När grannens lavendel bytt tomt!

Förra veckan frågade en av våra grannar om jag "ville ha lite lavendel". Vi planerar ju en stor plantering runt altanen nästa år med rosor och lavendel som bas, så jag blev såklart glad och tackade genast ja. Men så värst "lite" var det ju inte. Hela bagaget blev fullt! Livia sov igenom uppgrävningen av plantorna i sin bilstol och vaknade först när jag grävt nya hål hemma vid altanen och var redo att sätta dem i marken. Hollie försökte få mig att kasta sin boll genom att lägga den i den nygräva jorden hela tiden.
Att gräva genom en hårdpackad gräsmatta med en dålig spade där spetsen rostat bort var inte det lättaste jag gjort, om man säger så. Det blev dagens träningspass. I vår, när vi planterar rabatten, kommer vi gräva bort ännu emr och sätta en mur runt. Så dessa plantor behöver egentligen bara sitta här tills i vår, sedan ska de spridas ut bland rosor och andra blommor. Jag kommer dela upp dem ännu mer. Det ska bli ett paradis för fjärillar, humlor och bin, är det tänkt. Och en vacker inramning till altanen för oss människor att titta på.
Livia tyckte att jorden var himla kul, och hon plockade halvvissna blommor från den stora plantan. Det lät jag henne göra med gott samvete. Det är kul att se henne undersöka! Däremot låter jag henne inte plocka mina rosor... det här med att rycka i växterna är hur kul som helst och hon har ju sett mig gå och rycka bland dem, men hon förstår ju inte att jag tar bort svampangripna blad eller vissna blommor. De som blommar vill jag ju helst ha kvar, eller i en vas inne... inte i en hög av tusen kronblad på trädgårdsgången. Men det är en del av livet, att få prova och känna! 
Nu får man ett litet smakprov på hur det kommer att se ut nästa sommar! Bilderna tog jag med mobilen och delade på min instagram i lördags.