När Saga är 10 månader

Älskade lilla Saga, du fyllde 10 månader nu. Det känns som om du är så mycket äldre än så, som om du varit hos oss så mycket längre. Jag kan inte minnas hur det var att bara ha ett barn - annat än hur tråkigt det var innan ni var två. Nu ekar skratten genom rummen och fyller hela min själ.
Vart ska vi börja? Din 8:e tand kom häromdagen. Du vill absolut inte bli matad utan ska äta själv. Det går oftast väldigt bra. Du behärskar det så kallade pincettgreppet med precision men tappar ofta saker innan det hamnat inne i munnen. Du glömmer ofta svälja och fyller hela munnen tills du ser ut som en liten hamster. Upp till en timme efter att du ätit kan du gå omkring och ha mat i kinderna. Lilla toka. Vad du älskar mat och ska smaka på allt. På färjan till fastlandet på din 10:månaders dag åt du glatt citron och blev jättearg när jag försökte ta den ifrån dig.  
Man glömmer lätt hur liten du är, för du kan så mycket allra redan. Du går inte längre som en zombie utan är relativt stadig. Helst springer du, och allt ska klättras på. Pyramiden på färjan var inga problem. Du håller på att lära dig att gå ned för saker just nu och klarar det ofta väldigt bra. Vänder dig och tar benen först ner för soffan eller trappan.
Det som kommer nu är språket. Du säger mest hej, till hundarna mest men också i affären till folk som ler mot dig. Du sa glatt hej till din gammelfarmor vilket smälte hennes hjärta totalt. Du kan också säga nej, och det med eftertryck. När du är ledsen kan det komma något "mam-ma" och "da" är daddy. Du förstår så mycket, men blir mindre och mindre benägen att göra som man säger. Oftast vill du göra tvärtemot och tjuter av skratt.  
Mest av allt vill du vara med storasyster. Du älskar att hänga med henne och när hon gråter kommer du och tar på henne, osäker på vad du ska göra. Ibland gör du det bättre och kramar henne, oftast nyper du henne och ser förvånad ut när hon vrålar på dig. Det är inte lätt. När du är ledsen kramar och pussar hon på dig. Ibland hämtar hon något du kan leka med.
 
Du somnar bra i vagnen och sover hela nätterna, me vaknar ofta glatt vid sex-halv sju. Du tycker inte om att somna men är ganska lättsövd, skriker några minuter i sängen och somnar gott på egen hand. Du är med mer och mer när vi nattar men försöker mest sno boken, så vi lägger dig oftast i din säng intill med flaskan, så är du med oss fast boken får vara ifred. Då är alla glada och nöjda.
Ni bråkar ännu inte, även om du ibland tar saker storasyster anser vara sina. Du kan bli ledsen när hon är brysk, men oftast är du bara så glad över att vara nära henne. Hon är nummer ett i ditt liv, och därefter kommer jag. Du har varit mammig ett tag nu men pappa börjar fungera mer och mer. Det är fortfarande så att jag måste smyga om du är ledsen och blir tröstad av någon annan, för hör du min röst eller ser mig blir du förbannad för att du inte är hos mig. Men mest av allt är du glad, så glad. Den bästa lillasyster vi kunde önskat oss. Den mest envisa och lugna tjej vi träffat, men med så mycket energi och vilja att du är helt ostoppbar. Du är precis som din pappa, sjövild och coollugn på en och samma gång, något jag aldrig trodde var möjligt innan jag träffade honom.
Tack för att du varit hos oss i 10 månader! Du är underbar!