När man återtar "projekt Dockhus"

 
Kommer ni ihåg? Vi fick hämta hem ett gammalt dockhus från svärfars gård förra året. Det har stått på hans vind sedan han köpte gården för ca 50 år sedan. Redan då var det gammalt. När jag städade det insåg jag att det redan "renoverats" en eller två gånger tidigare. Men dåvarande skicket var snarare spökhus än dockhus.
 
 
Jag tog i alla fall hem det och städade ur det. Tvättade det ordentligt rent och lossade alla lösa tapeter. Adam var på mig om att jag skulle ta bort dörrarna också, för det var tunna glasrutor och det var fint, men inte så barnvänligt. Våra tjejer är ju inte så stora och inte så försiktiga. Jag gick med på det.
 
 
Så jag passade på att göra det medan vi renoverade hemma i vårat stora hus också. Det var ett skönt andrum från alla måsten. När jag tänker tillbaka på det så förstår jag att det var skönt för mig att få göra något... inte oviktigt, men något som inte var tvunget. Det var så mycket krav då. Jag mådde verkligen inte bra under all stress, alla krav, alla kompromisser, alla negativa besked, bakslag, you name it.
 
 
Så huset förlorade sina dörrar och vandrade upp på ett par hjul, för jag fick för mig att tjejerna kommer att vilja flytta på det i sina lekar. Och kanske kommer de att göra just det, i framtiden, men jag har av säkerhetsskäl skruvat fast det i väggen så att det inte tippar om/när de klättrar på det. De blir nog först om många år, att jag lossar det igen. Kanske när de yngsta barnet i familjen fyllt 6. Jag passade på att tapetsera det med tapetprovet när jag tapetserat tjejernas rum. Passade på när jag ändå hade allt framme. Golvet på mittvåningen fick var som det var. Det kändes passande. 
 
 
Jag har försökt att spika upp lister, men det går inte. Jag måste antingen skruva loss hela huset och lägga det ner för att komma åt, eller låna en spikpistol. Jag tänkte passa på att göra det sistnämnda nästa gång vi har vår härliga snickare över. 
 
 
Möblerna kommer att sitta löst, förutom takkronan i "vardagsrummet", mittenvåningen. Så kan tjejerna byta som de vill mellan rummen. Jag hämtade hem mina gamla Barbie-saker idag, för min föreläsning blev inställd och jag var ändå tvungen att lämna saker som låg i bilen. Vi har förvaring där nu innan vi hunnit bygga garage. Så jag inverterade vad jag redan har, och vad som "behövs" för att göra ett riktigt hus.
 
 
Det var extremt nostalgisk! Vissa saker rensade jag bort, och ska sälja på Tradera för att finansiera lite nyinköp. Jag ska sälja köket och har köpt ett "nytt" på Tradera, se bilden nedan. Egentligen onödigt, för det är el i spisen och den lyser och gör ljud av kokande vatten, så den är rolig. Jag tycker dock inte riktigt att det känns som prylar för ett hem. De satt i en Barbie-husbil som jag älskade sönder som barn. Husbilen har jag slängt, den var för trasig. Andra möbler tänker jag pigga upp med lite sprayfärg. Göra dem lite mer moderna och mindre blekta. Hoppas på att få tummen ur och sy lite när jag är hos mamma före jul. Mattor, kuddar och lite sådant. Jag vill gärna att sakerna ska hålla att leka med, så jag är lite osäker på att bygga stolar av toarullar och sådant. men lite pyssel funderar jag på. Typ en eldstad. En TV- Sådant vore lite kul.
 
 
Badrum är det jag haft svårast med att hitta. Det finns jättelite att hitta begagnat överlag när det kommer till Barbie-möbler, det mesta är Sindy-möbler som jag får beställa från utlandet. Men jag hittade ett set som går att köpa nytt. Med tanke på hur stort det är med inredning är jag förvånad att man inte skapat moderna möbler till barbie-hus och säljer det dyrt i massor av olika upplagor. IKEA har ett par set, med hypermoderna möbler. Men inga köks- eller badrumsset. Jag hade gärna köpt en Hemnes-serie för dockor eller ett kök med köksö och Bodbyn-luckor. 
 
Men nu är det alltså främst badrumsmöbler jag letar efter. Vi har redan ett badkar (två, men det lilla säljer jag) så det är bara toalett och ett handfat jag letar efter. Sedan en soffa och en fåtölj till, så blir det ett "riktigt" vardagsrum.
 
 
Jag tänker fixa till sakerna nu på kvällarna när tjejerna sover, och sedan möblerar jag rummet natten till julafton, medan de sover. Så vaknar de till ett möblerat dockhus. Kanske lägger jag en docka var i deras julstrumpa, så kan de leka med det under dagen. På kvällen tänker jag göra varsitt paket till dem med en liten svenssonfamilj var med dockor från när jag var liten. Jag letar dock nya pappor till familjerna. Jag verkar ha gjort mig av med alla mina gamla barbiedockor. Jag hade bara två kvar, resten var Bratz, som kom precis när jag höll på att växa ur lekandet. För oss var de tonåringar medan Barbie var föräldern.
 
Jag lade den ena i en box till Saga, den andra i en box till Livia, skrev S och L i nacken på dem så att de inte kan sno varandras, och så sorterade jag ut det som ska säljas. Så fort köket jag beställt kommer, ska jag sälja bordet och stolarna som kommer med. Vi behöver inte dubletter. Hoppas jag. Vi har bara plats för ett dockhus, så de får dela. 
 
#1 - - Hannas krypin:

Renoverade också ett docksskåp till min dotter för några år sedan. Det var ett väldigt roligt projekt. :- ) Men konstaterade att det är jättedyrt med möbler till docksskåp...

Svar: Eller hur!! Jag har köpt allt begagnat så lyckligtvis har jag bara betalat några hundralappar. Men jisses vad dyrt det är om man ska köpa det nytt! Särskilt Lundby och de där. Sedan är det ju jättesvårt att hitta begagnat, så vill man det måste man verkligen ge sig ut i god tid!
Annie Stumle