När man firat julafton

Julafton. Vi vaknade sent. Mamma kom med nattbåten och jag och Adam hade suttit uppe sent och jobbat, så vi vuxna var alla väldigt trötta. Men vi vaknade till nyfallen snö och glada, om än lite snoriga barn. Lyckliga att se sin Momma! Hon började med den obligatoriska gröten och jag var tämligen klumpig med min hand och satt mest och var moraliskt stöd. Det gjorde lite ont att fotografera, men jag kunde inte låta bli.
Saga blev sur på mig för att hon inte fick leka med Livias potta. Livia ville ha clementin (eller Apelsin, som hon säger) till frukost. Det kan man ju få när det är julafton. Leka med syrrans potta får man inte ens på jul...
Adam dubbelkollade sin export innan vi åt frukost ihop. Saga tyckte att risgrynsgröt var det godaste någonsin och åt både med och utan sked, tre portioner. Livia smakade lite, ville ha massor med mjölk och vägrade sedan dricka den, skulle ha ny mjöllk och i slutendan tror jag att hon inte åt annat än clementiner.
När vi var klara ville Livia leka med Momma. Saga passade på att kolla om det fanns mer gröt på bordet. Det finns bara en sak Saga gillar mer än mat, och det är att klättra. Hon bemästrade att klättra upp på köksstolar lagom till jul och därefter är vägen upp på borden enkel! Vi har sjungit för mycket "Tipp-tapp" är hemma. Livias favoritsång.
 
 
Men tyvärr, för Sagas del, fanns ingen julmat kvar på köksbordet. Däremot fick vovvarna lite julgodis, så det var hon ju tvugnen att spana in. För kanske var det godis även snart-ettåriga-människo-valpar kunde äta? Nej, dessvärre inte.
Däremot fick hon syn på tallrikarna i disken. Av hennes enträgna protester att dömma tänkte jag att hon möjligtvis var trött igen - hon brukar sova första gången vid elva - och bad Momma fixa en flaska. Adam ville vila lite och jag tänkte att Saga kunde ligga och mysa med honom istället för i sin egen säng.
Så jag gick in med henne i rummet, och hon tyckte att det var en toppenidé. Alldelles själv tog hon sig upp i sängen och kravlade fram till "Pa-Pa!". Hon var riktigt glad över att hitta honom där.
Saga har varit mammig rätt länge men nu har det börjat vända. Hon ropar ofta på Pa-Pa och skiner som en sol när hon får syn på honom. Just den här morgonen var pappan tröttare än bebisen. 
Vi lämnade dem åt varandra, tillsammans med en flska ersättning, jag och Momma. Vi satte oss i köket för att ta en kaffe i lugn och ro. Eller ja, lugn och ro är väl relativt. Jag fick lugn och ro. Jag fick nog en kram på hela dagen av Livia. Det var bara Momma som gällde. Och Momma var inte så ledsen över detta...
Under tiden somnade vår lilla Nisse och pappan gott. De var så otroligt söta att jag inte kunde låta bli att ta några bilder på dem innan jag väckte dem. För det var dags att hoppa in i duschen och göra sig redo att lämna stugan!
En liten, nyvaken Saga fick också vara hos Momma en stund. Det var uppskattat. Men hon ville hellre klä av julgranen. Men det hann hon inte med innan det var dags för familjen att hoppa in i bilen och åka till barnens farmor.
Klockan slog tre nästan minuten vi trillade in genom dörren, försenade som vanligt. Men det blev jättemysigt ändå. Svärmor hade fixat fika framför Kalle Anka. Vilken mysig julvärd som höll oss sällskap i år! Jag hade aldrig hört talas om Tareq Taylor förut, men han är ju fantastisk. 
Saga tyckte om de lustiga hattarna jag hade med mig. Akira fick följa med till svärmor, eftersom hon fortfarande tuggar på saker när hon lämnas ensam. Hon var förvisad vid dörren medan vi åt. Annars matar Saga henne glatt från sin tallrik. Det finns nämnligen en sak som är nästan lika rolig som att äta och klättra, och det är att mata andra! "Aaaah" säger hon och sticker in handen i munnen på en.
Livia sa "Stopp Mamma" när jag ville ta bilder på henne med hennes julmössa. Det respekterar jag. Jag slutar alltid ta bilder om hon säger stopp. Det ska vara roligt att bli fotograferad!
Sedan var det vi som fick säga "Stopp", till Saga. Hon var en riktig liten bus-Nisse och försökte peta på TV:n, sno ljusstakar, plocka ner julgranskulor och sno tomtarna under granen. Det sistnämda lät vi henne göra.
Hon kom stolt med sitt byte till mig. Sedan satt hon glatt i mitt knä och tuggade på hans luva. Hon tycker att det är gott att gnaga på tyg just nu, troligtvis för att det kliar i de små bissingarna just nu. Hon har 12 stycken och fler är på gång.
Vi bytte tjänster med grannen. Adam gick ut och var tomte hos dem. Livia skymtade honom när han gick ut och blev hysterisk och ville springa efter honom. "TOMTEN!! TOMTEN!". Hon har sett fram emot att träffa tomten i flera veckor. Och så gick han, utan att komma in till henne?! 
Jag lyckades övertyga henne om att tomten säkert bara gick till bilen för att hämta fler klappar. Sedan ställde vi oss i fönstret och tittade på bilar. "Vilken tror du är Tomtens bil?" frågade jag. Vi enades om att Tomtens bil måste vara stor för att få plats med alla leksaker. Och röd.
 
