När man funderar kring barnens önskelista

Vad grejer det blir när man har barn! Tänk er själva. I vårt fall är våra föräldrar skilda, så vi har fyra hushåll som gärna ger julklappar istället för ett set med farföräldrar och sett sett med morföräldrar. Sedan är det ju från oss, och kanske någon mer. Det innebär minst 5 saker varje jul per barn. Alltså minst 10 prylar som ska flytta in till oss varje jul. Bara den tanken gör mig lite yr.
 
Därför gillar jag saker som är i set - som kan ligga i en låda ihop. Påbyggnadsgrejer. Barnen älskar Duplo och Brio, vilket går fantastiskt bra att köpa begagnat. Det önskar de sig garanterat i julklapp. Sedan vill jag och Adam gärna att de får bra böcker, kläder och saker som de kan vara kreativa med. Livia älskar att rita och måla, pyssla och skapa. Hon älskar att vara med i köket och att "laga mat" på egen spis. Saga är för liten för att uttrycka intressen än men hon hänger ju med på allt Livia gör.
 
Ska du ge barn julklappar i år? Här kommer tio tips/idéer och tankar!
 
 
Här kommer en lista på 10 saker som är perfekta presenter för små barn!
 
1. Kläder.
För vår del är det stora storlekar som behövs. Livia är 96cm lång och allt hon haft ärver Saga sen. Så det är perfekt att ge henne kläder i 98 eller större. Hon vill helst ha rosa, katter, hästar eller kaniner. Jag är tokig i att klä dem matchande så jag gillar att köpa samma plagg i olika storlekar när möjligheten finns. Livia älskar att matcha med Saga. Saga är ju för liten för att förstå det än. Mitt favoritmärke är Newbie men kolla med de du ska ge vilka märken de föredrar. De flesta har märken de föredrar.
 
2. Brio Tågbana
Detta är något som går att bygga på hur mycket som helst, och väldigt roligt för kreativiteten! Livia har ärvt sin pappas bana och önskar sig delar at bygga på den. Hon tycker att det är jätteroligt. Hos sin mormor har hon en duplotågbana där loket går på bateri, det tycker on är superroligt! Barn gillar ju ofta saker som går att sätta ihop och hjul.
 
3. Dockor som har lösa tillbehör!
Livia och Saga har varsin Baby Born-docka, eller, de har två stycken ihop. Livia älskar att klä av och på dockan, bädda ner den och har även börjat mata den. Saga älskar att bära runt på den i benet. Om du ger dockor till barn, försök att de en med möjligheter att köpa tillbehör till. Sedna behöver barnet inte fler dockor! Vi har fått ge bort massor med dockor för att vi har fått av "snälla" kompisar. Ett tag hade Livia 5 stycken. Inget barn har behov av 5 dockor! Försök att ge sådant barnen inte har dubletter av, när du ger presenter till barn.
 
4. och 8. Bokstäver och siffror
Att läsa och skriva - eller kommunicera med text - är det viktigaste vi kan lära våra barn näst efter konsten att kommunicera verbalt. Magneter med siffror och bokstäver är roliga för äldre barn att ha på kylskåpet till exempel, eller att lägga som pussel. Det är aldrig för tidigt att lära sig bokstäverna eller siffrorna.
 
5. Kritor, pennor och papper
Det må tyckas Basic, men det går alltid åt och uppskattas alltid av små barn! 
 
6. Servis
Livia fick en jättefin Bamseservis av Farfar & hans fru, där tyvärr de felsta koppar gått sönder. Men det har varit hennes mest älskade sak! Nu i sommar har hon lekt med den ute såväl som inne. Jag önskar att hon kunde få en till, så har hon lite extra delar snarare än bara några enstaka delar. Att ha den i porslin ar varit bra och dåligt: dåligt för att den gått sönder, men bra för att det har lärt henne att vara försiktigare!
 
7. Nattkläder 
Livia använder inte längre pyjamas - det tar för lång tid för henne att få upp på natten eller tidig morgon när hon ska på toan/pottan. Men tvådelade nattkläder är en stor hit, precis som nattlinne. Barn sparkar ju gärna av filtar och täcken, så sovkläder är ju verkligen bra större delen av året!
 
8. Mjuk matta 
Mjukt underlag i et barnrum är fantastiskt. Att kombinera nytta med lärande är ju super. Dessa stora matt-pussel är praktiska och bra för lärandet!
 
9. Kök och tillbehör
Nu har våra barn alla nödvändiga tillbehör, men ett fint litet kök att ha i vårt nya kök skulle vara roligt! Att uppmuntra barn till att vara delaktiga i köket är att uppmuntra dem till ett lyckligt och roligt liv! Matlagning och mat är ju en av de fyra största behoven i livet och alltför många missar att lära sina barn hur kul det är i köket. Jag känner tokmånga som flyttat hemifrån utan att kunna laga mat. Livia är redan med oss i köket och när hon inte kan, uppmuntrar vi henne att leka i sitt eget. Hon bjuder oss gärna på fika eller mat.
 
10. Duplo.
Okej, plast. Men det är så kreativt och fyllt med möjligheter! Livia älskar det. Vi önskar oss mer vanliga klossar så hon kan bygga. Hon gör gärna torn, eller leker med figurerna. Saga gillar att plocka isär klossarna. Vi köper helst duplo begagnat. Det håller ju i en evighet. Merparken av det våra barn har är från mig och Adam när vi var barn.