När barnen längtar efter jul

Nu är det snart dags att köpa julklappar! Har ni barn i er närhet ni köper till och tänker ni igenom noga vad ni köper? Julklappar är en enrom miljöbelastning, och kan göra livet lättare eller svårare för familjen man köper till. Att var lyhörd för barnets föräldrars önskemål är nog a och o när man köpaer presenter. Har de plats? Förvaring? Vad har barnet för intressen och vad har de redan? Dubletter gör ofta att barn inte leker med det, för det blir för mycket.
 
Vi önskar att närmsta släkten enbart köper presenter till våra barn, och att man håller sig till en present per familj. Saga fyller ju dessutom två år strax efter jul så vi riskerar att bli överrösta med saker. Ibland måste man dock, för husfridens skull, att köpa likadant eller likvärdigt till båda barnen. Att båda får en bok, båda får ett par skor, båda för en duplosak. Sedan behöver de inte vara helt likadana.
 
Jag frågade tjjerna vad de vill ha i morse vid frukostbordet. Saga svarade Go-a (groda) och Livia ville ha en julgran och att jag målar köksbordet rosa. Hon ville också ha Frozenklänningar och en prinsesskrona. Det är kul, det börjar bli möjligt att fråga dem vad de vill ha. Men mycket nu handlar ju om att se vad de leker med och vad de är intresserade av. Våra tjjer är just nu väldigt enkla! 
 
 
Bägge tjejerna önskar sig...

Duplo (klossar). De har mycket figurer och fordon, men väldigt lite klossar, så det tar slut om bägge vill bygga något, till exempel varsin båt, eller är vi bygger ett hus, slott eller torn.
- Böcker, gärna på engelska. Tjejerna älskar äldre böcker med mycket detaljer, Saga pekar ut grodor och spindlar och nyckelpigor. Livia pekar ut det mesta. De gillar att titta på bilderna när vi läser och Livias ordförråd är enormt.
Nattlinnen. Rosa eller Frozen till Livia. Nalle Puh eller Grodor till Saga. Vi pottränade ju Saga under hästen, så pyjamas går för långsamt att få av för tjejerna. Nattlinne - eller nattklänning, som Livia säger, är mer praktiskt. 
Prinsesskrona är främst Livias önskemål men det skulle bli slagsmål om enbart en fick det.
- Kläder! Livia har, eller kommer ha vid jul 104 och Saga 92. De börjar båda bli intresserade. Livia vill ha glitter, rosa och enhörningar. Saga har ingen stil än men hon har en stark vilja och det finns kläder hon vägrar att ha. Varför vet vi dock inte än. Hon dras inte till någon viss färg, än. Men till djur och tryck, sådant jag försöker undvika eftersom det inte håller så bra i tvätten.
 
 
Livia

- Danslektioner! Hon älskar att dansa. Det kostar 1350kr/termin så det vore ju fantastiskt om flera gick ihop om det som present!
Kläder i 104, främst "dansklänningar", glitter, rosa och enhörningar, regnbågar. Hon älskar klänningar så det och strumpbyxor är alltid poppis. Hon har väldigt specifik smak.

Utklädeskläder, till exempel AskungensAnnas eller Elsas klänning. Livia älskar både Askungen och Frozen! Utklädningskläder finns ofta att hitta billigt på second hand, eftersom de inte slits så mycket.
- Duplo Frozen. Livia älskar verkligen att bygga slott och torn och båtar i Duplo. Hon har Askungen och hennes vagn vilka hon leker med varje dag.
- Duplo Dinosaurier. Livia älskar just nu dinosaurier. 
Tugghalsband/barnvänliga halsband. Livia tycker att hon är stor och älskar smycken. Hon har också ett stort tuggbehov så vi har börjat kika på tugghalsband, det vill säga halsband gjorda för att tugga på, så kanske hon slutar stoppa allt möjligt i munnen eller tugga sönder sina leksaker.
Pärlor! Det bästa är när man köper det second hand eller rentav köper gamla halsband som man klipper sönder. Livia älskar att göra smycken. Mne att köpa nya plastpärlor är jättedumt för miljön! Det finns enorma mängder redan och man behöver inte belasta miljön genom att tillverka nya. Dessutom har gamla halsband ofta glittriga och annorlunda pärlor, vilket Livia uppskattar!

 
 
Saga

- Mamma Mu-böcker. Inte Åker Bobb och Gungar, de har vi, men det finns hur många som helst och mycket begagnat. Saga älskar Mamma Mu och är helt förtrollad när vi läser dem. Hon väljer alltid en Mamma Mu-bok när vi ska läsa godnatt-sagor. 
- Grodor. Hon älskar Grodor. Det är ett av de ord hon säger mest; Go-a. Så vad som helst med grodor skulle Saga uppskatta. Böcker om Grodor, kläder med grodor på, eller rent av ett mysigt kramdjur i form av en groda.
Enkla, korta böcker om Nalle Puh/Nasse. Hon älskar Nasse. Men de böcker vi har är lite långa. Korta böcker mer för yngre åldrar skulle hon älska.
- Liten Ryggsäck, med Groda, Mamma Mu eller Nalle Puh/Nasse på. Livia har en ryggsäck och hatar när lillasyster snor den. De älskar att packa den lilla ryggsäcken full med leksaker.
- Docksaker, Baby born. Kläder, flaska mm. Saga är besatt av sin "baby" och leker med dockan varje dag. Hon nattar den innan vi ska sova och klär av och på den och tar den till pottan. Dockan har en egen potta och sitter ofta bredvid Saga när hon går på pottan.
Duplo Nalle Puh. Särskilt med Nasse. Just Nasse gillar hon extra mycket. Duplo är något tjejerna verkligen älskar. Vi har det i köket och de bygger varje dag. Saga föredrar figurerna och leker med dem, medan Livia har börjat bygga olika saker. 

 

Hoppas du som ska köpa julklappar eller presenter till barn fått lite tips du också!
Har du några tips för presenter till barn?