När man har köksfeber

Alltså, jag kan inte sluta titta på kök! Jag lyssnade på Inredningspodden igår och hittade Kitchen & Beyond och deras syster/dotterföretag Cupboards & Goods. Jag slås över hur modet är just nu och över att jag troligtvis påverkats så mycket av det. Min första tanke när jag kom in på Kitchen and Beyond var "ja men EXAKT så lantligt och mysigt vill jag ha det!". Sedan insåg jag att det är kök som dessa som svämmar över på typ Instagram. Då slog tanken mig: "Vill jag ha ett kök som exakt alla andra har? Bryr jag mig om vad andra har?"
 
 
 
Det är lätt att tro att man inte påverkats av mode och trender, men ingen människa är en ö. Vi påverkas av det vi ser och hör. Mitt drömkök har i flera år varit IKEAS grå Bodbyn-luckor. Jag såg dem när de kom i deras visning och tyckte de var så fantastiskt fina. Två av våra vänner har nu satt in exakt dem och en del av mig känner "men nu kan ju inte vi också göra det!", Även om ett av dessa vän-par tänker måla sina blå så småningom. Dessutom studerar jag ju byggnadsvård och det skär i hjärtat att köpa ett kök i MDF eller liknande material. Material som inte är hållbara.
 
Jag skäms att jag fortfarande ändå drömmer om IKEAS kök. För det är, trots populariteten och materialet, fortfarande det där klassiska och lantliga köket jag föll för. I Inredningspodden hörde jag att Cupboards & Goods var ett mer ekonomiskt alternativ till Kitchen & Beyonds lyxiga och "riktiga", platsbyggda kök. Men vår budget (för kök, badrum och en liten, liten utbyggnad) är 200K. Deras kök ligger i snitt på 150K medan IKEAs är 35K. Byggvårdaren i mig gråter och djävulen bakom örat resonerar att "nästa ägare kommer ändå riva ut allt oavsett om ni säljer om 2 eller 20 år, så det är ändå inte värt det. Skulle detta vara ert Forever-home, så visst
 
Jag försöker blunda för priset och se i bilderna vart den röda tråden går i köken jag gillar. Det är lättare. Stenskivor, lantliga luckor med någon form av dekor. Gammeldags kranar och beslag som är bekväma i handen. Öppna hyllor istället för överskåp. Köksö! Ett socialt kök, där Adam kan stå vi spisen och ändå prata med gästerna. Men samtidigt ett snällt kök så att all disk inte syns hela tiden. Praktiskt med bra förvaring som sväljer mycket - vårt nuvarande kök säljer ingenting. Vi har två överskåp för torrvaror, två underskåp för grytor, maskiner, kastruller och bunkar, fem lådor, ett och ett halvt skåp för glas, bestick och andra serveringsskålar plus de öppna hyllorna för vardagsporslinet. Sedan har vi fyra högskåp i hallen utanför, där vi blandat torrvaror med porslin och hushållsmaskiner man inte använder så ofta. 
 
 
Jag drömmer om en köksö med utstickande skiva, där man kan ha några barstolar och hänga med Adam medan han lagar mat. Där barnen kan göra läxorna och jag sitta med morgonkaffet eller datorn. Med förvaring under för sådant man inte använder varje dag men vill ha i köket, typ mackjärn och våffeljärn eller torken Adam fick i julklapp. 
 
 
Jag älskar de öppna hyllorna där vi har vardagsporslinet, och koppar vill jag gärna förvara så i framtiden med. Men tallrikarna vill jag nog ha i en utdragbar låda, så att barnen ska kunna komma åt dem sen. Däremot durkslag och burkar med kryddor, teer och torrvaror vill jag ha stående framme. Det är lättillgängligt och fint. Adam vill ha alla sina kryddor synliga framför spisen, så vi kommer nog ha halva köksön, med "bardisken", upphöjd. Då döljer höjdskillnaden kryddorna och även ev. kaos vid diskbänken.
 
