När man är chockad över Sverige

 
Printscreens från veckans rapportering om A-traktorer. Jag blir så mörkrädd. Jag hade ingen aning om att det inte fanns bälteskrav, till exempel. Jag har tagit för givet att samma regler gäller för åkning i en bil oavsett om den är kapad för att bli en a-traktor eller om den går i 30 för att det är 30 som hastighetsgräns. Det är ju hjälmkrav på en passagerare på en moped oavsett mopedens utformning. Men den här veckan har jag verkligen blivit mörkrädd. På hur bristande lagen är - men framförallt på alla ansvarslösa föräldrar! 
 
"Ungdomar har förlorat livet på grund av Transportstyrelsens slapphet" skriver dem. VA?! Det är ditt ansvar vad du gör och vad ditt barn gör. Oavsett lagstiftning! Det är ca 60 år sedan bälteslagarna började införas, det är ingen nyhet att man behöver ha bälte i ett fordon. Hur kan man som förälder släppa iväg sitt barn ut på vägen utan skydd?! Oavsett om det inte var lag på hjälm skulle jag kräva det av mitt barn både på cykel och på moped. 
 
 
 
Jag hoppas faktiskt att dessa fordon slopas helt. Uppenbarligen är allmänheten inte intelligenta nog att använda den här typen av fordon. Här på Gotland finns det mängder, jag kör om dem varje dag. Jag har själv planerat att en dag omvandla vår lilla bil till en a-traktor. Jag vet ju hur tufft det var att ta mopedkörkort för eu-moppe och har litat på att de unga som kör tar ansvar. Man lär ju sina barn från vaggan att ha bälte på sig när de åker bil. Min treåring vrålar på mig de två gångerna jag höll på att glömma att spänna fast henne. En 16 åring som åker med sin kompis har kunskapen om att säkerhetsbälte behövs. De vet mycket väl att man ska ha bälte på sig och varför. Jag förstår helt ärligt inte hur det här kan vara ett problem. Men eftersom det nu uppenbarligen är det så hoppas jag verkligen unga blir av med möjligheten att begå den här typen av dumheter.
 
Jag är så upprörd över hur det här. Över att man skyller på varandra. Över att man verkar ha missat att alla fordon på en väg utsätter och utsätts för fara. Alla, oavsett typ av fordon, bör ha bälte om den går på en väg. Även en jäkla skördetröska. Det är min åsikt. Sen att man inte behöver bälte när man kör traktor fyra meter på en gård, det har jag inga problem med. men alla väggående fordon måste ju ha vettiga förutsättningar. Vinterdäck vid vinterväglag och bälte är ju så självklart att jag inte kan annat än att skaka på huvudet och förundras över hur dumma vi människor verkligen är. Hur lätt vi tar på säkerhet och risker. Hur lite vi värderar kunskap över grupptryck eller uppskattar risktagande över sunt förnuft.
 
Jag var bara tvungen att skrika av mig lite. Ha en fin helg och kör förståndigt!