När vi närmar oss mållinjen

Så här såg vårt hus ut dagen vi fick nycklarna. Jag har nog sett värre rum. Antagligen. Någon gång. Men jag kan inte riktigt minnas när. Undervåningen på huset sålde in oss, övervåningen kände vi ingen kärlek till och första året tillbringade vi extremt lite tid där. I takt med att sovrummen blivit fixade har det känts trevligare, men det här rummet har bara varit en hemsk passage.
Det är fortfarande en del jobb kvar, men nu är de stora bitarna i alla fall fixade. Det är barnsäkert och mer enhetligt. Moderniserat och mer praktiskt. Men vissa saker har vi inte ansett att det varit värt att åtgärda. Bor vi kvar tänker vi oss att vi lyfter taket, och då måste ändå hela övervåningen göras om. Så nu gjorde vi mest det kosmetiska, och i sommar tänkte vi slipa golvet. Just nu håller jag på att färdigställa och bära in. Ska vi tjuvkika lite? 
Det största är väl de platsbyggda hyllorna jag byggt. Adam har hjälpt till lite, mest genom att ha barnen. Men han bredspacklade väggarna och laserade taket. Där det förut satt gamla högtalare har vi bara satt för med träskivor. Hålen är placerade på så sätt att skulle vi vilja fixa det, så måste hela innertaket bytas, och det tycker vi inte att det är värt. Så vi gjorde en knasig twist. Om man inte kan dölja något, så gör det till en knasig detalj! Nu har vi fyra "fönster" mot himlen istället för trasiga gamla högtalare. Perfekt i ett rum som kommer att bli pyssel-, sällskaps- och lekrum.
Det tar dock lång tid att färdigställa, för Livia är inne i en mammaperiod just nu och jag ska vara med henne hela tiden. "Mamma, kom! Kom nu!" ropar hon. Sedan bjuder hon mig på "coffin" (kaffe) och "cockie!" mellan varven i gungan. Och Saga ska ju självklart gunga. Det är Livia mycket bestämd med, och Saga älskar det. Hon skuttar glatt däri medan jag och Livia leker, sjunger och fikar med hennes träbakelser. Eller leker med gosedjuren.
Hon har två Bamsefigurer och dem leker hon helst med, annars är det en nalle som heter Vargen, en delfin som heter Hajen och en koala som heter Musen som ska gunga eller åka dockvagnen. Hon älskar verkligen att låta gosedjuren åka vagn eller gunga.
Själv har hon inte så mycket tålamod att sitta still just nu, så man lyfter mest ur och i henne från hennes gunga. Saga verkar aldrig tröttna så henne får man komma ihåg att plocka ut, så hon inte sitter för länge. Det bästa tjejerna vet är att leka ihop. Livia ställer sig framför Saga, skrattar och studsar och tjuter av skratt när saga skrattar tillbaka. Mitt hjärta spricker när de skrattar tillsammans.
Men Livia har en annan favoritsyssla, som jag hoppas kunna ägna mycket tid åt sen. Hon springer ut i hallen, som för varje dag blir mindre av en byggarbetsplats men mer av ett rum. Letar rätt på den roligaste leksaken av alla...
Penseln. För att måla, det är ju hur kul som helst. Helst möbler och väggar, som hon såg mig göra för några veckor sedan, men tavlor går också bra. Fötter är också roliga att måla. Då får man ju bada efteråt. Och att bada, det är till och med bättre än att måla!
Nu är gångjärn beställda, så om någon vecka är rummet så klart som det kommer att bli, förutom golvet då möjligtvis. Vi får se om det känns värt det. Det kanske blir nästa sommars projekt annars. Livia älskar hallen utanför sitt rum, och jag älskar alla nya möjligheter den innebär!