När Livia är 2,5 år

 
Älskade, vackra Livia. Du är solskenet som får mig att se världen. Du är luften som får mitt liv att dofta gott. Du är glädjen som rinner med blodet i mina ådror. Min äldsta flicka, min solstråle. Du som överträffar alla mina förväntningar (inte bara för att jag inte direkt har några) i allt du gör, hela tiden. Du ligger ett steg före mig. När jag tror att du klarar någonting, så visar det sig att du behärskar det med lätthet. Du kan verkligen allt nu, allt nödvändigt. Resten har du en härlig resa framför dig. Du har ett helt liv att öva.
 
Du blev blöjfri i somras och skulle du få bestämma just nu, skulle du vara klädfri också. De flesta nätter sover du igenom men det händer att du inte hinner till pottan när du vaknat. Allt mer sällan, dock. De flesta olyckor sker i bilen, när du vaknar efter att ha sovit där, eller på eftermiddagen när du leker och inte vill gå ifrån leken. Du säger till när du behöver gå, och du går på toaletten om ingen potta finns att tillgå, men då säger du alltid till mig "Inte trilla ner i lätten!". Hittills har du aldrig trillat ner i toaletten...
 

Häromdagen kom din pappa upp till oss och frågade: "Annie, vad är planen för kvällen?"
Du spände ögonen i honom och sa med din allra mest bestämda röst: "Nej pappa, går ner! Jobba!"
I militären säger man "Gör det" efter en order. Det har du snappat upp och du är vår lilla general här hemma, som ger order till oss och säger "Gör det!" till oss när vi berättar för dig vad vi ska göra härnäst.
 
Du klarar så mycket och är stolt. Men ibland märks det hur liten du är. När du tittar på mig med frustrerad blick, tårar i ögonen och säger: "Mamma, jag kan inte!" fylls mitt hjärta med en sådan knastrande känsla av frustration. "Yes, you can do what ever you want!" svarar jag. "It only takes time, but I know you can!". Oftast räcker det med att jag bara finns där och säger att du kan, så kan du. Du tar på dig alla kläder själv, även om det oftast blir ut och in, bak och fram eller fel fot, om vi inte hjälper dig. Men du byter glatt om vi påpekar det, vilket vi gör med skorna, men annars tycker vi nog inte att det är så viktigt. Du gillar dock ordning, städar upp och vill att allt ska ha en plats och stanna där. Du blir så arg, så arg på lillasyster när hon hämtar min sko från hallen, då tar du den ifrån henne med ett ilsket "NEJ SAGA! INTE!" och ställer tillbaka den. Hon hämtar den glatt igen, och så håller ni på så. Saga har roligt i alla fall.
 
Du blir så stolt när du får klä på dig själv. Och förbannad om du inte får välja va du ska ha på dig! Vilket hett humör du har, lilla minimänniska! Som din mamma. Så bestämda åsikter och bestämma, det vill du. Vi låter dig vara med så mycket vi kan. Vi över försäljning på dig. Kan man sälja in en blå tröja när du vill ha rosa med hästar på, då är man en grym säljare! Jag brukar ge dig ett par alternativ, det brukar fungera. Då tycker du att du fick bestämma...
 
Just nu är det lila och rosa som gäller. Pippi, katter, hästar, enhörningar och kaniner. Och glitter! Du gillar glitter och bling. Vi skrattar gott åt det, jag och din pappa. För vi kämpade så hårt att du skulle ha neutrala saker, vi ville inte tvinga in dig i ett tjejigt "fack". Men nu börjar du välja själv och då blir det som det blir. Sedan om det är kompisarna på förskolan eller personlighet, som påverka dig, spelar ingen roll för oss. Vi älskar dig och försöker lista ut vem du är, så vi kan stötta dig att bli den du kommer trivas med att vara.
 
Du älskar den nya Netflix-serien Dollhouse, där mycket glitter förekommer. Och katter. 
 
Du är två och ett halvt och du älskar att prata. Men du blir blyg när det är mycket folk. Hemma och med mig pratar du i ett kör. Du pratar mest på svenska men förstår engelska lika bra, om inte bättre. Jag pratar engelska med dig och du svarar på svenska, mestadels. Du räknar till 10 på både engelska och svenska, men det är nog mest memorering och inte så mycket räknande, för ibland börjar du på fyra eller åtta. Du gillar siffran 9 väldigt mycket. Det kan jag skratta åt, eftersom det är ditt födelsedatum. 
 
Din grammatik börjar bli riktigt bra och du börjar kunna vissa synonymer. Dina meningar blir längre och längre för varje dag och det strömmar ut nya ord hela tiden. Du upprepar gärna ord vi säger. Man får vara försiktig. Din mamma har en tendens att svära. Jag har börjat säga Fikon istället för grövre ord, och det är en fördel i alla fall. Just språket är häftigt, eftersom du pratar mest svenska är jag extra mån om engelskan. Vi ser nästan bara på engelska filmer och serier, och jag letar barnböcker på engelska. Bästa boken just nu är "Katten som älskade sitt täcke". tätt följd av "Lilla Kanin" och "Tickly Sheep". När lillasyster föddes ville du höra Baby Cow, "The milk thief" hela tiden. Just nu är nallebjörnar och älsklingssaker dina favoriter och du har två gosedjur som blivit favoritleksaker. Din bruna "räv" Molle och din koala med värmedyna i. Dem måste vara med när vi ska sova, i alla fall en av dem. Och Molle ska gå på pottan innan läggdags. Han har en egen potta, som vi köpte tilld in docka när vi skulle potträna. Den använder Molle varje kväll.
 
Bästa kompisarna är Selma och Casper, men på förskolan har du kompisar som heter Iris och Bodil, och Hilmer och Viktor. Du umgås tydligen med alla, men de är de fyra namnen du pladdrar på vägen hem eller dig. Selma går också där men på en annan avdelning, och du blir lika lycklig varje gång ni får leka på gården. 
 
Just nu är vi inne i en mammig period igen, men det är nog för att jag är mammaledig och tillbringar mest tid med er. Pappa jobbar hemifrån men är ju inte närvarande på samma vis. Favoritlekar är att måla, bygga duplo, laga mat (både med leksakerna och att hjälpa oss i köket), hoppa, bygga tågbana och läsa. Vi kommer önska oss mer duplo-klossar och mer delar till tågbana i julklapp, för det tycker du verkligen om! Särskilt duplot kan du och Saga leka med länge ihop och det är så fint att se. Du bygger och Saga smakar. Du älskar att leka med Saga och era skratt fyller huset med liv. Ibland blir du arg på lillasyster, och knuffar henne en hel del. Men hon reser sig bara igen och gör om det igen, så lycklig över att vara med dig. Jag får gå in och bryta, avstyra och avväpna ibland, men för det mesta tycker jag att ni är helt fantastiska ihop.
 
Du vill ha Saga med hela tiden och frågar efter henne om hon inte är med. Du vill att hon ska sova med dig trots att hon mest drar dig i håret. Ändå somnar du gott när hon ligger och skriker i sin säng intill din. Att ha henne nära gör dig lugn. Du lilla, fina storasyster. Vad vi älskar dig allihop. Du är världens bästa syster, världens mest fantastiska lilla barn. Vi älskar dig så ofantligt. Tack för att just du kom till oss, vår lilla VD.