När Saga blivit 17 månader

 
 
Lilla pärla. Snart är du ett och ett halvt år. Jag får hela tiden för mig att du är äldre än vad du är. Jag har flera gånger kommit på mig själv med att fundera över att du knappt pratar än. Sedan räknar jag efter och inser att du troligtvis pratar mer än vad Livia gjorde i samma ålder. De ord du använder mest är Hej, Nej, Pappa och Mamma, men då och då kommer det annat också. Titta, Saga, Inte, No, Aa. Jag räknade nog till 10 ord som används i stort sett varje dag. I går gick du och härmade Livia, du ropade "Nej Saga!" om och om igen. Som vi skrattade, jag och din pappa!
 
 
Jag försökte ta nya bilder på vår lilla familj nu vid rapsfälten, som vi gjorde när Livia var lika gammal som du är nu. Men det har varit kasst väder så fort vi haft tid, och det började regna kanske en minut efter att vi kom ut på fältet. Snacka om misslyckad fotografering! Livia var riktigt ledsen och klagade hela tiden, men du var glad och tyckte det var spännande. Vi får göra ett nytt försök. Men det är svårt att ta bilder på er nu, för ni är båda kräsna om vad ni vill ha på er! Du försöker ta av dina kläder och skriker på mig om jag sätter på dig något du inte vill ha. Allt oftare lyckas du klä av dig. Tiden är förbi då jag kunde klä er som jag ville. Jag vet ännu inte vad din smak är, men säkra kort verkar vara allt syrran har på sig. Hon vill ha rosa, glitter, kaniner och ponnys, helst i kombo!
 
 
Du sover inte i spjälsäng längre. Möjligtvis på dagen när du ska vila, men annars nattar vi dig med storasyster i dubbelsängen. Ni har delat en dubbelsäng i 160 i stugan och vi gillar verkligen hur det fungerat. Ni verkar sova bättre ihop. Det är otroligt mysigt att natta er, vi läser minst tre böcker (eller samma bok tre gånger) varje kväll. Korta böcker kan vi läsa om flera gånger. Vissa kvällar är du jätteintresserad, andra är du mer intresserad av att försöka smyga upp medan jag läser. Du får en flaska med lite vatten. Din favoritbok är om Greta Gris som spelar Bjällerklang, eller ett häfte som heter Världens djur. Du gillar också Sov Gott, små skunkar, som är en av mina gamla böcker. Du vill gärna ligga och bläddra i en egen bok medan jag läser, eller rulla runt och skratta på mitt ansikte medan jag försöker läsa. Inte undra på att du säger "Nej, Saga!" för det får du höra minst trettio gånger i timmen från oss allihop. Du är hemskt busig och hittar konstant på hyss!
 
 
Roliga hyss du gör är att ta saker från storasyster och springa iväg, klättra upp på höga saker (helst skötbordet) och öppna ytterdörren och skynda ut. Man hör när du busar, för du skrattar oftast hysteriskt när du gör någonting du vet att du inte får. Blir det tyst, då är det systern din som hittar på något. Du skrattar och avslöjar dig själv. Du gillar också att vara i badrummet och plocka ut allt ur skåpet, gräva i katternas balja, eller i köket och leka med hundarnas matlådor eller ta ut kastrullerna på golvet. Du älskar verkligen uppmärksamheten du får när du busar, så just nu är du vår egna lilla Emil. Vi försöker att inte skratta men det är svårt när du ger oss dina gigantiska, lyckliga leenden mitt i buset. Din syster hittar också på bus, och de är lättare att inte skratta åt. Hon når ju bätter än dig och kan öppna andra saker. Till exempel påsen med kakelfog som hon och du satt och grävde i häromdagen... 
 
 
Men överlag är ni extremt snälla, båda två. Så klart att ni undersöker och provar, ni är ju barn. Bäst gillar ni ändå att göra saker ihop. Gräva i sandlådan och gunga. Du kan vara ute i ur och skur, Saga, men syrran din gillar varken kyla eller regn och tjatar mest om att gå in. Du kan däremot smyga ut och försöka gunga på egen hand även om det regnar. Vill du gå ut hämtar du kläder åt oss allihop. Du vet precis vems skor och jacka som är vems.
 
 
Du har ett otroligt temperament. Du har kort stubin och blir förbannad för minsta lilla, och har en speciellt tjurig min som är hur gullig som helst. Lite trulig, är du. Blänger ofta på oss under lugg på ett sätt din syster aldrig gjort. Hon har en mer divig, sval blick hon ger oss, beräknande och mer åt det arroganta hållet som kan reta gallfeber på mig. Ger hon mig den blicken vet man att hon kommer sätta sig på tvären. Men du däremot blänger. Drar ner underläppen som en luten karikatyr och det är så fruktansvärt gullig. Sedan ger du dig inte. Du kan testa något trettio gånger, arg som ett bi för att det inte går eller för att du inte får, men upp det ger du minsann inte! Både farmor och farfar har reagerat på hur bestämd du är och prognosen "henne får ni det tufft med!" har vi fått höra både en och trettiotvå gånger. Och kanske, men samtidigt är du otroligt lätt att leka med, att få på glatt humör. Du är extremt kärleksfull och vill gärna pussas. Just för tillfället är du väldigt mammig och vill sitta i min famn helst hela tiden. Kramas som en liten koala och skrattar så att det ekar i stugan. Dina kinder är det mjukaste jag någonsin pussat och du älskar att bli kittlad eller "burpad" på magen.
 
 
Du älskar att hjälpa till. Skura bordet och hämta saker. Du vill göra allt storasyster gör och blir jättearg när du inte får vara med och hacka grönsaker, men du är för liten ännu och äter bara upp det som ska hackas eller slänger det på marken om det inte är gott. Kniv är du på tok för liten för. Men vara med, det ska du! Oj vad du vrålar om du inte får. Du ska också smaka allt Livia smakar och äta allt vi andra äter. Gud nåde den som stoppar något i munnen utan att bjuda dig. Mat älskar du och du äter mest på din avdelning på förskolan.
 
 
Där har du varit lite av en hackkyckling till en början. Det har varit flera incidenter när andra barn tryckt ner dig i marken eller slagit eller bitit dig. Men nu har du börjat säga ifrån. Det hjälper också att fler i din ålder börjar. Att vara yngst är svårt. Men du är tuff och obrydd och reser dig snabbt. Du blir oftare arg än ledsen. Det ska vara rättvist, det är du fullt på det klara med. Vi håller på att lära farmor och pappa detta också, för de har tendenser till att ge Livia men inte dig. Det är du inte okej med! Och det ska du inte heller vara. Jag är glad för att du står upp för dig själv. Din okuvliga vilja kanske blir tuff för oss föräldrar, men det är det viktigaste jag vill att du behåller. Låt ingen sätta sig på dig, ge inte upp. Du kommer att ha nytta av de där egenskaperna den dag du själv inser vilka drömmar du vill följa. De egenskaperna kommer att ta dig dit, tillsammans med ditt smittsamma leende.
 
Ännu har du inga favoritleksaker, men du gillar dockor, bygga med duplo och härma syrran. Storasyster älskar ponnyhästar, bygga hus (med duplo) och att laga mat.