När Saga blivit 18 månader

Men vart tar tiden vägen?! Vi har inte internet hemma än, därav att det fortfarande är tyst här. Annars har livet lugnat sig något. Vi har flyttat hem igen, och tillbringar varje kväll med att packa upp lådor eller renovera. Saga hann bo i stugan i stort sett lika länge som hon bott i huset.
 
 
Vi var hos BVC i veckan. 11kg och 81cm lång är du, min lilla koala. Jag kallar dig för koala eftersom du är så härlig att bära på. Du är inne i en mammig fas och har varit det ett bra tag nu. Klamrar dig fast vid mig som en liten igel. Sätter jag mig med dig i famnen tar du tag i mina axlar, gungar bakåt och protesterar, som om du kunde dra mig upp igen. 
 
Du ser annars ut som en hobbit, med dina barn-knubbiga ben och dina gyllene lockar. Så vacker. Du har världens gulligaste minspel och det största leendet som finns. Men du är reserverad med det. Det tog tydligen ett tag innan du började le mot pedagogerna på förskolan eller ville bli kramad. Du har ett stort personligt space som du inte vill ha in någon i hur som helst och du tyckte att det var jobbigt på förskolan när andra barn kom för nära. Nu har du börjat lära dig att säga till, men du gör ofta din egen grej och vill inte ta uppmärksamhet. Det tog lång tid innan du ville vara i centrum på morgonen utan du höll dig helst utanför och observerade. Du blir mer och mer framåt där, men säger fortfarande bara ja och nej till personalen. Du nynnar för dig själv eller när du ska sova, vilket de försöker få dig att göra tyst. Men i övrigt lyssnar du bara.
 
 
 
Hemma pratar du desto mer! Uttalet är inget vidare, men mängden är det inget fel på! Du säger "pee" och pekar på blöjan om du vill gå på toaletten, vilket du gör ca 3 gånger om dagen nu. När syrran gör det vill du också. Det händer sällan olyckor när du går utan blöja, så vi övar mycket. Om några veckor ska vi potträna, men det tjuvstartar du med. Du tycker toaletten är jätterolig. Lämnar man den öppen dumpar du saker där. Äppelbitar till exempel.
 
 
 
Du vill vara stor och göra allt syster din gör, vilket kan vara en kamp. Ibland är det svårt att veta vad du vill, men du är tydlig med ljud och gester. Du har även börjat sätta ihop vissa meningar, oftast "nej mamma/pappa" eller "me fa!" (mer fart). Favoritorden är fortfarande hej och nej. Men nya ord kommer varje dag. Oj och Aj är nya favoriter. Pee är en annan som kom förra veckan. Annars upplever jag att du helst nynnar för dig själv, du gör inte en massa ljud och stavelser, som din syster gjorde. 
 
 
Du vill absolut inte sova om kvällarna men däckar oftast av ilskan över att inte få lämna sängen. Ni sover i samma säng nu, du och din syster, och det fungerar jättebra. En gång har du rullat ur den så vi ska sätta upp något som gör att du ligger kvar, för du är sjövild när du sover. Att sova bredvid dig är som att sova i en mangel. Du mosar mitt ansikte och min bröstkorg när du rullar runt. Men du sover hela nätterna och vaknar på glatt humör varje morgon.
 
 
Favoritlekarna just nu är dockorna med sina vagnar, sandlådan, plaska i vatten och leka i ert lilla kök. Att bada är det bästa du vet, ute såväl som inne. Havet var lite för kallt, när du provade i helgen. Klättra och gunga är fortfarande jättekul. Favoritböckerna är Greta gris och Farmer Fred. Du är tokig i djur, oavsett sort och storlek. Våra hundar och katter både älskar dig och försöker undvika dig. De är så tålmodiga med dina kärlekstjut och kladdiga kramar.
 
 
Du är världens enklaste barn. Leker så glatt och gärna för dig själv, fast varje gång jag verkligen behöver göra någonting vill du sitta i min famn, så det är svårt att renovera när du är med. Du hittar alltid minst lämpligt tillfälle för att sitta i mammas famn. Pappa fungerar inte alls. Farmor är extremt poppis och när hon är med kan du tänka dig att bara vinka åt mamma och leka med henne i stället.
 
 
Jag är så stolt över dig, min lilla koala. Det finns inget mysigare än att pussa på dina mjuka kinder. Jag förstår inte hur någon som är så liten kan vara så stor, och hur någon som är så stor faktiskt är så liten!