När Saga är 2,5 år

Älskade Saga. Vårt lilla troll. Eller "my big little girl" som jag kallar dig ofta nu. Jag kan inte tro att du är 2,5. Det låter så lite och du är så stor. Blöjfri sedan nästan ett år och det är så sällan olyckor händer att vi blir jätteförvånade. När någon olycka sker här hemma är det oftare storasyster, även om det blir mer och mer ovanligt nu. Från 1 gång i veckan till kanske en gång i månaden. Jag minns inte senast det hände dig, Saga.
 
Du är vår lilla nakenfis, vilket gör att det är svårt att ta bilder på dig som jag kan lägga ut någonstans. Jag är ganska öppen med vad jag delar på sociala medier, även om min privata är låst. Dock kan man inte lägga upp bilder på nakna barn där även om det är bilder där inget syns. På gott och ont, kan jag tycka, men det är en annan diskussion. Som sagt, jag är noggrann att inte lägga ut bilder som jag tror ni kan tycka är pinsamma när ni ser tillbaka på detta om 10-20 år. Eller som skulle kunna uppfattas sexuella. Det är för mig galet att det alls ens kan finnas bilder som tolkas på det viset av barn. Men oavsett Saga, så är du allra helst naken. Det var din syster i samma ålder också. När vi är hemma har du aldrig kläder och hos bästa vännerna är det samma sak. Ni är en grupp barn i samma ålder som alla gillar att vara nakenfisar och vi låter er. Vi bor på landet och alla vi föräldrar är överens om att barn ska få vara barn; smutsiga, blöta, avklädda gör inget, så länge ni är glada. Och oj, vad du är glad, Saga!
 
Du är vårt busfrö. Oj, vad du är full av bus. Man kan riktigt se hornen växa på dig när man säger nej. Vill man hindra dig från att göra något måste man spela cool, för ger man någon form av reaktion blir du tio gånger mer ivrig att göra det du inte får. Som att gräva i uteplatsen vi håller på att anlägga, peta lillebror i ögat, klättra på någonting, stoppa något förbjudet i munnen... du hittar lätt på hyss,och du vet om vad du inte får göra! Oj, vad dina ögon glittrar när du vet att du gör något förbjudet!
 
Ditt språk ligger efter, enligt BVC. De erbjöd oss att gå till logoped, men vi vill vänta med det. Du pratar jättemycket och förstår allt, så vi tycker inte det behövs än. Men du skippar oftast första bokstaven i varje ord och du artikulerar inte, vilket gör det svårt att förstå dig. Men du pladdrar och sjunger och vi föräldrar förstår väl 90% av vad du säger. Livia förstår 99% så de få gånger vi inte förstår så förklarar hon. Jag har gjort en ordlista som jag fyllt på löpande, men nu börjar du kunna uttala vissa av orden:
 

“Hoppa dä!” (jag tänker hoppa där!)
“Mamu” (Mamma Mu)
"Kom nu/då mamma!"
"Va iffe mamma!" (Vara ifred mamma)
"nej topp!" (Nej, stopp!)
"Itte illa mig" (Inte killa mig)
"E katt dä" (En katt där!)
"Kija" (Akira)
"Kaa" (katt)
"Gaah" (Geisha)
"Lia" (Livia)
"Japp!" (Ja)
"Neje" (nej då)
"issa" (Kissa)
"Blä" (bajsa(bajs)
"Blö" (Blöt)
"blå"
"Å-a" (rosa)
"Plapla/blabla" (klappa)
"göön" (grön)
"öd" (röd)
"uk" (sjuk)
"åva" (sova)
"Blobbo" (Bubblor)
"fammo" (framor)
"itte" (inte)
“Pa-pa-tåå” (Paw Patrol)
”Lola” (Spola på toaletten)
“Jöjöj” (mjölk)
"Aga" (Saga)
"Lille Böj" (Little boy)
"ulla" (fylla)

Men många ord säger du perfekt, och vi blir lika förvånade varje gång. "Var det Saga?" frågar vi varandra. Din munmotorik brukar inte vara så bra, men det känns som att det beror på att du inte bryr dig snarare än att du inte kan, så vi ser ingen anledning att prata med logopeden än. Varje månad blir ditt tal tydligare och du verkar höra jättebra, så vi är inte oroliga.
 
Att natta dig är supersvårt! Du vill absolut inte sova och gör allt för att slippa. Smyger iväg, klättrar, busar, rullar. Helst sover du på golvet, kanske är det för varmt just nu i sängen? Du tar en kudde och din filt och lägger dig på mattan. Du vill absolut ha din grå filt när du ska sova. "Min ilt!" ropar du. Vi har 4st så du behöver aldrig vara utan. Men när du väl somnar sover du hela nätter och kommer aldrig in till oss. Om nu inte "Lia" gått dit och väcker dig på vägen, då ska du vara med henne och blir jättearg om hon vill sova hos oss, för du sover hellre i din säng. 
 
Andra favoritsaker är fortfarande dockan med mjuk tygmage, Baby. Du har två och helst vill du ha bägge men du är nöjd så länge du i alla fall har en. Du har även en blå enhörning, som du fick av Wille när han kom från BB, som du döpt till Blå. Den gillar du men du är inte längre besatt av den. Samma sak med Olle, som är Molles kusin och en brun räv som jag lyckades få tag på via Facebook, egentligen för att ha en extra till Livia då Molle är hennes älskling. Men generösa Livia tyckte Saga skulle ha den. Ni vill ha likadant. Det är viktigt för er bägge att det ska vara rättvist och likadant, men Livia vill ha rosa och du blå. Oj, vad du älskar blått! "Min ärg!" ropar du ilsket om någon annan vill ha något blått. 
 
Annat du gillar är bilar, fordon och dinosaurier. Att leka med duplo-bilarna älskar du mer än att bygga. Men dockhuset i rummet är också kul. På TV är det Paw Patrol som är din favoritshow, och såklart är det Chase du älskar. Han är ju blå! Och du fick en blinkande polisbil av din farfars fru. Vilken lycka! Oj vad du älskar din bil.
 
Du är världens finaste storasyster, och ska trösta bebis hela tiden när han är ledsen. Du lägger dig bredvid honom i babygymmet och om du inte ser bebisen frågar du var han är. "E bebis?" frågar du och spärrar upp ögonen. Du vill vara med och byta blöjan, hälla på pudret på lillebror. Du ger honom dina leksaker, även Baby! "Baby ha baby" säger du allvarsamt och skiner som en sol när vi berömmer dig och kallar dig snäll. Det gulligaste är ändå hur du kallar honom "Baby böj". 
 
Mitt lilla troll, med det stora, härliga leendet. Som vill göra allt "älv" och som blir så glad när du "unde!" och som ilsket säger "ag kan ite" och blänger på mig med stora ögon som om det är mit fel att du inte klarade vad du nu försökt dig på. Men med lite hjälp är du strålande glad igen och utbrister "ag unde!".
 
Älskade unge. Envisare men gladare människa har jag aldrig träffat.