När man vänt på bebis

Idag var det äntligen dags för vändning! Den här graviditeten har på vissa sätt varit väldigt olik de tidigare två, i det att den känns bättre ju längre det går. Jag mår bättre. Jag har ingen foglossning nu (det hade jag tiden ut i stort sett med Livia men med Saga slutade det också en bit in). Ingen klåda (hade jag ju inte med någon av de tidigare) och med Saga var jag orolig för minskade fosterrörelser samt att hon skulle komma på julafton, så jag minns sista månaden som mycket jobbig, medan Livias sista månad i stort sett försvann då hon kom tidigare och jag jobbade tills hon kom. Så denna graviditet känns fantastisk nu. Jag har dock haft förvärkar sedan i måndags och sammandragningar i flera månader. En del av mig tror att det kommer en bebis till helgen. En annan del av mig tänker "Ha, har du inte lärt dig något efter graviditeten med Saga?! Den kommer efter BF och inte en dag tidigare!"
Den här bebisen låg liksom Livia i säte. Dock upptäcktes detta och vi fick pratat om ett vändningsförsök, först i 36+0 men sedan bestämde jag med förlossningen att 37+0 var bättre, får då är graviditeten fullgången och skulle det gå fel skulle jag få föda i säte om jag ville. Det får man inte som förstföderska då riskerna för barnet är för stora. Som omföderska är riskerna mycket mindre. Så i morse var vi på sjukhuset vid 8, redo med BB-väskan och inställda på två timmars vändning. 
Det blev dock inte riktigt så. Läkaren var tvungen att gå iväg på ett kejsarsnitt så vi fick vackert vänta på att det skulle bli klart. Så först halv 11 blev själva vändningen gjord. Innan dess låg jag med CTG och de undersökte mig och konstaterade att jajamän, bebis låg i säte så vändningen var definitivt nödvändig. Adam hade med sig jobb då jag förberett honom på att det kunde dra ut på tiden och vara tråkigt i perioder. Jag vilade och lyssnade på podd. Men tillslut blev det dags! Samma underbara läkare som förlöste Livia en gång i tiden.
Jag klädde mig snyggt i bh, trosor och sjukhusrock. Sedan gjordes ctg, ultraljudsmaskinen rullades fram och läkaren tillsammans med barnmorskan lokaliserade hur bebisen låg och räknade ut hur de bäst skulle trycka för att få den lille skrutten att göra en volt och lägga sig med huvudet ner. Denna bebis är min lilla räkna, för den gillar verkligen att ligga knasigt. Men de lade upp en plan, gav mig bricanyl så att livmodern skulle slappna av. Min puls ökade men jag kände mest att jag blev skakig, i övrigt var det faktiskt en helt okej upplevelse. Det var jättesvårt att slappna av. Magen blev kall av kladdet de behövde för ultraljudet vilket fick mig att vilja spänna mig, plus att man vill spänna sig för att ligga still när någon börjar knåda på ens mage. 
Då och då gjordes paus för att kolla hur hjärtat slog på bebisen och låta den lilla där inne vänja sig och ge den en chans att själv snurra, vilket den gjorde. Sedan fick vi ligga en timme med ctg igen för att säkerställa att bebisen mådde bra och inte blev för stressad, samt att min puls gick ner igen. Trots bricanylen hade jag en del sammandragningar, men inga som gjorde ont. Det var ett mycket lyckat vändningsförsök! 
Men precis när barnmorskan tänkte komma in till oss och säga att allt såg bra ut försökte bebis vända tillbaka igen. Jag fick panik och tryckte till med handen och stoppade nog rörelsen, så den lila gled tillbaka ner igen. Jag vrålade åt Adam att kalla på personalen som försökte lista ut hur bebis låg, men de hittade varken rumpa eller huvud på ultraljudet eller med händerna så de fick tillkalla läkaren igen men hon var ute på akutärende. Så jag fick vandra runt i rummet en stund i väntan på läkaren och nytt ultraljud, men då verkade bebis somna gott till ljudet av våra skratt och mina rörelser. Adam passade på att låna sängen och vila lite. När läkaren återkom låg bebis fint med huvudet ner, lugn och med fina hjärtslag och vi fick tummen upp att åka hem! 
Vi kunde ta en lunch ihop i stan innan vi åkte hem igen. Jag missade skolan hela dagen, men hade lite att ta igen från förra delen av kursen, så jag försökte fokusera på det. Adam jobbade vidare hemifrån. Jag hade mycket svårt att koncentrera mig resten av skoldagen. Oregelbundna men obehagliga ryggvärkar till och från, samt att jag var så allert på bebis, så jag kom av mig hela tiden. Det är inte lätt att läsa byggnadsvård-teorier när allt man kan tänka på är det lilla livet under ens hjärta som redan försöker busa med oss.
37+0 så nu räknas bebis som fullgången och är välkommen när som helst! Det känns helt fantastiskt!