När man pratar lite om barnkläder

Jag skulle vilja prata lite om barnkläder, skriva ett inlägg som jag själv hade önskat mig när jag stod där i affären med stor mage. Vad är praktiska barnkläder? Och hur får man bort fläckarna?
Livia hatade när man drog något över hennes huvud - hon gillar det fortfarande inte men nu är hon van - så alla plagg under 56 som inte var omlottbodys har jag skänkt vidare. Det fungerade inte för oss. Kompisen tyckte det var supersvårt med omlottbodys, men har man gjort det tre gånger så sitter det sedan. Kan man köra bil, har man förstånd att sätta på en omlottbody. Det är mycket säkrare när de små har ostadiga nackar. Jag skulle rekommendera omlottbodys till alla de första månaderna. Det, och pyjamas med dragkedja! Vi hade nästan bara pyjamas på Livia ett tag, för då var strumpor och byxor inbyggda, vilket var praktiskt. Pyjamas med inbyggda strumpor blir snabbt urväxta, men de är så hemskt praktiska om man får barn när det är kyligt!
 
Sedan ska det gå att knäppa eller öppna för att byta blöjan. Förr behövde man ta av hela plagget, vilket gjort att jag skickade vidare många ärvda plagg från min och sambons barndom, för det var så opraktiskt, särskilt i höstas när det var kyligt. Man måste kunna öppna nertill! ANtingen en dragkedja som går hela vägen ner, som går att öppna från båda hållen, eller tryckknappar på insidan av benen. Bodys ska knäppas mellan benen. Man ska inte behöva ta av plagget i axlarna, det är inte praktiskt. 
Sedan finns det då flera sätt för barnets huvud att få plats att trä genom en body eller en pyjamas. Man kan ha knappar eller dragkedja eller omlott, som alla gör att plagget sitter riktigt bra runt halsen. Sedan finns det två allternativ till, det ena är att plagget är sytt omlott och det andra är att det finns en eller flera knappar, oftast på vänstra axeln i plagget, men ibland på bröstkorgen.
 
Jag klarar inte "omlotthalsar", eller vad man ska kalla dem. De håller inte formen utan blir lätt töjda och håller därmed inte lika länge, men de glider också ner och i sär. Plagg med tryckknappar är helt klart att föredra. Många plagg har vanliga knappar, och det är inte särskilt lätt när barnet blivit stort nog att inte ligga still, så från 6-8 månader skulle jag avråda alla från att ha vanliga knappar. Tryckknappar är enklare och sitter bra.
När barnet kan gå, vid ca 1 års ålder (stlk 74-86 beroende på barn) är byxa och tröja, eller klänning, att föredra framför body. Då är det enklare att byta blöja, och man kan enkelt kika ner i blöjan om den behöver bytas eller ej. Vi har nästan aldrig body på Livia numera. Jag försöker ha det på helgerna, men på förskolan vill dem att man har byxor och tröja, så då blir det naturligt att man hellre har det. Och så pyjamas på natten, så klart.
 
Men så var det det här med fläckar. Spraya med Vanish eller lägg i kallvatten med vanish och gnugga in det i några minuter före tvätt, sedan tvätta som vanligt i maskin. Om fläcken inte är borta, lägg plagget ett dygn i solen. Jag har aldrig misslyckats att bli av med en fläck (bortsätt från när sambon glömde packa upp några plagg som låg och möglade i en hundbajspåse, de prickarna gick inte bort i tvätten...) med Vanish, men vill man vara mer miljömedveten ska det finnas något som heter Galltvål, och det ska fungera jättebra. Jag har inte provat än, men jag har sett att den säljs i de flesta butiker. Men just solsken, det är fantastiskt mot fläckar!
 
0 kommentarer publicerat i Barn, Personligt;
Taggar: Hitta rätt, Tips, barnkläder, hur man köper barnkläder, hur man vet vilka barnkläder man ska köpa, omlottbody, opraktiska barnkläder, praktiska barnkläder, pyjamas