När man visar Livias favoriter

"Jag behöver ta nya bilder på barnrummet" tänkte jag och tog med kameran in medan Livia lekte. Det var ju ändå nästan städat just då. Barnrum förändras ju hela tiden, i takt med barnen. Och barn förändras så mycket de första åren! Nu när jag äntligen fått tid att sitta ner och titta igenom bilderna kan jag inte låta bli att skratta - rummet har redan förändras och större förändringar är att vänta inom några månader. Spjälsängen står nu med långsidan ut i rummet, för Livia klättrade upp i dem via tavellisterna. Jag ville inte att dem skulle gå sönder, så jag vände sängen.
Bollhavet... oj vad hon älskar det, oj vad hennes far avskyr det. Nya leken är nämligen att de ska ligga på golvet, själva havet ska vara uttorkat. Sedan går hon och sparkar eller kastar bollarna. Det är kaos, men hon är lycklig så vi låter det vara. Men många bollar har satt livet till, när det blivit trampade på eller lämnat rummet och hittat in i en valpmun. Jag skulle väl gissa att 3/4 återstår sedan hon fick det för ett drygt år sedan. Det bästa i hela rummet enligt Livia är dock gungan. "Gung!" säger hon bestämt. Eller så lägger hon huvudet på sned och säger hoppfullt: "Gunga?". Förresten pratar hon massor nu, mycket obegripligt pladder och en himla blandning av svenska och engelska. "Fädig" säger hon då och då men oftast utbrister hon bestämt "Done!" och reser sig upp i gungan eller barnstolen.
Just nu ska allt tömmas. Korgen med gosedjur får inte vara full. Inget får ligga i korgarna, de ska vara tomma. Tar man hennes saker tjuter hon ilsket: "Nej, MIN!!". Men hon delar gärna med sig och ger bort något annat, en annan leksak eller så. Hon vill gärna dela med sig och jag får noga akta henne syster, Livia lägger gärna gosedjur, klossar eller favoritboken på henne om jag inte är uppmärksam. Filten hon fick i julklapp delar hon inte med sig av, den är helig. Ibland släpar hon med den till vår säng men för det mesta är det hennes täcke. Livia vägrar annars både filt och täcke.
 
Det är nästan alltid en katt i hennes rum. Geisha föredrar tältet och Sauron sover helst i spjälsängen. Men ibland, när Geisha är ute, kan man hitta Sauron i tältet istället. Tältet riskerar förresten avv bli utflyttat ett tag, för Livia försöker klättra i det hela tiden och jag vill inte att det går sönder riktigt än...
Saga har bara en favoritsak än så länge, och det är den lilla mobilen med fåglar som min mamma virkat. Hon ligger hänfört där i spjälsängen och beundrar dem. Det är ett av få ställen hon kan ligga länge själv på. Det och skötbordet, däröver hänger ju också en mobil.
Livia älskar allt som får att klättra på. Elefanten var en julklapp från moster och den gillar hon skarpt! Även julklappen från oss, en loppisfyndad träram med kulor och alfabetet, är populär. Den kan hon slå på och leka med länge. Jag har så smått börjat peka ut bokstäverna och hon säger glatt vad bilderna föreställer, så länge jag gör det först. Ber jag henne säga någonting tittar hon bara på mig. Här sägs inget på kommando! Eller jo, frågar man hur hunden låter svarar hon glatt.
Annars är det en envis liten tjej med stor portion vilja. Hon säger mest "Va hände nu-å?" eller "va hände?" så fort vi ropar eller något dunsar till. Att sjunga och dansa är det bästa hon vet! Hon begär ofta att man ska sjunga "pindeln!" eller "akta!!". Hon blev hysterisk häromkvällen när hon fick syn på en riktig spindel. Hon var otröstlig i säkert en kvart och sedan dess har Adam sagt "There is a spider there!" om han inte vill att hon ska gå dit. Det har fungerat jättebra till en början, men nu tror hon honom inte längre. Hon är inte så lättlurad.
Gungan dock. Underbar. Livia klappar på den och säger till mig: "Bebis gunga!" och jag svarar att bebisen är för liten, men om några månader så. Jag funderar på att sätta upp en gunga till bredvid, för lite större barn. Så kan de gunga ihop sedan. Det skulle Livia älska. Så en tvårårs-önskning för hennes del blir en fin trägunga som matchar hästen i färg eller stil och som hon själv kan sätta sig på.
Och ja, jag klippte hennes lugg. Väldigt ojämnt, men hon satt ju inte still. Det faller i alla fall inte ner i ögonen längre. Just nu har hon en frisyr som är otroligt lik hennes farmors i ungefär samma ålder, kanske lite äldre. Fast i hennes farmors fall var det hon själv som klippt luggen. Hittills har Livia inte fått tag på någon sax.
 
Däremot använder hon allt annat hon får tag på som telefon. Hon svarar med mörk röst "Hallå?" i så väl leksaker som babymonitorn, våra telefoner eller fjärrkontroller. Allt som går att hålla i handen är en helefon. Hon går och håller i den och nickar och säger "Mmm" eller "Aaaa". Det måste hon ha fått från förskolan! Hemma har vi alltid högtalaren på, jag och Adam. 
En detalj i rummet som inte ändrats än är det lilla stillebenet ovanpå det inbyggda skåpet. Jag ska skriva ut en bild på Saga från BB och sätta i den gröna ramen. I den vita sitter ju Livia, en dag gammal på bilden.
Men de två absoluta favoriterna just nu är Sauron, eller "KATTEN!!" som hon vrålar både när hon ser honom eller när hon inte vet vart han är. Han är så snäll mot henne och låter henne göra typ vad som helst med honom.
Som att leka med den andra superfavoriten just nu, servisen hon fick av Malin och Farfar när Saga föddes. Åh, vad älskad den är! Och redan är två koppar borta, för de går sönder när man slänger dem hårt på varandra eller i golvet. Jag har limmat en kopp ett par gånger och en flis har gått i kaffekannans lock. Men åh, vad hon älskar sin servis och hon ska bjuda allt och alla på te eller kaffe, oklart vad. 
Till och med Sauron är med på leken. Även om han kanske inte riktigt tycker lika mycket om den som Livia gör. Han ligger dock tålmodigt kvar så länge hon inte skriker honom i örat.
 
Det är favoriterna just nu i Livias lilla värld! Flitigt använda nu när vi vabbat i två veckor!