar med henne. Just nu är "lilla snigel" favoriten att gå och nynna, men hon gör rörelserna från elefanten och sjunger bara "akta dig, akta dig..." så det låter nästan som om hon hotar oss!
Men åter till gårdagen! Livia och hennes kompis var så söt i loppisfyndade julkläder. Livia hade först en julpyjamas som jag köpt för 20kr, men den blev lite varm så ett tag rusade hon runt i bara blöja. Sedan fick hon ha en julklänning som, om jag minns rätt, hon fått från farfars fru som fyndat den eller fått den. Sedan rockade tjejerna pyjamas sista stunden. Lillkillen hade en söt liten body med renar på. Det går ju åt lite kläder under en dag när det ska lekas med mjöl och kladdas med deg!
Hollie fick vara hemma, men de andra hade ju sina hundar där, vilket Livia uppskattade. Särskilt den stora vita vovven, Luffy! Han är så tålmodig med barn. Lilla vovven, Liston, tycker inte om barn alls, men han var blivit mycket mer tollerant sedan hans matte och husse kom hem med dottern från BB. Innan dess naffsade han efter dem. Nu flyr han mest. Vi fick hålla lite koll på Livia som gärna ville fram och klappa, för hon förstår ju inte att alla hundar inte är som hennes. Stackars Hollie fick ju stanna hemma med sina valpar, så hon får hänga med nästa år istället. Hon, och valpen vi behåller. Som sagt, nästa år blir det livay! Tur att vännerna byggt ett riktigt stort hus!
Efter maten hängde barnen och deras pappor framför bollibompa medan vi mammor köttade vidare i köket. Det tar ju sin lilla stund när ty 7 plåtar pepparkakor sex plåtar lussekatter, tre plåtar lussebullar ska in och ut i ugnen, med ett kort break för att värma mat däri! Min dröm när vi renoverar vårt hus är två ugnar. Det kommer typ enbart till pass vid jul, men ändå. Lyxgrej!
När det bakats färdigt var barnen trötta. Lillkillen somnade gott men tjejerna fick vara uppe långt förbi sina vanliga rutiner! I vanliga fall lägger vi Livia vid nio, men igår blev det som sagt runt 11. Kompisen somnar vanligtvis sju, men igår blev det tio för henne... så blir det ibland!
Adam somnade också, medan vi andra städade upp. Men det fick han inte göra länge... hans höggravida fruntimmer tyckte INTE det var okej och envisades med att väcka honom för att bära ut i bilen och städa undan det sista. Men sedan somnade både han och Livia i bilen på hemvägen! Helt klart en jättemysig eftermiddag och kväll!