När man funderar över julklappar

Vart ska ni köpa era julklappar i år? Förra året beställde jag ungefär hälften online, andra hälften köpte jag i butik. Av de jag köpte i butik var ungefär hälften av dem begagnade. I år blir det nog inte lika mycket begagnade julklappar, för pandemin gör ju att man inte kommer ut på samma sätt. Livias julklapp är ju begagnad, men det tror jag är den enda jag köpt. Generellt ligger jag efter i år med klapparna. Förra året hade jag de flesta klara så här års. Den julklappen jag var mest nöjd med var muggarna vi beställde till Livias far- och morföräldrar. De allra flesta använder ju muggar, så det kändes som en rolig present, även om de alla har muggar redan. Men så är det ju med mor- och farföräldrar generellt. De har ju det mesta redan! 
 
På min egen önskelista står dyra och billiga saker huller om buller. Först tänkte jag att jag inte hade någon, men det finns ju alltid saker man önskar sig. Och saker man absolut inte vill ha! Jag vill t ex inte ha ljusstakar, det har jag fått göra mig av med för att jag inte ha plats. Ljus däremot uppskattas alltid! Stearinljus i form av kron-, antik- eller värmeljus, gärna med mysiga dofter. Eller bak-atteriraljer såsom silikonmuffinsmormar (mina försvann nog i flytten) och redskap för att baka samt dekorera tårtor. En fin kontrast mot en lövblås, vilket vi skulle behöva ha här hemma med tanke på alla löv på hösten! Även om jag lärt mig att det går att flytta dem någorlunda om det regnar, annars flygger de bara iväg.
 
Sambon önskar sig matlagningsredskap i glas, stål eller trä. Träslevar gillar han verkligen. Sedan har han en ganska lång lista över böcker han vill ha. Jag vill slå ett slag för böcker på second hand. Det kostar väldigt lite, och de är nästan alltid i perfekt skick. Jag kollar alltid på loppisar eller second hand-affärer först. Även om jag gillar att köpa dem i butik för att stötta författaren, så känns det lite onödigt att trycka upp nya när det finns så många redan, och de flesta verkar tänka att böcker är på väg bort. Men vad är en bättre present nu under coronapandemin än en riktigt bra bok? Det finns ju massor i olika ämnen om man nu inte vill läsa romaner, kokböcker, insporeationsböcker, DIY- och biografier.
 
Annars är presentkort toppen, särskilt nu! I mataffären eller i detaljhandeln. Det är ju väldigt uppskattat av mottagaren även om vissa inte tycker att det är roligt att ge bort. Eller trisslotter. Jag älskar att få trisslotter i present! Jag sparar dem oftast i veckor innan jag skrapar dem och drömmer om vad jag skulle göra med en miljon eller fyrtiofem. Hittills har det dock blivit typ 2 nya lotter som bäst. Men det är ju så roligt att få drömma och fantisera, så det glr inget!
Vad är det bästa du fått i julklapp? Eller har du riktigt bra julklappstips att dela med dig av?