När man blickar tillbaka

 
För snart ett år sedan knäppte jag dessa bilder. Jag minns den där dagen så himla väl. Nu när jag ser bilderna blir jag helt vimmelkantig i hjärtat. Vad min stora tjej var liten! Håret var så kort, och så hade hon blöja. Men samma leende. Samma busiga leende. 
 
 
 
Det känns absurt att se dessa bilder nu! De är från slutet av april 2021. Men om Livia känns liten, hur liten var då inte Saga?!. Nu är hoppgungan är borta sedan länge, men ett tag användes den flitigt här hemma. Nu är det hästgungan istället som gäller för Saga när vi väl är i huset. Men jag tror inte längre att hon kommer ihåg deras rum. Just nu står alla möblerna i rummets mitt för att elektrikern ska komma åt, och sedan ska vi bygga en säng till tjejerna. Så när vi väl flyttar hem igen kommer rummet inte se ut som det gjorde då, för snart ett år sedan. Hästgungan får tveksamt plats. Vi får se. 
 
 
 
Livia älskade den där katten. Den heter Katten, och ligger mest i myshörnan och sover. Vi har lämnat kvar den i huset under renoveringen. jag undrar om hon kommer att älska den igen, eller om den kommer att vara bortglömd. Kattens plats var först i tältet, som vi hade, sedan tog vi bort tältet (Livia klättrade på det så vi var rädda att hon skulle skada sig). Vi lät madrassen vara kvar, och där brukade katten ligga. Jag brukade ligga där och amma Saga medan Livia härjade runt. Jag undrar om det kommer få plats sen när vy bygger den nya sängen.
 
 
 
 
Jag kan inte förstå att Saga var så här liten! Den där pyjamasen var min favorit i 62/68, den och en med rävar på. Jag tyckte de passade henne så fint, och pyjamas/sparkdräkt på barn är bara så himla mysigt. De blir så himla söta! Praktiskt är det också, på så små barn. Jag har oftast pyjamas på Saga. Under sommaren var det solskydd och nu när det blir kyligare är det varmt och skönt. Livia har inte alls pyjamas just nu. Hon vill inte, och i höstas var det för svårt för henne när hon skulle på pottan på natten. Nu använder hon nattlinne. Stora tjejen!
 
 
 
Vi pottränade Livia i somras, när min mamma var här. Vi körde den där "Pottfri på 3 dagar" och det tog oss 3 veckor innan det fungerade. Sedan dess har det varit olyckor i perioder, men oftast när hon haft för roligt för att tänka på att hon behöver springa och när hon väl kommer på det hinner hon inte fram/av med kläderna. Om nätterna var hon torr, tills vi flyttade till Stugan. Ett tag kissade hon så fort hon vaknade och det var ohållbart eftersom vi inte har tvättmaskin och torktumlare i närheten, utan minst 30 minuter bort. Så vi började med nattblöja. Hon vill inte ha blöja alls, men vi vågar inte chansa nu. Ytterst sällan händer något i blöjan, men de enstaka gångerna det gör det, är vi tacksamma för att vi står på oss. Livia älskar att ha trosor eller helt naken, så för henne är det ett bakslag att vara tvungen att ha blöja när vi åker långt i bilen eller när hon ska sova.
 
 
 
I sommar ska vi blöjträna Saga. Men fram till dess klär jag henne i pyjamas. Jag ser dessa bilder på henne och ler. När bilderna togs var hon veckor ifrån att åla och krypa, men det hade jag aldrig kunnat föreställa mig. Hon kändes så liten och snäll och lugn. Ack, vad skenet bedrog! Saga är nog ännu mer tokig än Livia, men på ett annat sätt. Hon har ett lugn över sig, en filosofisk min, som är pappa upp i dagen. Hon ser lugn ut, fastän hon skuttar, klättrar och springer istället för att gå.
 
