När man blir besviken på dörrarna

 
Redan före renoveringen visste vi att våra dörrar behövde bytas, och under renoveringen blev det skrattretande uppenbart att det behövs. Vi har udda mått, så det är inget vi kan köpa, så vi har beställt från ett snickeri här på Gotland. Jag har varit så himla glad. De hade ett halvårs leveranstid så vi förväntade oss att de skulle vara klara i slutet av november, men redan den 4:e november har de mejlat att de var klara. Idag fick jag bilder och full av förväntan öppnade jag mejlet. Och kraschade totalt.
 
I ursprungliga beställningen har jag skrivit till dem att jag vill ha dörrar i trä, omålade. enda dekorationen skulle vara listen runt dörrarna. Jag fick en bild från företaget på hur det skulle se ut och jag var så lycklig. Enkla, stilrena dörrar. Tillverkade på Gotland. Jag skulle måla dem själv med linoljefärg. 
 
Bild jag fick före beställningen
 
Men när jag öppnar det separata mejlet med bilderna blir jag nästan gråtfärdig. Det första jag ser är att det är tillverkade i utomhus-MDF. Precis det jag ville undvika att ha i dörrar. Det andra är att listerna är helt släta, precis det jag skrev att jag inte ville ha. Jag bara satt och stirrade med en växande klump i magen. Ska jag betala nästan sextio tusen kronor för dörrar som inte alls blir det jag - vi - vill ha? Så klart gick jag tillbaka, och mycket riktigt står det i deras offert "i skivmaterial", något jag inte ens tänkte på, så upptagen jag var att kontrollera måtten och att de inte hade med lås och kolvar eller grundmålning i akrylatfärg och annat som vi inte vill ha. Vi mejlade fram och tillbaka innan jag godkände offerten. Men detta missade jag. Jag skrev i förfrågan till dem "dörrar i trä". Nu vill jag bara lägga mig ner och skita i allt ihop. Behålla våra gamla dörrar och aldrig mer öppna mejlen. Men det går förstås inte. 
 
 
Nu är det för sent. Dörrarna är klara, offerten var ju godkänd, så det är inget annat att göra än att betala och gråta floder. Jag vill inte ha in sådant i vårt hus. de senaste två veckan har vi gått igenom hur farliga olika limmer och färger är, för både hälsa och miljö. När jag var så lycklig i tron om att jag beställt en riktig produkt och så får jag detta. Det känns som ett slag i magen. En så stor post i budgeten som blir så här fel. Efter alla bakslag i år hade jag hoppats att det äntligen skulle gå bra framöver. Att vi skulle ha lite flyt och tur. Men icke. 
 
Det blir säkert helt okej efter 4 lager färg. Ingen kommer att se. Men jag kommer veta. Jag kommer alltid att veta vad som döljer sig bakom färgen. En dörr i trä har i stort sett obegränsad livslängd, så länge en inte målas i akrylatfärg, men en sådan här sak, som är gjort på limmat spån? Hur lång tid innan tid och fukt löser upp limmet? Innan mjukgörarna vandrar ut, innan plasten i limmet åldras och spricker sönder? 
 
Nej, jag orkar inte mer. Jag går och lägger mig och sover en stund. Försöker glömma detta tills på måndag. Att jag dessutom är förkyld gör inte det här roligare. Men det kunde ha varit värre. Hela dörren kunde varit byggd av mdf. Karm och lister är i alla fall okej. Det gäller att tänka positivt. I alla fall försöka.