När man visar hur barnrummet ser ut just nu

Ett barnrum är ju ett levande rum, på ett helt annat vis än andra rum. Det gäller att hitta en bra bas, sedan förändras det organiskt i takt med barnet. I sommar kommer vi att byta sängar till barnen, vi funderar på att ha en dubbelsäng så att vi kan natta barnen ihop. Med en sänggavel som är inspirerad av Visby ringmur. I barnrum kan man ju vara hur galen som helst! Men ska vi kika? 
Dörren in till barnrummets tänger sig själv, så dörrstoppet är en liten fågel. Livia älskar den och bär ofta iväg med den. Den är dock av gjutjärn och tung. Precis intill dörren finns två krukor med elefantöron som vi/Livia fått av vänner. De har hittills överlevt att bli grävda i. Det är en lekfull växt och kul i ett barnrum! Här står också (oftast) klockan, så vi kan hålla koll på tiden när vi nattar. Dock har klockan en tendens att vandra iväg, den är tydligen en rolig handväska.
Just nu används inte gungdraken, men Dockan och gungan är mer populära. Livia har börjat sätta olika leksaker i gungan och gunga dem. Katten och Dockan får gunga mest, men de flesta leksaker har tagit en tur i den där gungan. Hon försöker övertala mig att gunga bebis, men det är någon månad bort fortfarande.
Räven är ett nytillskott som Saga fått av min syster. Livia vet att den är Sagas och lägger den gärna i Sagas säng. I Livias säng ligger allt möjligt. Vi tömmer den varje kväll från allt som hamnar där under dagen. Men Bamse-filten och en blommig filt som jag fått av mamma ligger där hela tiden, precis som nattlampa-kaninen. Livia har lärt sig att tända den och gör det varje kväll när vi nattar henne.
Vi städar Livias rum en gång i veckan. Vi dammsuger övervåningen en gång i veckan och bottenvåningen 2-3 gånger. Det måste vi, när det dras in så mycket grus och smuts från 2 hundar och 2 katter. Dessutom fäller Geisha en hel del. De andra tre fäller inte alls lika mycket, hundarna fäller nästan inte alls. Men det var så roligt! Min svärmor trodde vi aldrig städade barnrummet, i och med att det alltid är stökigt när hon kommer. Men det räcker med 1 minut för att Livia ska röra till därinne. Därför städar vi när hon inte är där, så att vi kan dammsuga. Sedan kommer hon in som en virvelvind. Bollarna i bollhavet får inte ligga där dem ska. Hon tjuter av skratt och tömmer det varje gång vi städar upp.
Eldstaden har jag funderingar på hur man kan snygga till. Vi får se om det blir gjort i sommar, eller om det tas senare. Kanske hinner vi flytta innan jag får tid och råd, men jag har en hel del idéer. Just den här våren har varit väldigt tight ekonomiskt på grund av pandemin. Men nu börjar allt komma igång och vi planerar massor med saker i sommar och höst.
Bokhyllan är jättekul, böckerna ska helst ligga på golvet. Dem plockar jag tillbaka in i hyllan varje kväll när jag väljer sagobok vi ska läsa. Vi turas om att lägga Livia, men nu sista veckorna har jag tagit de flesta. Det har varit två veckor av kaos-läggningar men nu har vi haft några lätta igen, så jag hoppas att det bara varit en svår fas. 
Sagas favoritleksak är utan tvekan mobilen över spjälsängen. Jag har fäst upp speldosan där. Det är perfekt, för puttar man till mobilen rör den sig lika länge som mobilen spelar, så jag kan bygga i rummet bredvid och springa in och putta till den igen när musiken tystnar. Hon är nöjd så länge den rör sig.
 
Spjälsängen står som den gör för att Livia klättrade via den och tavellisterna med barnböckerna upp på skåpet där nallarna och hennes handavtryck står. Inte så bra! Sedan jag flyttat den sitter hon ofta på elefanten och bläddrar i böckerna eller leker med sina dockor.
Böcker är något Livia äntligen börjar uppskatta, men hon är så rolig! Hon stänger boken man håller i och säger "done" om hon tröttnar. Just nu läser jag Nordiska Sagor för henne, en bok jag hade som barn och där vissa är rätt hemska. Men som somnar bra till dem. Är det för mycket bilder blir hon ibland uppjagad och ska leka med boken istället. Bamse-boken här ovan är en sådan, den går inte att natta med, men hon älskar den på dagen. Oftast ligger hon och pillar med kaninen med lampmagen när hon ska sova, eller något annat gosedjur. Igår somnade hon medan hon kramade sin stora katt.
Jag brukar rada upp favoritleksakerna på hyllan ovanför skåpen. Hon plockar ner dem när hon ska leka med dem. 
 
En superfavorit är "katten" - min gamla tiger. Den älskar hon. Men det är förvirrande för att hon kallar den Katten, då hon även kallar den stora svarta för samma sak.
De andra gosedjuren ligger i en korg. När de inte ligger på golvet, förstårs. 
Tjejernas kläder ligger i backar i skåpet både praktiskt och opraktiskt, då det är enkelt för oss att sortera och lägga tid, men också enkelt för Livia att riva ut och stöka till. De svarta är Sagas och de andra är Livias. Strumpor ligger i backarna bredvid och tjocktröjor vikta bredvid.
Livia älskar Katten, den stora svarta, och släpar runt den överallt trots att den nästan är större än henne. I julhelgen gjorde vi första markeringen på längdtavlan, Jag glömde dock skriva datum, eftersom hon stal pennan och började kladda, så jag lade undan den och kom inte ihåg att skriva datumet senare.
Det var barnrummet, som det ser ut just nu. Eller tja, som det såg ut senast jag dammsög. Nu ligger alla leksaker på golvet igen.