När man firat julafton

Julafton! Vi vaknade med lite sovmorgon. Vi och pappa använde nämligen hem till Gotland med nattfärjan, så vi var ganska trötta på julaftons morgon. Jag var rädd för att jag skulle vakna med migrän, för jag kom inte i säng före fyra. Jag hade en del att styra i. Jag möblerade tjejernas dockhus, slog in de sista presenterna, lade presenter i deras julstrumpor och lite annat. När morgonen kom var jag ivrig att se tjejernas reaktioner. Saga var jättetrött och ville först inte alls stiga upp. Livia var jättepigg och tömde sin julstrumpa i ett nafs. När Saga väl vaknat till och hittat dockhuset gick det nästan inte att få ut henne ur rummet.
 
"Tog du någon bild innan de började leka?" frågade Adam med ett leende och tittade på kaoset. jag skakade på huvudet.
"Nej, det var för mörkt. Men det spelar inte så stor roll, det är ju ändå bara en leksak."
Det blev vörtbröd till frukost och julgröt till lunch. Adam gjorde den från grunden, så den blev för sen för frukost. Men det gjorde ingenting. Efter gröten fick tjejerna sina blå klänningar och var jätteglada. Sedan kom farmor någon timme före Kalle Anka!
Alla var glada att träffa farmor, och högen under granen växte. Tills nästa år kommer vi få påminna alla i släkten om att bara ge barnen 1 paket var. Jag tror min mamma och pappa gav två var, Adams föräldrar 4 var... fortsätter det så här får vi inte plats i huset!
Vi tog det lugnt och fikade framför Kalle Anka. Jag var så extremt trött, men på ett mysigt vis. Saga var också trött. Hon och jag myste i soffan och hon satt och klappade min mage. Hon gillar att klappa magen och ibland ropar hon "BABY!" och ska slita bort mina kläder och ge magen en puss. Men på julafton nöjde hon sig med att sitta och stryka med handen över tyget.
Livia tyckte att Kalle Anka var riktigt spännande. Hon gjorde massor med miner! Det var bara sista filmerna hon inte gillade. Hon blev jätterädd för reklamen för den nya Disneyfilmen där en son, en pappa och en farfar jagades av typ aliens. Den som kom på att ha med den scenen har uppenbarligen inte småbarn hemma. 
Just det, Saga hällde ut Adams kaffe just när han skulle ta mjölk. Inte allt, tack och lov. Hon brände sig heller inte, men klänningen fick en liten fläck så hon luktade kaffe resten av kvällen. Efter Kalle Anka syntes en lykta i vår mörka trädgård och sedan knackade det på dörren! Där stod världens längsta jultomte.
Livia blev blyg, men extremt glad! Hon har tjatat om tomten i flera månader och det var absolut ingen besvikelse. DÄremot tyckte hon att det var konstigt att jag inte gick något paket av tomten. Det fanns ett till Saga, ett till Livia och ett till pappa, men inget till mamma. Jag sa allvarsamt att jag inte varit snäll nog i år, men det höll hon inte med om. Härliga unge! Om hon bara visste att det var mamman som packat säcken och lagt ute i bilen så att tomten kunde hämta den...
När tomten gått - för han hade ju många barn att gå till - satte sig tjejerna med pappan i soffan för att öppna presenterna från tomten. Saga var så trött att hon nästan somnade. Hon orkade inte ens öppna paketet. Först när hon fick syn på vad syrran fått piggnade hon till. 
Medan barnen försökte öppna paketen städade mamman ut fikat och förberedde julmaten. Men klockan var inte så mycket, och vi var ganska mätta efter lussebullarna, så vi bestämde oss för att öppna paketen först.
I tjejernas paket från tomten fanns varsitt tåg! Jag hjälpte dem att sätta in batterier, sedan byggde vi en tågbana och de testkörde sina nya lok. De ville inte sluta, utan hade nog varit helt nöjda även om de inte blivit fler paket efter det. Men det blev det ju. 
Saga fick en klänning som hon ville ha på sig direkt. Den hade dinosaurier på, och hon älskar dinosaurier. Dockan fick också lite kläder. 
Pappan i familjen fick dela ut paketen. 
Livia hjälpte till. Det tycker hon är jätteroligt! Morfar hade varit jättesnäll i år, han fick nog flest paket av alla. 
Vår snälla, hjälpsamma lilla tokstolla! Hon var lika hjälpsam förra året. 
Morfar fick ganska mycket bilder på sina barnbarn. Tur att han har söta sådana.
Jag fick bland annat bakgrejer, en bakplåt och en Harry Potter-bok, så jag var i sjunde himlen. Sedan välte julgranen, så papporna i huset fick hjälpas åt att skruva fast den igen. Först tyckte Adam att jag skulle göra det, men jag höll inte med. Som gravid är det inte superenkelt att ligga på mage under en julgran.
Saga började få kläm på det där med att öppna paket. Plötsligt ville hon öppna allas. Vi fick ha koll på henne, för rätt som det var hade hon fått fatt på ett och börjat öppna, oavsett vad som stod på etiketten.
Adam blev nog mest glad för grytan/pannan han fick av sin mamma. Den har han nog använt varannan dag sedan dess, i alla fall. 
Hans mamma fick bland annat choklad av oss. Eller "badkulor" som hon sa till Livia när Livia ville veta vad det var. Hade Livia varit aningen äldre hade hon kommit ihåg att farmor inte har något badkar. fast hade hon varit lite äldre hade hon haft mer koll på vad choklad är.
 
Sedan var det dags att börja fundera över julmat!
Äntligen fick vi inviga "buffébänken", som vi kallat den. Det var knappt att den räckte till. Men det var perfekt med julmat, alla klassikerna fanns där men inte en massa mer. Livias favorit var utan tvekan prinskorvarna och äggen. Hon älskar äggvita. Tur att jag älskar äggula...
Saga älskar mat över huvud taget, även om hon börjar bli lite misstänksammare nu. Men prinskorven var även hennes favorit på julbordet.
 
När alla ätit upp var det dags att leka lite, och sedan nattade vi tjejerna. Saga passade på att prova Livias nya byxor. Sedan åkte farmor hem, och jag och min pappa kunde ta det lugnt i soffan innan även han gick och lade sig. 
Jag och Adam satt uppe lite längre, så att jag kunde redigera och ladda upp bilderna på ultraljudsbilden innan vi slutligen däckade, vi också. Det var en underbar jul, precis som jag vill ha den. Inga krav, inga måsten, bara vara hemma och äta gott, skratta och mysa med familjen. Hoppas er jul var lika bra som vår!