När Livia snart fyller fyra

Jag skrev ett inlägg om detta för några veckor sedan, men det kändes som det var dags igen. Ämnet kom på tal igår först både med min lillasyster och sedan med min mamma. Det här med att köpa presenter är inte lätt. Barn är ju så roliga att köpa till så man vill ju ge dem ALLT! Men det har vi inte plats för, och jag vill helst inte stötta de gigantiska platsindustrin. Det viktigaste för oss är att våra barn har en framtid, och ju mer plast vi konsumerar, ju mindre rimligt är det att det blir verklighet.
 
I julas blev barnen för överväldigade och orkade inte ens öppna allt - för många presenter uppskattas inte i den här åldern varken av barn eller förälder. Min man vill inte att de ska få något alls, han tycker att presentkort på upplevelser, danslektioner och pengar på sparkontot är det enda vettiga. På barnkalaset kommer vi önska oss böcker, såpbubblor, badbomber och målarprylar till Livia. Målarböcker, klistermärken eller pennor är alltid populärt! Billiga grejer som används och älskas. Min man tycker dock inte det utan tycker att man kan lägga ihop så till aktiviteter, presentkort på upplevelser så som dans, djurpark, Kneippbyn, lekland osv eller som sagt in med några kronor på ett sparkoto som växer med tiden.
 
 
För familjen är det viktigaste att hålla 1 present från varje familj per barn, vilket vi kommer få påminna om, skulle jag tro! Vissa saker kan man dessutom inte bara ge 1 barn utan måste köpas till båda tjejerna. Saga är ju för liten för att förstå att det inte är hennes födelsedag, och hon blir jättearg om de inte har likadana saker, så i vissa fall är "tröstpresent" eller "syskon-present" nödvändig om det ska bli någon lugn stund här hemma. 
 
Jag har gjort en lista på saker Livia uttryckt att hon vill ha. Men det viktigaste för henne är att de är inslagna i rosa eller lila papper... det är det hon alltid svarar när vi frågar vad hon önskar sig i födelsedagspresent! "Rosa och lila paket!". Här kommer i alla fall Livias (uppdaterade) önskelista inför sin fyraårsdag!
 
 

1. Pärlor! Helst så miljövänligt som möjligt och gärna för lite finare smycken. Man kan köpa halsband på loppisar och klippa av, till exempel, eller köpa pärlor i trä istället för plast. Det finns också i återvunnen plast eller glas. Hon gillar pärlor, alltså som ser ut som riktiga pärlor, och färgen rosa. Det ska gärna glittra. Hon sitter gärna och länge och pysslar med armband och halsband. Hålen måste vara någon millimeter stora än så länge.

2. Duplo! Livia älskar att bygga hus och då är det mest klossar hon önskar sig. Men hon uttrycker också att hon önskar sig Paw PatrolFrozen och Dinosaurier. Dinosaurier kommer hon få några utav oss, jag har hittat det på Tradera. Överlag mindre tjejiga saker och mer allmänna eller till och med någon brandbil eller grävskopa. Saga älskar utryckningsfordon och Livia gillar traktorer.

3. Paw Patrol säljer leksaker med de olika valparnas bilar. Livia önskar sig dem, mest gillar hon Marshall (brandbilen), Chase (polisen) och Sky (tiken). Everest och Rumble är också två valpar hon pratar varmt om. Får hon dock en så behöver syrran få en annan snarlik, annars kommer det bli extrema slagsmål! Eller en större med många figurer (Typ detta!) så att de kan leka ihop. Köper man Megablocks så passar det ihop med Duplo. Det skulle de verkligen uppskatta!

4. En armbandsklocka som är rosa. Det pratar Livia mycket om att hon vill ha. Hon tycker att klockan är jätteintressant och vet vad klockan är när hon är nio och åtta. När Saga fyllde år fick hon en rosa väggklocka till deras rum. Den underlättar jättemycket! Men nu vill hon ha en man har på armen. Det har ju pappa. Men när det gäller barn är det nog bäst att den är vattentät. Man vet ju aldrig vad barn hittar på! Saga är för liten för klockor.

5. Nattlinnen. Livia vill ha rosa och Saga blå, men annars vill de ha likadana. Livia har 104 och Saga 92 i storlek. Ojojoj vilka bråk det har varit här hemma över vissa saker senaste tiden! Vi har tack och lov varsitt nattlinne med Frozen-motiv, av en slump är det mindre blått och det större rosa, så den kampen slapp vi. Oftast vill våra barn sova "nakenfis" men ibland vill de ha nattlinne (nattklänning, som Livia säger) och då är det bara att gilla läget. Pyjamas vill de inte ha, och inte jag heller. Deras käre far ser inte skillnad på en tvådelad pyjamas och vanliga kläder och har vid flertal tillfällen klätt på Livia den enda pyjamasen hon haft till förskolan. jag skickade den till loppis för ett tag sedan för att slippa debatten. Så tvådelad pyjamas, nej tack! 

6. Utklädningskläder! Det tycker Livia är roligt! Tjejerna har min gamla svanlåda på sitt rum med lite utklädningskläder i och det tycker dem är superkul att ta på sig! Livia klär även ut lillasyster. Nu när vi vabbade i över en vecka lekte de skelett och häxa och glasstrut. De vill helst leka tillsammans. Så får Livia ett set utklädningskläder så bör Saga få en enklare sak, en mask eller cape eller så. 

7. Smycken, mest örhängen man klickar fast, eller halsband och armband. Det finns så mycket skit (ursäkta språket) att köpa till barn i plast, men jag hoppas att våra familjer kan försöka undvika eller minimera plasten så mycket som möjligt. De håller inte många minuter så det är bara slöseri med pengar och barnen bara ledsna. Bättre med små hängen i metall eller pärlor i trä. Magnetlås är fantastiska. Jag har köpt hem extra för att kunna byta ut låsen, så kan barnen inte fastna samt att de lättare får på och av sig smyckena själva. Livia älskar magnetlås!

 

8. Paw Patrol Uno! Livia börjar älska spel men vi har inte mycket som passar för någon i hennes ålder. Jag hittade detta, men vanligt uno fungerar troligtvis minst lika bra! Jag var säker på att jag hade ett, men tydligen inte. Annars andra roliga spel som fungerar för barn från 2-3 år och uppåt, så hon kan involvera lillasyster! Om inte Saga kan vara med kommer det inte att fungera. Vi spelar memory ofta, det har vi två stycken och det tycker hon är kul. Pussel också, men det har vi i mängder. Så vi vill absolut inte ha fler memorys eller pussel för tillfället! Mer roliga sällskapsspel.

9. Bästa kompisen har några fordon man kan montera isär hjulen på med en "egen skruvdragare". När vi har garage kan barnen få riktiga grejer, men det vore kul att uppmuntra henne att montera redan nu genom en egen skruvdragare och något att skruva isär och ihop igen! 
 
10. "Förskolecykel", eller vad man nu ska kalla den typen av trehjuling som typ alla förskolor har. Vi hoppas våra familjer kan gå samman och lägga ihop till en! Tjejerna älskade den från förskolan men på den nya förskolan finns inte den här möjligheten. Livia älskar att skjutsa runt Saga och detta skulle vara kul både i trädgården och på hundpromenaderna i sommar! De är ju i stort sett okrossbara också.