Sedan glömde hon bort att springa ut i hallen efter den försvunne Tomten, utan lekte med Saga i väntan på att Toten skulle hitta tillbaka hit. Saga fick tag på ett presentsnöre. Livia hjälpte henne att dra i det.
Sedan ville Livia hoppa hopprep med snöret. Det gick inte så bra. Så öppnades dörren! Men det var inte Tomten. Det var pappa som kom in igen.
Så i väntan på Tomten lade vi pussel. Mest Momma. Saga härjade runt och Livia ville inte att att Saga skulle leka med Farmor på egen hand. Hon är lite svartsjuk om Farmor och Mormor, så om Saga har för roligt med dem kommer hon som ett skott och ska sitta i knäet.
Men hon är snäll mot lillasyster. Hon vill bara vara med i leken. 
Men, vad nu? Vad var det? Någo  knackade just på dörren!
Med farmors hand i sin skyndade Livia (och Akira) mot dörren. Och där var Tomten! En jätterolig Tomte! Han sa att han åkt och letat efter Livia i Lummelunda. Sedan fick han syn på Saga i sin lilla tomtedräkt. "Är det här du varit hela kvällen, Nisse?! Jag undrade vart jag tappat dig någonstans!"
Saga tyckte att han var aningen skum. Livia var lite blyg men så ivrig att hon nästan vibrerade. Akira blev kommenderad att lämna Tomten i fred, till sin stora sorg. Hon ville också hälsa på honom.
Livia fick titta i Tomtens säck. Där låg det julklappar! Tomten frågade om hon kunde hjälpa honom att dela ut dem, och det tyckte hon var jättespännande. Hon hämtade även siin stol åt Tomten, men farmor ordnade en köksstol åt honom istället. Så kunde Livia sitta bredvid.
När Tomten gav Livia första paketet sprang hon och lade det under granen. Det är där presenterna ska vara, ju. Sedan förstod hon att man skulle dela ut dem till olika personer och det var jättekonstigt. "Mamma" fick massor av paket, men hon kunde inte riktigt förstå att Farmor och Mormor också var Mammor. Men att Mamma hette Annie, det hade hon koll på.
Saga pendlade mellan att trötta på Tomten och att sno paket och att leka med alla leksaker farmor har hemma. Den där Tomten var hon inte så intresserad av. Han satt ju bara där.
Livia däremot tyckte det var jättekul att träffa Tomten och var ivrig att hjälpa till. Hon var inte ett dugg rädd och efter några minuter släppte den initiella blygheten.
Sedan tog paketen slut i säcken, men Nissarna hade ställt fler påsar utanför dörren. Livia tog Tomtens hand och gick och hämtade dem. Saga passade på att försöka fly lägenheten. Jag glömde bort handen och sprang efter, varpå Adam fick springa efter mig. Jag fick inte bära än, jag var förbjuden att använda handen på minst två dygn.
Men pappa är bra på att bära och Saga satt bra på hans axel. Där kunde hon se jättebra!
Jag bad mamma att filma, så första delen av Tomtens besök fick vi på film. Sedan stannade Tomten längre än vad vi trott, så vi slutade filma efter en stund. Och jag slutade fotografera eftersom att det blev typ samma bilder om och om igen.
Akira vandrade från knä till knä. Livia var jätteglad, för hon fick sitta hos Tomten i hans knä!
Saga blev fångad i farmor knä. För hon stal Farmor julklappar och försökte vandra iväg med dem.
När Tomten gått öppnade vi julklapparna. Saga och Livia fick tokmånga, så en del lämnade vi kvar hos Farmor, så att de har något nytt när de är där. Jag fick bara fantastiska klappar. Jag är så glad över allihop!
Sedan blev det julmat. Jag älskar julmat. I alla fall köttbullar, prinskorv och julskinka på vörtbröd. Finns det, så är jag nöjd sen. Och det fanns! I mängder.
 Det blev en jättebra julafton. Lugn och avslappnad och utan krångel, krav eller stress. Särskilt för min del som inte kunde göra ett jota med min hand. Hoppas ni haft en fin jul!