När man börjat planteringarna

 
Det är kaos i vår trädgård just nu! Adam har grävt upp potatislandet till nästan dubbel storlek. Vi hade fin hjälp av hans barndomsvän som kom förbi några timmar med sin son. Livia är förtrollad av sin "Ben-min" och gör allt han säger åt henne att göra. Han är sex år och hennes stora idol. Än så länge älskar han henne också och kallar sig själv hennes storebror. Jag kan inte låta bli att dra på munnen och se framför mig hur Livia, sex år, kommer vara upp över öronen förälskad i honom medan han, då typ 10, kommer se henne som ett jobbigt småglin. Men just nu älskar dem varandra som bara syskon kan, fastän de inte är släkt. De lekte hela eftermiddagen och långt förbi sina respektive läggtider.
Livia är för liten att blåsa såpbubblor, men hon är inte för liten för att jaga dem kors och tvärs över gräsmattan. Men det var inte så kul så länge. "Ben-min" tyckte det var mycket roligare och sprang sig riktigt trött.Det var en fantastisk vårkväll, vindstilla nästan hela tiden. Knopparna håller på att brista i häcken. Någon varm dag till, och vi har vårt naturliga insynsskydd tillbaka.
Medan barnen lekte med såpbubblor, sandlådan och allt annat, kunde jag och Adam fokusera på trädgården. Jag bar fram och planterade fröer. Sallader av olika slag, grökål, ruccola, spenat och annat Adam älskar att laga mat med. Adam grävde och grävde. I landet ska vi ha potatis, olika sorters lök, morötter och sparris.
Jag har byggt en gunga till Livia att ha tills vi fått upp en gungställning till henne. Den svarta gungan är för liten och där får vi knappt loss henne när hon suttit. Den kommer att bli perfekt till Saga i sommar, men trädet håller inte tyngden. Därav blir det en mer ordentlig ställning. Det andra trädet har i stort sett dött nu, så hängmattan får sitta på en stålställning i år, en ställning som fanns i huset när vi köpte det. Inte lika mysigt som att hänga en hängmatta mellan två träd, men bättre än ingenting!
Livia "bakade kaka" medan Benjamin jagade bubblor, men är man två år så smakar man tydligen kakan på riktigt och inte på låtsas. Tack och lov att vi har lock på sandlådan så att katterna inte kan kissa där... sandlådan är typ det bästa hon vet. Hon har lärt sig att öppna locket själv.
Saga sov sig igenom nästan hela dagen ute i det fria. Hon sover verkligen jättemycket och gott när vi är ute. Det är enda gången vi använder vår "riktiga" barnvagn, men hon har det verkligen bra i den. Jag har satt i sittdelen, för då kan man ha Livia där om man vill. Saga ligger jättebra i "skålen" som blir om man vinklar den lite bakåt. När hon är vaken får hon ofta sitta upp och det älskar hon! Där kan hon se vad som händer. Det är jättespännande, när man är 4 månader.
Saga tyckte att bubblorna var spännande! Till och med mer spännande än att tugga på sina händer, vilket annars är det roligaste som finns just nu. Fast hon är inte så kräsen, allt ska in i munnen, inte bara händer. Mitt hår är supersmarrigt, tydligen.
Jag tror att klockan var åtta när Benjamin och hans pappa for hemåt, efter en lång dag med fika och lek, soppa till middag och gräsfläckar på knäna. I vanliga fall brukar vi börja nattningen vid sju. Men jag tror att det är viktigt med sådana här kvällar, när kvällssolen är varm och man inte har någonting jätteviktigt att göra dagen efter. 
Trädgården är vårt största rum, och där vi trivs allra bäst, jag och Adam. Det är så kul att låta Livia upptäcka den. Jag oljade in bänken vid dörren och lyssnade på ljudbok i ena örat medan barnen hängde med grabbarna runt Livias lekplats. Innan jag planterade hur mycket fröer som helst. Däremellan kastade jag en och annan "kong". Det är Hollies favoritleksak. 
Hundarna hade verkligen en toppendag. Förutom tre promenader så fick de vara ute exakt hela dagen. Inte en enda stund var de tvungna att gå in medan solen var uppe. Jag nattade Livia medan Adam tog en sista promenad med dem, hämtade ved och avslutade i trädgården.
Behöver jag säga att Livia var extremt lättnattad? Hundarna också. De däckade så fort de kom in. Jag vet inte hur Benjamin somnade, men jag kan inte tro att han var vaken mycket längre, han. Saga däremot var pigg en stund! Hon hade ju vilat hela dagen. 
Jag längtar efter att trädgården är helt inramad. Jag har beställt fästen till en grind, som förhoppningsvis kommer i veckan. När de är här kan vi mura upp muren, så är första halvan av trädgården barnsäker. Vi ska köpa kedjor och barnsäkra alla grindarna också, för Livia försöker öppna dem och det är bara en tidsfråga innan hon lyckas.
Det märks att vi har barn, va? Jag ser fram emot att kunna sitta ute på altanen i sommar och se dem leka fritt nedanför. Sommaren projekt är:
 
1. Staket/mur kring trädgården
2. Plantera och odla i potatislandet och i krukor
3. Plantering runt altanen
4. Anlägga små gångar
5. Bygga en riktig kompost
Vad har ni för planer i sommar, om ni har trädgård?
 
#1 - - Inger:

Så avis! Vi håller till på en liten holme i yttersta åboländska skärgården där marken består av klippor. Borsta dem är det väl det enda vi kan göra 😁 Fast förra året tog vi kompost och lite jord och la i en skreva. Satte basilika, koriander, bladpersilja och sallad. Basilikan och koriander klarade sig bara ett litet tag men persiljan och salladen växte som gräs under sommaren och tidiga hösten. Så vi får nog hålla oss till det och kanske jag dristar mig till att testa nåt annat :) Alla småkryp och vårtbitarna var lyckliga och bara det gör det värt att fortsätta i år.

Svar: Men vad häftigt ändå :-D
Annie Stumle