När Livia fyllt 4 år

 
Älskade Livia. Du fyllde fyra år idag. 
Fyra år.
Jag kan inte förstå hur det kan vara möjligt. Nyss åkte vi in till förlossningen och fick höra "Det blir kejsarsnitt" varpå jag frågade: "Ikväll?" och fick svaret "Nej, nu". Det ögonblicket glömmer jag adrig. Dom som en chock och den chocken har på sätt och vis inte lagt sig. Du förvånar oss och utmanar oss varje dag. Du lär oss nya saker. Du får oss att skratta och ifrågasätta oss själva och världen vi lever i. Du får oss att tänka till. Du ger oss grå hår och djupa rynkor av oro, av skratt och av frustration. 
 
Jag brukar kalla dig mitt lilla troll. Då svarar du att du inte är något troll, du är en klätterapa. Det är en bra självbild att ha!
 
Du har alltid haft ett stort behov av närhet. Som liten sov du bara gott tätt intill, helst i sjal på pappas bröst. Varje natt, om inte pappa sover hos dig, smyger du in hos mig framåt den tidigare morgonen och kryper upp på min högra sida. Lägger dig på min arm och somnar om. Du är otroligt mysig att sova med och när jag vaknar ler du stort och säger: "Mmm vad du är varm och skön, mamma".
 
Dagarna med dig är så otroligt enkla. Du är så smart och du älskar att förhandla. Livet med dig är enkelt just för att du funderar så mycket och argumenterar. Du köper våra förklaringar och kommer med egna. Oj så vi kan skratta åt dem ibland och du älskar att få oss att skratta. "Mamma, jag har en idé" kan du säga. Om jag föreslår något säger du ofta "Good idea, mama!". Ibland pratar du engelska med mig, ibland svenska. Oftast skiljer du språken åt nu och blandar mer och mer sällan ihop orden i samma mening. Men det händer, och oj vad det kan bli roligt!
Du älskar att läsa böcker och att bli läst för. Favoritböckerna just nu är alla små pixiböckerna från julkalendrarna. Men annars gillar du "Så blev jag till", "En dag på Zoo", "Herr Fumlig" och "I Trafiken". Du älskar kunskap och väljer ofta böcker som du vet att din lillasyster gillar, böcker som är interaktiva. "Var är du, lilla nyckelpiga?" eller "Sigges skalbagge" - generellt böcker där man ska peka ut saker, räkna eller där det finns saker att vika ut. Vi läser 3 böcker varje kväll och är vi lediga blir det ofta ett stort antal under en dag också. Du kommer med en bok och frågar: "Mamma, kan du läsa den här för mig?". Fortfarande är alla "Farmer Fred"- böckerna mycket älskade och blir ofta valda. För du och Saga får välja böcker vi läser på kvällen. Det är viktigt för dig att alla blir nöjda. Du brukar fråga mig "Mamma, gillar du den här boken?". Om jag säger nej frågar du varför, så förklarar jag, och så väljer du en annan bok. Oftast är svaret nej för att vi läst den 32 gånger i rad eller frö att du valt en bebisbok utan handling med bilder på badbollar eller ankor utan text. 
Du älskar Paw Patrol och enhördningar. Favoritprogrammen på TV är Paw Patrol-serien, Gabbys Dollhouse (som har fått en revival nu på senaste tiden efter att inte ha varit poppis alls sedan i julas) och Dinosaurietåget. Favoritfärgerna är rosa och lila, men "jag gilar faktiskt blå också, men inte lika mycket". 
 
Du är blyg men framåt och social, så när du väl fått några minuter att komma över din flyghet är du busig och tokig. Jag frågade en av dina kompisar på ditt kalas idag om du är lika busig på förskolan: "Nej, hon är tusen gånger busigare!" blev svaret. Du älskar att pyssla, pärla eller rita helst, men också att dansa och klättra, springa och skutta. Det är mycket spring i dina ben och du har svårt att sitta still. Jag känner igen mig i dig så mycket. Men du är så mycket mer. Din värme och genuina omtanke för andra berör mig. Du är så mån om att alla ska vara med, ha roligt och vara glada. Du är älskad på förskolan, en ledare som får igång de andra barnen, men samtidigt så kärleksfull och försiktig. Du styr din syster med engagemang och du får henne att lyda när jag och din pappa misslyckas, för du är så bra att övertala och sälja in dina idéer och lekar.
 
Du är för övrigt världens bästa storasyster. Oftast kan du tolka vad lillasyster menar när vi inte fattar. Hon följer dig som en skugga och vill göra allt du gör, ha allt du har (fast blått). Oftast är du så tålmodig men ibland vill du vara ifred och säger till. När du var sjuk och Saga var på förskolan kom du till mig och var så ledsen. "Mamma, jag saknar Saga. Kan du inte hämta henne?". Ni vill helst vara ihop.
Varje natt somnar du i din säng inom 5 minuter. Ofta äsger du själv att du är trött och vill sova. Du jagar tandtrollen med tandborsten även om du helst vill att jag borstar. Olyckorna är allt färre och oftast går du på toaletten själv, men kommer det tvåan så håller du för näsan och ber om hjälp. Du är mycket doftkänslig och just att hålla frö näsan är något jag lärt dig som du använder dig mycket av. Jag är så enormt stolt över dig, beundrar hur kärleksfull du är och hur tålmodig du är. Du slår eller biter sällan din lillasyster, men du erkänner när det händer och det berömmer vi. Vi säger ofta: Det är okej att bli arg, men det är inte okej att bitas/slåss/knuffas. "Nä, då kan Saga dö och så får jag inte se på TV" svarar du så förståndigt. Då är det omöjligt att vara arg eller irriterad. Din logik alltså. "Jag kommer sakna dig om jag dör" kan hon säga på Saga och klappa lillasyster på huvudet. "Kommer du sakna mig Saga?"
Lillasyster nickar högtididligt, och så är ni bästa vänner igen och slagen är glömda. ni två, alltså. Så fantastiska ni är tillsammans. Så roliga och fina ihop. Oj, vad jag älskar er. 
 
Imorgon tänkte jag passa på att ta nya bilder på er. I år vill du ha prinsess-tema. Det blr spännande!