 
 
Jag funderar på att testa tygblöjor igen när vi flyttar hem och har tillgång till tvättmaskin. Kanske går det enklare att sluta med blöjorna då för Saga. Jag kan inte låta bli att tänka på sommaren när jag ser dessa bilder. Men inte sommaren som var, utan sommaren som ligger framför oss. Hur det kommer vara att bo i huset igen. Att se tjejerna leka på riktigt i trädgården. Två nakna små rumpor och höga tjut av skratt när de plaskar i sin lilla barnpool. Vad roligt de kommer att ha!
 
 
Det är kul med dessa bilder på hemmet. Ett hem förändras ju hela tiden, särskilt ett barnrum. Jag ville dokumentera hur det såg ut just då, innan sommaren. Tanken var att bygga en större säng redan under semestern - men det hann vi ju inte med. Det ska göras nu innan hemflytten, är det tänkt. Gungorna sattes upp dagarna innan jag tog dessa bilder, men hoppgungan byttes ganska snart mot en vanlig gunga, så fick Livia ha en "stor" gunga och Saga hästgungan. Livia var inte förtjust i det. Hon använde bägge. Båda tjejerna älskar att gunga!
 
 
 
Då hade jag tillfälligt mängder av karbinhakar i taket. Nu har vi ordnat det med en kedja istället för fyra i rad. Ibland blir sådana här tillfälliga lösningar kvar länge, ibland tar man itu med det ganska snart. Den här lösningen hade jag över sommaren och fixade i augusti eller så. Nu får vi se. Ringarna i taket lär vara kvar, men gungorna kanske inte kommer kunna vara kvar. Kanske en. Kanske ingen. Vi får se hur stor plats nya sängen kommer att ta.
 
 
 
Vi tillbringade många timmar om dagen i det här rummet. Barnkammaren. Barnrummet. När det varit tråkigt väder har det varit guld värt med gungorna här inne. Nu har det tillkommit en liten Briospis igen också, som jag fyndade på loppis för 40kr. Vi har även fått en nyare variant och den kommer troligtvis vara i köket sen, den är med oss i stugan. Den står tjejerna gärna och lagar mat vid. Livia lagar och matar Saga och Saga står och tuggar på sleven eller försöker sno duplo-bitarna som agerar korv och kött. Vi skrattat åt att hon alltid lagat kött och korv när vi oftast äter vegetariskt hemma. 
 
 
 
Vad jag längtar efter det här rummet! Efter solljuset som faller in genom fönstret. Efter att se tjejerna leka härinne tillsammans. Vi hoppas på att bygga ut huset om något år, och bygga ett sovrum till. Men vi tänker, att så länge vi bor kvar, kommer detta att vara tjejernas rum.
 
 
 
 
Jag skrattar lite för mig själv när jag ser Livias lugg. Vi har inte klippt henne sedan dess. Låtit håret växa, så att man istället kommer kunna ha det bakom öronen. Sagas lilla lock hänger ner i ögonen på henne, men ofta har jag på henne ett litet hårspänne. Livia låter inget sitta kvar i håret, men hon älskar att sätta upp saker i håret.
 
 
 
Man anar Sagas lock i pannan redan på dessa bilder. Även om håret ljusnat jättemycket sedan dess! Livia tycker om att borsta Saga. Stackars lilla Saga får stå ut med väldigt mycket, men hon älskar sin systers uppmärksamhet. Livia söker mycket närhet och uppmärksamhet av oss, Saga söker mest Livias uppmärksamhet och närhet. Vi kommer mer i andra hand för henne. Det är häftigt att se. Livia tycker att det är jättekul att styra och ställa över lillasyster. Oftast går det ju...
 
 
 
Det är så fint att se syskonen ihop! Deras skratt och bus är helt magiskt att lyssna på. Än så länge är det sällan bråk, men när det väl brakar till går det fort. Saga snor något Livia har eller inte vill att Saga ska ha, rusar iväg med det, Livia rusar efter, skriker, knuffar Saga och tar tillbaka leksaken. Saga blir arg och ledsen. Sedan är de världens kompisar igen en halv minut senare.
 
 
 
 
Syskon är det bästa våra barn har fått!! Vad kul det är! Så mycket kärlek. Från första stund och emr och mer för varje vecka som går.