När man funderar kring vad Livia ska få för julklappar

Jag hoppas verkligen att familjen håller på vår önskan om "en julklapp var" nu när det blir jul. Alla skötte sig jättebra när Livia fyllde ett! Såvida det inte är kläder, som alltid behövs i plural, känns det lite jobbigt när det trillar in för mycket saker här hemma. Särskilt nu när vi försöker att plastbanta. Håller alla sig innebär det ca 6 julklappar och det tycker jag är mer än rimligt när man är drygt 1,5 år gammal.
 
För egen del i år önskar jag mig värmeljus och antikljus. Sambon vet aldrig vad han önskar sig men blir alltid glad för råvaror, roliga ingredienser, kryddor eller köksverktyg i metall eller trä. Men Livia... det här är en jul Livia kommer att uppleva. Hon börjar förstå så mycket nu! Därför känns det extra viktigt att inte julklapparna blir för många. Jag vill inte lära henne att julen innebär en massa saker, utan en massa upplevelser. Hellre färre, finare och mer nödvändiga. Hållbara, inte bara för henne utan för eventuella syskon, men också för världen. Hellre lite extra godis, att vara uppe lite extra länge. Många kramar, många famnar. Färre prylar över lag, men också färre nytillverkade saker, köpta nya i någon affär. Hellre begagnat. Jag förstår att andra inte vill ha det så, men för oss känns det rätt av två skäl: det bidrar inte till att slösa jordens resurser, och det är garanterat tvättat vid många tillfällen redan så många gifter är borta. 
Jag vet inte vad Livia önskar sig i julklapp, men jag har satt ihop en liten lista på saker som kan vara fina och uppskattas i den här åldern. En service i plåt vore nog roligt! Hon älskar ju att härma allt vi vuxna gör och vill gärna vara med. Porslin fungerar inte än på några år. Gärna loppisfyndad eller ärvd i vårt fall, men Claes Ohlsson har en jättehärlig om ni vill ge bort en till någon. Samma butik har även fina magnetbokstäver i trä, men loppisfyndade uppskattas självklart! Pluspoäng om de sprayats i härliga, pastelliga färger och inte är skrikiga! Fast loppisfyndade är oftast i plast, precis som sprayfärgen. Det som är bra med bokstäver är ju inlärningen, att man kan börja träna enklare ord och barnens namn.
 
Duplo, klossar, plattor eller figurer! Man kan köpa riktigt fina paket på Tradera för väldigt lite pengar. Annat kul är ju fingerfärg eller kritor, verktyg i trä så hon kan "hjälpa" oss bygga här hemma och siffermattor till barnrummet! Det blir ett skönt underlag för lillasyskon att krypa eller ligga på, och Livia kan använda dem för att lära sig siffrorna och pussla. Win-win! Nackdelen? Jag tvivlar på att de finns i naturmaterial, men kanske i giftfri, återvunnen plast. Just duplo har Livia en hel del av, så ska hon ha mer så är det klossar. Men jag tror generellt att det är bättre att köpa träklossar till små barn än duplo, just på grund av att det är plast.
 
Vi vill helst inte att sakerna är nya och inte av plast. Men vi förstår ju om man som mor- eller farförälder ser någonting urgulligt och inte kan motstå. Jag faller också dit! Barnsaker har lätt den effekten! Men det finns så mycket i nyskick att köpa begagnat. Jag är kär i försiktiga färger på Newbie-kläder och begagnade Kavat-skor. Riktigt bra märken som håller länge. Också lätta att hitta på Tradera eller så! Det jag gillar med Newbies grejer är de härliga mönstren och färgerna, inte så chockrosa som vissa andra märken på barnkläder och alltid ganska kraftigt tyg som känns hållbart och slitstarkt. Jag har inget emot blommor eller rosa, men de där knallfärgade rosa kläderna med tryck på tycker jag inte är jättehärliga. Tryck håller ju inte i längden för alla tvättar, så det väntar jag helst med att få in hemma tills Livia är gammal nog att själv önska sig det. Tids nog blir det Elsa och Anna och tryckta kläder för hela slanten!
 
Våga önska er och våga ge bort begagnade julklappar!
Det finns så mycket fint i nyskick där ute!
0 kommentarer publicerat i Barn, Personligt;
Taggar: Begagnade julklappar, Begagnade presenter, Julklapp, Julklappar, Konsumtionshets, Livia, ettåring, Önskelista