När man återställer den gamla prästgården

I helgen hade vi trädgårdsrensning i den gamla Prästgården i Stenkyrka. Tidigt i somras gick jag med i Styrelsen till ett lokalt utvecklingsbolag, som verkar för en levande landsbygd. De hade under vintern köpt den gamla prästgården, och målet är att det ska bli ett centrum och en samlingspunkt för olika aktiviteter. Huset är i dåligt skick men har en enorm potential. Vi började så smått med det mest akuta nu under sommaren, badrummet med tillhörande vattenskada slets ut och nu letar vi efter inredning till det. Själva byggandet av det nya badrummet är sponsrat och delar görs av aktieägarna. 
 
Något annat som var akut var murgrönan som klättrade främst på ena gaveln. Den täckte nästan hela gaveln och det mesta togs ner redan i våras, innan jag kom med. Men det sista togs bort i helgen, rötterna grävdes bort och vi har lagt grus för att förbättra dräneringen och hindra återväxt. Jag satt och tog bort de sista bitarna och jag tänkte visa er varför murgröna är så skadligt för ett hus.
Det ser så vackert ut, men växten har massor med små taggar eller tentakler som den borrar in i fasaden. Med tiden förstör den hela fasaden och får in fukt under. Den kan tränga sig in i fönster och ventiler. Vi verkar ha haft tur. Skadorna är inte är stora än, ett par förstörda fönster som vi kittar om nästa år, och lite mindre skador på sockeln. Ni ser resterna, hur det ser ut efter man tagit bort den, till höger här ovanför. Vår tanke är att låta det torka ordentligt och sedan borsta bort det med en hård borste. Högtryckstvätt riskerar att skada fasaden ännu mer och det går inte att skrapa bort alla små hullingar som gripit fast i underlaget. Murgröna är fantastiskt vackert och passar på murar, men ska hållas borta från hus och från andra växter. De kväver skog och förstör fasaderna.
 
Vi har en del murgröna hemma, på vårt brunnhus. Det är en så pass skabbig byggnad ändå, så vi bryr oss inte om det, men på sikt kommer vi ta bort den och låta den klättra på muren vi ska bygga längs med vägen istället. Där gör den ingen skada, utan kommer bidra till extra bullerskydd!
 
0 kommentarer publicerat i Byggnadsvård, Personligt;
Taggar: Byggnadsvård, Inför renoveringen, Murgröna, Renovering, Stenkyrka Prästgård, Utvecklingsbolag, bevarande, fasader