 
Min mamma hade ett vitt kök och jag h-a-t-a-d-e det. Det var så fint när det var nyskurat men annats blev det lätt fläckigt och vissa fläckar gick inte bort. Men jag vill samtidigt ha en neutral färg, för jag vill kunna byta ut saker omkring utan att tänka på att nyanserna skär sig, men mest vill jag ha en riktig julkänsla i köket till jul och vårkänsla på våren. Ljusgröna kök är fantastiska på våren, men ger mig inte samma julkänsla som ett vitt kök. Därför vill jag helst ha ett grått kök, för mot det "poppar" alla färger och smutsen syns inte lika mycket. Sedan gillar jag mörkare färger. Däremot vill jag inte att köket blir för mörkt, så jag vill ha en ljus bänkskiva. Min dröm är vit marmor, men det skulle svälja typ hela vår budget, så jag sneglar på kompositkvarts eller kalksten. Att det är ett mjukare material stör mig inte så mycket, men så är det heller inte jag som lagar maten. Däremot städar jag ofta...
 
 
Luckor från IKEA som jag kan tänka mig att ha.
 
Jag har svårt att tänka mig att vi skulle ha råd med något annat än IKEA. Jag har testbyggt i deras program och med bänkskivor skulle det landa på omkring 80K. Då har vi golv kvar att välja också! Det viktigaste är att vi kan lägga in golvvärme och göra en liten utbyggnad. Allt annat måste vi nog kompromissa med. Ett kök med riktiga trästommar är nog första kompromissen jag får stå ut med. Bristen på vit marmor är den andra. Vi har som sagt 200K som vi öronmärkt åt renoveringen och då tänker jag mig drygt 150K i material och 50K i arbetskostander + rotavdraget. Totalt kommer det troligtvis kosta omkring 250K. Vi har tagit ett lån som är aningen högre än vi behöver med hopp om att utöver köket även köpa till lite mark. Men de pengarna ska inte gå till lyxigare material, hur lockande det än är!
 
 
IKEA-köket med luckorna jag spanat på i flera år, Bodbyn.
 
Då huset är från 1870-någonting är det viktigt för mig att stilen blir någonting som känns passande och inte för "modernt". Det ska flirtas med 1800-tal, och vår målgrupp om vi säljer huset är fritidsboenden, så något med gotlandskänsla känns också viktigt att behålla. Inga skrikiga färger eller flådiga lösningar. Hellre mysigt och ombonat med plats för hela släkten vid en regning midsommar, eller ett stort julfirande.
 
 
IKEA, mer som jag tänker mig, med ljusa skivor och mässingfärgade handtag.
 
Vi vill behålla så mycket vi kan. Både av miljöskäl och ekonomiska skäl. Här nedan ser ni ritningen jag lite hafsigt fick till i IKEAs ritprogram. Köksön hamnade lite fel, den ska ju vara centrerad i köket. Skåpet med halvcirkel är ett karusellskåp, vilekt jag inte vet om vi kommer att ha, men det passade med måtten. Nummer 4 och 5 är högskåp som gömmer vatten, elcentral och sådant bös, så det blir lite städskåp, annars är det en diskho och bänk under fönstren mellan skåpen och kyl/frys. Vår byggare och vän är skeptiskt till hur det kommer se ut med kyl&frys där, men vi får nog offra det "snygga" mot praktiskt om vi ska bo här. Han tycker de borde vara vid skåp 15-16, men det blir inte praktiskt att laga mat då, även om det skulle vara fint.
 
 
Taket kommer bli som taket vi har i den befintliga delen, ett trätak med synliga bjälkar. Det kommer att gå en grov bjälke över köksön. Jag hoppas hitta någon fin lampa att hänga i fönstret mitt över diskhon. Diskhon kommer hamna vid fönstret, ungefär där vi idag har diskho i tvättstugan. Antagligen kommer vi inte behöva någon "backsplash" och antingen återvanvänder vi kakel vi redan har eller tar resterna av det som blir över i badrummet. I övrigt ska vi inte ha kakel alls i köket, utan kör gypsum som målas vit för en mer putsad känsla.
 
 
Golvet vill vi ha någon form av plank eller trä. Vad har vi ingen aning om, så tips mottages tacksamt! Men vi har noterat att det som tappas på trä har en större chans att överleva än det Livia tappat i klinkergolven. Så för oss går klinker helt bort, och vinylmatta avskyr vi! Betong vill Adam absolut inte heller ha. Ibland får man fundera på vad man inte vill ha för att hitta det man faktiskt vill ha. Det är så många, små beslut att ta! Men det viktigaste blir som sagt värme i golvet och en mindre utbyggnad med fönster för att få mer yta och sittplatser.
 
Vad har du för kökstips att ge en som lider av köksfeber?